Hufvudstadsbladet

FC Alashkerts historia är rätt kort

- JONAS VON WENDT

Någon klassisk klubb är det inte fråga om. Där Puynik och Ararat Jerevan har en lång historia och ett brett supporteru­nderstöd är det väldigt mycket plast över FC Alashkert. Den plasten måste HJK övervinna på torsdag kväll i Jerevan om de något formsvaga finska mästarna drömmer om avancemang i Conference League.

Där exempelvis Puynik och Ararat upplevt både avbrott för världskrig och varit med om att upptas i den sovjetiska intressesf­ären grundades Alashkert så sent som 1990.

För att i viss mån täppa till den lucka en tämligen historielö­s klubb har valde man 1990 att döpa föreningen efter den historiska armeniska staden Eleskirt. Den staden finns numera på turkisk mark. Armenien och Turkiet har som bekant en blodig, brutal och mörk gemensam historia där turkarna stod för ett regelrätt folkmord på armenierna mellan åren 1915 och 1917. En miljon armenier uppskattas ha mist livet.

FC Alashkert grundades i den lilla staden Martuni.

90-talet var en enda lång prövning för klubben som upplöstes 2000. Då trodde många att Alashkerts saga för evigt var all.

Men 2011 återuppsto­d klubben, nu med den armeniska affärsmann­en Bagrat Navoyan som ägare.

Navoyan har bland annat gjort sin förmögenhe­t inom resebransc­hen och han bestämde sig för att flytta klubben från landsbygde­n in till Jerevan.

De första åren bjöd inte på några större framgångar men strategin började så småningom ge utdelning.

Säsongen 2015–2016 tog laget sitt första ligaguld. Då under ledning av anfallarna Héber från Brasilien och armeniern Mihran Manasyan.

Héber, i dag 30 år gammal, spelar numera i MLS-ligan i New York. Manasyan mäktade med 76 mål på 177 matcher för Alashkert men 32-åringen har stått utan kontrakt sedan i somras.

Av bara farten blev det två ligatitlar till i följd innan Ararat återtog sin plats på tronen.

Men förra säsongen vann Alashkert igen titeln.

Klubben samarbetar med de brasilians­ka jättarna Botafogo och Flamengo och via de kanalerna får klubben in spelare som de två nämnda storhetern­a inte har någon användning för.

För tillfället har Alashkert fem brassar i sina led.

Truppen är en multietnis­k blandning av brassar, armener, ser

ber, ryssar, en portugis och några afrikaner.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Toni Koskelas HJK är inne i en svacka.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Toni Koskelas HJK är inne i en svacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland