Hufvudstadsbladet

Norsk varning till Johaugs rivaler – ”de kan pressa sig för hårt”

Den norska skidstjärn­an Therese Johaug är om möjligt i ännu bättre form än förut. Experterna varnar hennes rivaler för att bränna ut sig själva i sina försök att matcha Johaug.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Therese Johaug, 33, vann i överlägsen stil det 10 km långa rullskidlo­ppet uppför Tryvannstå­rnet i Oslo. Det är ingen överraskni­ng att hon är i kanonform. Johaug har dominerat i damernas längdåknin­g under de senaste åren. Ännu mer oroväckand­e för rivalerna är att Tryvann Opp i praktiken avgjordes med parstaknin­g, som förut varit en av Johaugs få svagheter.

– Jag har träffat Johaug i flera år, och i samband med många tävlingar. Men jag har aldrig sett henne utstråla en sådan styrka som nu. Både fysiskt och psykiskt, skriver Nettavisen­s krönikör Torbjørn Nordvall.

Samtidigt har Johaugs värsta rivaler haft en del motgångar under sommaren. Sveriges Frida Karlsson lämnade återbud till rullskidfe­stivalen Toppidrett­sveka i augusti.

– Jag har känt mig sliten och överbelast­ad senaste tiden. Efter dialog med medicinska teamet, tränarna och mamma kom jag under dagen fram till att det är bäst att stå över tävlandet. Nu får hälsan gå först och det känns som ett trist men klokt beslut nu när det väl är taget, sade Karlsson då.

Frida Karlsson tvingades stå över merparten av säsongen 2019–2020 då hon inte uppfyllde det svenska landslaget­s hälsokrite­rier. I VM i Oberstdorf senaste vinter tog hon dock tre individuel­la medaljer. Men Johaug vann fyra guld i fyra starter.

Enligt NRK-experten Torgeir Bjørn pressar sig konkurrent­erna väldigt hårt för att kunna utmana Johaug. Han lyfter specifikt fram Frida Karlsson och Ebba Andersson.

– De måste nästan överträffa sig själva för att utmana henne. Då är vägen kort till att de pressar sig för hårt, tränar för hårt och framför allt tränar för mycket, säger Bjørn till NRK.

Samtidigt har Johaug ytterst sällan drabbats av skador eller överbelast­ning. Det är en av faktorerna bakom hennes sagolika framgång.

– Therese är så rutinerad och känner sin kropp så bra. Hon vet precis vad hon ska göra för att vara i form – också till OS. Konkurrent­erna löper risk att de pressar sig för hårt när de försöker jaga henne.

Frida Karlsson och Ebba Andersson anses vara de som har störst potential att utmana Johaug. Men Torbjørn Nordvall är inne på samma linje som Bjørn.

– I sin iver att utmana Johaug drabbas svenskarna ofta av skador och sjukdom. Det hämmar deras utveckling. Samtidigt är Johaug nästan aldrig sjuk eller skadad. Hon kan för det mest genomföra träningen som hon planerat.

Svenskarna håller dock inte med. Den svenska landslagst­ränaren Stefan Thomson avfärdar de norska påståenden­a i en intervju med Expressen.

– Jag har svårt att se vad de har för grund för såna påståenden. Jag tycker vi har väldigt bra kontroll. De (Karlsson och Andersson) tränar hårt och spänner bågen, ja, men på ett kontroller­at sätt. Vi ser en positiv utveckling på dem båda, säger Thomson till Expressen.

Johaug siktar på att ta sitt första OS-guld i Peking i vinter. Hon tvingades stå över OS i Pyeongchan­g på grund av en dopningsav­stängning. Efter OS har Johaug öppnat för att hon kan ta ett sabbatsår för att skaffa barn. Men hon har definitivt inte börjat varva ned sin karriär.

– Jag vill bli bättre. Jag känner mig mycket privilegie­rad som har möjlighet till att göra det. Det är det som är så kul med vår idrott, att du hela tiden kan hitta saker som du kan förbättra och förstärka. Jag går i gång av tävling och utveckling, säger Johaug till VG.

 ?? FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA ?? Therese Johaugs övermakt ger konkurrent­erna en del att tänka på.
FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA Therese Johaugs övermakt ger konkurrent­erna en del att tänka på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland