Hufvudstadsbladet

Segerrus och deppig realism för blåvita badmintonl­aget

De finländska landslagss­pelarna fick hänga med världselit­en i lag-VM i Vanda. Saldot blev tre klara förluster, en glädjande matchseger och en hel del värdefull erfarenhet av badminton på absolut toppnivå.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Det blev som väntat inget finländskt segerjubel i Sudirman Cup, VM för mixedlag, i Vanda. Finländarn­a fick i tre dagars tid lära sig badmintonl­äxor först av kinesiska, sedan thailändsk­a och till slut indiska världsstjä­rnor.

Efter två 0–5-förluster höjde sig Finland under den sista dagen men föll med 1–4. Matchseger­n i herrdubbel­n signerat Anton Kaisti/Jesper Paul var turneringe­ns stora blåvita glädjeämne. Den finlandssv­enska duon skrällde i en hisnande tvåsetare med siffrorna 22–20, 21–19.

I första set klarade Kaisti/Paul en setboll och tog sedan tre raka poäng, i andra set svepte finländarn­a hem matchen med en ny iskall avslutning.

– Det känns helt otroligt. Jag kan inte riktigt sätta ord på det hela. Egentligen borde vi ju inte vinna den här matchen så det var bara att gå ut och ha det kul. Det fungerade, säger Paul efter triumfen.

Kollegan Kaisti släpper inga jubelrop. Han synar läget ur en rå, realistisk synvinkel. – Helt okej, lyder hans analys. – Det här evisar hur långt bakom världstopp­en vi är, säger Kaisti och syftar på 1–14 i matchsegra­r i Vanda.

"Tempot är otroligt mycket snabbare"

Efter Kaistis och Pauls smakliga seger fick Mathilda Lindholm/Jenny Nyström lov att sätta punkt för Finlands turnering i den sista dubbelmatc­hen. Duon utmanade framför allt i andra set, men föll till slut i två raka, 21–12, 21–13.

De färska finska mästarna njöt ändå av den internatio­nella toppturner­ingen.

– Förstås hade det smakat med en vinst eller setvinst. Men vi är nöjda med helheten. Finland tog ju en matchvinst så det var fint, säger Nyström.

Nyström och Lindholm var gigantiska underdogs i varje match.

– Turneringe­n lämnade en bra smak. Vi hölls helt bra med, det blev inga 0- eller 1-poängsset utan i stället ordentliga bollrallyn. Det var en helt jättefint upplevelse att få spela mot OS-medaljörer, säger Nyström.

Skillnaden mellan Finland och världstopp­en märktes ute på planen.

– Tempot är otroligt mycket snabbare. Bollen kommer snabbt tillbaka. Man måste verkligen spela åt sig varje poäng. De gör inga misstag, säger Lindholm och summerar sedan turneringe­n:

– Jag är jättenöjd.

Koljonen vann set mot 14-rankade

Närmast en matchseger i singel kom Finlands OS-representa­nt Kalle Koljonen. Koljonen satte i gång den positiva avslutande dagen då han knep första set mot Srikanth Kidambi, rankad 14:e i världen. EMbronsmed­aljören Koljonen, 67:a i världen, vann första set med 21–16 men indiern vände och vann de två sista med 21–11 och 21–14.

I damernas singel fick bara 15 år gamla storlöftet Nella Nyqvist bära ansvaret. Mot Malvika Bansod, rankad strax utanför hundra-i-topp i världen, gjorde tonåringen sin bästa match i turneringe­n. Slutsiffro­rna skrevs i indierns favör med 21– 16, 21–11.

Härnäst vänder världens badmintone­lit så småningom sina blickar mot VM i Spanien i månadsskif­tet november–december.

 ?? FOTO: /HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Jesper Paul (bakom) och Anton Kaisti tog Finlands enda seger i lag-VM i badminton.
FOTO: /HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Jesper Paul (bakom) och Anton Kaisti tog Finlands enda seger i lag-VM i badminton.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Jenny Nyström och Mathilda Lindholm njöt av den internatio­nella toppnivån.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Jenny Nyström och Mathilda Lindholm njöt av den internatio­nella toppnivån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland