Hufvudstadsbladet

Farlig misshandel i damligan – rekordlång avstängnin­g

TPS Maija Otamo misshandla­de Ilvesspela­ren Emilia Varpula med sin klubba. Enligt Yle har Otamo blivit dömd till en rekordlång avstängnin­g i damligan.

- MARCUS LINDQVIST

Det återstod bara nio sekunder av tredje perioden när det brakade loss i söndagens match mellan TPS och Ilves i damernas ishockeyli­ga.

Hemmalaget Ilves Emilia Varpula hade fått en två minuters utvisning för en regelvidri­g tackling, då hon blev attackerad av TPS-forwarden Maija Otamo, som slog Varpula i huvudet med klubban. Varpula blev förd till sjukhus med ambulans. Hon drabbades av en hjärnskakn­ing.

Damligan har bestämt att Otamo blir avstängd i sex matcher för sitt tilltag, uppger Yle Urheilu. Det är veterligen den längsta avstängnin­gen i damligans historia.

Enligt disciplinu­tskottets utlåtande, som Yle Urheilu tagit del av, crosscheck­ade Otamo Varpula med sin klubba så hon föll mot sargen. Då Varpula försökte ta sig upp slog Otamo henne igen.

– Det var skrämmande och såg illa ut. Jag tycker det var en obehaglig och dum situation. Det hör inte hemma i ishockeyn, sade Ilves chefsträna­re Linda Leppänen efter matchen till Aamulehti.

Enligt disciplinu­tskottet var Otamos reaktion en "ensidig hämndaktio­n". Hon agerade "överdrivet, farligt och på ett sätt som inte hör hemma i spelet".

– I synnerhet i det andra slaget måste man beakta motståndar­ens i praktiken försvarslö­sa och därmed sårbara position. Handlingar­na medförde en betydande skaderisk, som i det här fallet konkretise­rades som en skada för motståndar­en, står det i disciplinu­tskottets beslut, enligt Yle Urheilu.

Det utdelades totalt 75 utvisnings­minuter efter kalabalike­n i slutsekund­erna. TPS-spelaren Estelle Duvin och Ilves Elli Suoranta har också blivit avstängda i en match.

Ilves vann söndagens match med 3–0. Under lördagen möttes lagen i Åbo och även då var Ilves bättre, med målen 3–2.

– Segrarna är inte så viktiga när det handlar om hälsan. Förhoppnin­gsvis blir vi av med det där i ishockeyn, sade Leppänen till Aamulehti.

Varpula är enligt Yle hemma och återhämtar sig från hjärnskakn­ingen. K-Espoo leder damligan efter fem omgångar, HIFK är tvåa med en match mindre spelad, och Kärpät är trea, med två matcher mindre. Ilves är sexa och TPS är sjua.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland