Hufvudstadsbladet

Ny antologi om tystnad i barnlitter­aturen

- HBL

En vinstbring­ande litteratur­konferens slog deltagarre­kord och gav överskott för en ny forskarant­ologi.

Hur bejakas tystnaden i Mumindalen? Vad fyller vaggvisan egentligen för funktion? Hur ser barnboksut­givningen ut i dagens Hongkong? Och vilka strategier tar en filur som Karlsson på taket till för att tysta andra? Dessa och andra frågor tas upp i en ny internatio­nell forskarant­ologi om tystnad och om att bli tystad i barn- och ungdomslit­teraturen.

Boken heter Silence and Silencing in Children’s Literature och ges ut av Makadam förlag. I antologin diskuterar de nitton skribenter­na vem som får tala och vem som inte får komma till tals i barnlitter­aturen, hur tystnad tar sig uttryck estetiskt och hur röster kan tystas av politiska eller kulturella skäl.

Transnatio­nellt samarbete

– Valet av tystnad och tystande upplevde vi i arrangörs- och redaktörsg­ruppen som synnerlige­n aktuellt. Det är en tematik som dels skär igenom en rad intersekti­onella parametrar på individniv­å men som också hänger samman med demokrati- och yttranderä­ttsfrågor, berättar Mia Österlund i en text på Åbo Akademis webbplats.

Österlund är en av antologins redaktörer och projektfor­skare vid ÅA. Antologin är i sin tur ett samarbete mellan ÅA och Svenska barnboksin­stitutet, Malmö universite­t, Stockholms universite­t. Idén till den föddes under en internatio­nell konferens på samma tema i Stockholm 2019.

– Det här var ett mycket givande transnatio­nellt samarbete, det var en fördel att jobba i två länder och ha möjlighet att söka medel från två håll. Konferense­n var vinstbring­ande och slog deltagarre­kord och vi använde överskotte­t till att göra vår bok som vi hoppas får stor spridning internatio­nellt, säger Mia Österlund.

Omslaget till antologin är gjort av Linda Bondestam.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland