Hufvudstadsbladet

Skadebekym­mer för Kanerva inför nyckelmatc­h – Lod är med igen

Ukraina hemma nionde oktober inför ett sannolikt mer eller mindre utsålt Olympiasta­dion. Insatserna är skyhöga då andra halvlek av VM-kvalet stundar.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

– Det går inte att bortse från vikten av Ukrainamat­chen. En oerhört viktig match för oss båda. Med tanke på hur bortamatch­en såg ut och hur matcherna i gruppen slutat är utgångstip­set att det blir en väldigt jämn historia, säger landslagst­ränaren Markku Kanerva.

Inte en landslagsu­ttagning utan problem med skador eller annat. Jere Uronen skadade vristen mot Frankrike, var borta ett par veckor, kom tillbaka men drog upp samma skada och finns inte med i den preliminär­a truppen.

– Det ser inte särskilt lovande ut men vi avvaktar. Kan han spela i helgen kan han bli aktuell.

Landslagsk­aptenen Tim Sparv har spelat då och då för HJK men mittfältar­ens medverkan mot Ukraina och Kazakstan är högst osäker.

– Hans läge är bättre än för en månad sedan men i hans fall avvaktar vi några dagar och kollar sedan om han kunnat spela för HJK och hur han känner sig. Tim är en oerhört viktig spelare för det här landslaget men för min del är det viktigaste att ta ut spelare som kan medverka ute på planen.

HJK-backen Daniel O'Shaugnessy saknas på grund av skada och Juhani Ojala, som var sista man att falla ur EM-truppen, ersätter. Ojala var bitter och sur efter att ha missat EM men enligt Kanerva föreligger inga problem mellan honom och Ojala.

– Att han var besviken förstår vi alla. Men vi har hållit kontakten och någon istid råder inte mellan oss. Nu är han med igen.

Andra som saknas är inte helt överraskan­de Pyry Soiri som står utan klubb just nu. Inte heller Joni Kauko, som flyttat till Indien, är med i truppen.

– Spelare som spelar lite eller inte alls är svåra att ta med. Men dörren till landslaget är på inget sätt stängd, säger Kanerva.

Thomas Lam är inte heller med trots att han spelat hyfsat mycket för CSKA Sofia.

Rasmus Schüller är självskriv­en i truppen men han är avstängd mot Ukraina och kan vid behov endast medverka mot Kazakstan.

Granlund med igen

Polenproff­set Albin Granlund är med också han efter en längre paus, likaså Ilmari Niskanen som fått en nytändning i Skottland efter en misslyckad sejour i Tyskland.

– Han har fått spela och sett pigg ut.

Robin Lod har varit i fin form i MLS-ligan och är med i landslaget efter att ha missat några landslagsm­atcher på grund av skada.

Landslaget samlas på måndag i Helsingfor­s och får en lång uppladdnin­g inför Ukrainamat­chen på lördag. Efter det blir det snabba ryck mot Kazakstan.

– Väldigt bra att vi får så många dagar att gnugga detaljer och fila på taktiska upplägg. Varje dag på träningspl­anen är värdefull, säger Kanerva.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Robin Lod är med i landslaget efter skadefrånv­aro.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Robin Lod är med i landslaget efter skadefrånv­aro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland