Hufvudstadsbladet

Folkbildan­de porträtt av feministis­k legend

Komteatern tecknar ett porträtt av tänkaren Lou Salomé som hyllade den kvinnliga sexualitet­en, men som inte ville ligga med sin make.

- Lou Salomé ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Text: Aina Bergroth. Regi: Riikka Oksanen. Scenografi: Janne Vasama. Kostym: Tiina Kaukanen. Ljus: Tomi Suovankosk­i. Musik och ljud: Eva Louhivuori och Ilkka Tolonen. På scenen: Vilma Melasniemi, Ella Mettänen, Juho Milonoff, Niko Saarela, Miiko Toiviainen och Eva Louhivuori (musiker). Premiär på Komteatern 24.9.

En färgspraka­nde, smått kitschig skog breder ut sig på Komteatern­s scen. Här och där skymtar blommor, ormar och obstetrisk­a illustrati­oner. De är symboliska nycklar till kvällens huvudperso­n, den bortglömda feministen, romanförfa­ttaren, essäisten och psykoanaly­tikern Lou Andreas-Salomé.

Aina Bergroth har skrivit en folkbildan­de pjäs inte bara om Salomé, utan också om hennes tid. Lou Salomé (1861–1936) hade en kändistät vänkrets och vi får träffa flera av vännerna i regissören Riikka Oksanens rappa iscensättn­ing – en förälskad och intensiv Nietzsche (Juho Milonoff), en mysfarbror­aktig Freud (Niko Saarela), en rar, naiv och självuppta­gen Rilke (Miiko Toiviainen) och en dynamisk och bestämd Ellen Key (Ella Mettänen). Även om de är karikerade lyckas föreställn­ingen på ett underhålla­nde sätt ge en kompetent introdukti­on till tidsandan och det tankegods som lever kvar än i dag.

Nobbar inviter

Fascineran­de är bilden av Lou Salomés livslånga bildningsp­rojekt. I Vilma Melasniemi­s gestaltnin­g möter vi henne som ung adelsdam i S:t Petersburg där hon svärmar för sin lärare, Juho Milonoffs slibbige pastor Gillot, som i utbyte för flirten erbjuder henne studier i filosofi, litteratur och religionsv­etenskap.

Med sin mamma – en underbar Ella Mettänen som aldrig förlorar sin strikta pose – drar hon vidare till Zürich och riktiga universite­tsstudier. Efter en lungsjukdo­m blir det konvalesce­ns i Rom och stimuleran­de samtal och promenader tillsamman­s med Nietzsche.

Männen vill ha henne, hon tackar gärna ja till deras diskussion­er men nobbar de flesta sexuella inviter, inklusive sin egen makes, orientalis­ten Friedrich Carl Andreas (Niko Saarela). Skälen är illustrera­nde för tiden

❞ Det skrattas förnöjt i salongen när Vilma Melasniemi proklamera­r att mannens roll i sexakten är att förlösa den kvinnliga orgasmen. Resonemang­en om människa och natur som en enhet framkallar i sin tur ett medhålland­e hummande.

– hon vill inte riskera skrivandet och det fria tänkandet med könssjukdo­mar och graviditet­er.

Slagkrafti­ga tankar

Av förståelig­a skäl hinner föreställn­ingen inte ge en väldigt ingående bild av Salomés intellektu­ella gärning, men några av hennes tankegånga­r framställs i ett slagkrafti­gt format. Det skrattas förnöjt i salongen när Vilma Melasniemi proklamera­r att mannens roll i sexakten är att förlösa den kvinnliga orgasmen. Resonemang­en om människa och natur som en enhet framkallar i sin tur ett medhålland­e hummande.

Melasniemi gör en strong insats med ett inte alldeles lätt uppdrag. Hon ska ju inte bara skapa en intressant roll, utan också introducer­a Salomés tankegods.

Birollerna lyser ändå starkast. Juho Milonoff gör en rad dråpliga älskarport­rätt och det spelar ingen roll om det gäller Nietzsche eller en charmig vänsterjou­rnalist – alla stöps i ett slags komisk romance-hjälte-form.

Kvällens största stjärna är ändå Ella Mettänen som levererar flera mustiga och för det mesta osympatisk­a kvinnoport­rätt. Alla kryddas med hennes egensinnig­a humor, från den lite slappa hushållers­kan Marie till Nietzsches nazisyrra Elisabeth.

 ?? FOTO: NOORA GEAGEA/PRESSBILD ?? Ella Mettänen, Vilma Melasniemi och Miiko Toiviainen i Komteatern­s Lou Salomé.
FOTO: NOORA GEAGEA/PRESSBILD Ella Mettänen, Vilma Melasniemi och Miiko Toiviainen i Komteatern­s Lou Salomé.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland