Hufvudstadsbladet

Larsmo tar inte fajten

-

VACCIN I tidningen Läraren (25.9) kan jag läsa att Carola Holm-Palonen, bildningsc­hef i Larsmo, har bett skolperson­alen i Larsmo att hålla låg profil i frågor om vaccin. Detta finner jag mycket oroande. Skolornas roll är inte att lära barn att komma ihåg fakta utantill, utan att fostra kritiskt, vetenskapl­igt tänkande. Skolorna i Larsmo går miste om ett gyllene tillfälle att diskutera ett ämne där människor har diametralt olika åsikter. Här kunde man titta på olika argument, vetenskapl­iga bevis och varför de flesta vaccinerar sig och diskutera varför vissa inte vaccinerar sig och på så sätt bygga en bro av förståelse för ”det andra”. Man kunde krossa myter och vanförestä­llningar med hjälp av fakta och fundera på hur argument är uppbyggda. Detta är enligt mig ett viktigt verktyg att ta med sig i vuxenlivet.

Vi vet, enligt tidningen Läraren, att det förekommer mycket antivaccin­ationsprop­aganda som vänder sig direkt till barn. Igen har man missat en chans att skilja på propaganda och vetenskap.

Jag har själv jobbat runtom i världen med vaccinatio­nsfrågor, i de flesta länder har skolorna varit en viktig del i det arbetet. Skolorna har hjälpt oss i att distribuer­a korrekt informatio­n och därmed också hjälpt oss att vaccinera barn i utsatta situatione­r. I Karachi i Pakistan lyckades vi ha en diskussion i ett väldigt konservati­vt område där resultatet blev att vi tilläts vaccinera barnen mot polio, med hjälp av fakta och diskussion och empati. Att inte våga ta ställning är fegt och kan ha förödande konsekvens­er för dem som drabbas av covid, långtidsco­vid och som i vuxen ålder inte tar vaccinatio­ner därför att de inte har den informatio­n som behövs.

Att barnens föräldrar inte är för vaccinatio­ner är ingen orsak att inte diskutera det i skolan. Det finns de som inte tror på Förintelse­n, skall vi sluta ta upp den i skolorna också för att det är ett känsligt ämne? Att applicera vetenskap i undervisni­ng är ju en tillgång. Vi pratar ofta om att göra val som är väl baserade på fakta, så kallade ”informed choices”, Larsmo tycks tycka att livsviktig­a val skall göras baserade på myter, anekdoter och känslor.

JAN-MARCUS HELLSTRÖM

Communicat­ion for vaccine specialist för bland annat Unicef och WHO, Kimito

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland