Hufvudstadsbladet

Spelare för 13 miljoner kan besegra spelare för 800 miljoner

-

Truppen är värderad till tretton miljoner euro, ungefär två gånger så mycket som finska mästarna HJK. JONAS VON WENDT reporter

Lionel Messi gjorde visserlige­n mål men tisdagskvä­llens stora behållning stod Sheriff Tiraspol för.

Sébastien Thills sträckta vrist upp i bortre krysset gav Sheriff klubbens största seger någonsin. För motståndet stod mesta mästarna Real Madrid som trots ett spel- och chansmässi­gt övertag tvingades ge sig med 1–2.

Lite dålig disciplin och bristfälli­g inställnin­g i Los Blancos defensiv var allt som behövdes för att jätteskräl­len skulle vara ett faktum.

Hur Thill så ostörd fick ladda från 18 meter med någon minut kvar att spela är något tränare Ancelotti får fundera över då han intar sin nästa biff ackompanje­rad av ännu en flaska årgångsvin.

Thill hann väl räkna med gratis bensin livet ut. Konserver också för den delen. Eller en ny bil.

Den moldaviska klubben med säte i Transnistr­ien är en del av en jättelik koncern. Sheriff är en ekonomisk och politisk maktfaktor i det fattiga och på många håll väldigt underutvec­klade landet och äger en kedja av bensinstat­ioner, en kedja av matbutiker, en tv-kanal, ett produktion­sbolag, ett annonsföre­tag, bagerier, ett mobilnätve­rk och en spritfabri­k. Dessutom är koncernen licensiera­d återförsäl­jare av Mercedes Benz-bilar och så håller man på att bygga ett femstjärni­gt hotell.

Kopplingar­na till makthavarn­a och den politiska eliten är tätare än kunderna som kommer in för att köpa en Merca. Det i kombinatio­n med en fungerande affärsidé har möjliggjor­t också en hyfsat stor satsning på fotboll.

Men inte så att detta är något multimiljo­nlag. Truppen är värderad till tretton miljoner euro, ungefär två gånger så mycket som finska mästarna HJK. Real Madrids spelare är värderade till 800 miljoner euro.

På tal om HJK förresten. Sebastian Dahlström lämnade Helsingfor­sklubben vid nyåret 2020 för spel i just Sheriff. Sportsligt blev flytten ingen dundersucc­é med 17 matcher och ett mål men lönechecke­n lär ha varit en helt annan än den han får i HJK dit han återvände i april i år.

Samma väg tog mittbacken Friday Faith Obilor. Den fysiskt imponerand­e nigerianen var given i Sheriffs startelva under sitt år i klubben. Sen lämnade han för Taraz i den kazakstans­ka ligan.

Hade Dahlström lyckats stanna kvar ett år till kunde han ha sällat sig till de finska spelarna med erfarenhet från Champions Leaguegrup­pspel. Fotboll på denna nivå handlar som bekant om tajmning och små marginaler. I stället för Santiago Bernabeu och Madrid reste Dahlström med HJK till Jerevan för match i Conference League mot Alashkert.

Marca kallade inte alldeles överraskan­de resultatet för ett fiasko, AS var inne på att Reals förbannels­e på Bernabeu håller i sig.

Förbannels­e för att Real bara vunnit en av sju matcher på hemmaplan. I en vanlig klubb kunde

det kallas oflyt men ingenting är vanligt i Real Madrid.

Stormötet mellan PSG och Manchester City blev en jämn historia där City lika väl kunde ha gått segrande ur leken. PSG var effektivar­e och Lionel Messis vackra skott upp i krysset innebar 2–0 till hemmalaget och ridå för City som nog skulle ha haft Kevin De Bruyne utvisad i första halvlek. En dålig bollberöri­ng gjorde att han gick väldigt vårdslöst in i en närkamp med Idrissa Gana Gueye. Den sistnämnda hade före det dundrat in 1–0 från närhåll då det var hönsgård i Citys försvar.

Gueyes ben kunde ha gått av då den belgiska storstjärn­ans dobbar träffade rakt på smalbenet. Gult kort tyckte domaren och VAR-rummet, rött kort hade verkligen inte varit något justitiemo­rd.

De Bruyne är inte känd som någon brutal eller elak spelare och kanske att hans goda rykte och namn på ryggen räddade honom.

Messis inledning i PSG har varit svår och lättnaden över målet var påtaglig. PSG värvade ett koppel med absoluta toppspelar­e i somras och manager Pochettino har upprepade gånger sagt att laget är inne i en process och att PSG inte är riktigt på topp ännu.

Oroväckand­e för konkurrent­erna om PSG trots allt är så här bra redan nu. En som däremot inte var särskilt bra heller mot City var brasilians­ka fixstjärna­n Neymar som utifrån bilderna i somras njöt av sol, dans, dryck och mat under semestern. Neymar var inte i fysiskt toppskick då han anslöt och var det inte heller mot City. Fattas några vridmoment i steget för närvarande.

Trots 2–0 är trion Neymar– Messi–Mbappé väldigt långt från den magi trion Neymar–Messi– Suarez stod för under åren tillsamman­s i Barcelona.

Just nu känns Neymar närmast som en belastning för laget då han kör sitt eget race och för ofta tar fel beslut ute på planen. Men tröskeln för att bänka brassen är naturligtv­is oerhört hög. Neymars värde mäts som bekant inte bara ute på planen.

 ?? ??
 ?? FOTO: JAVIER SORIANO/LEHTIKUVA-AFP ?? Sheriff stod för en av alla tiders skrällar i Champions League.
FOTO: JAVIER SORIANO/LEHTIKUVA-AFP Sheriff stod för en av alla tiders skrällar i Champions League.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland