Hufvudstadsbladet

Opposition­en grillade Ohisalo

Klimatröre­lsen Elokapinas demonstrat­ion fick det att hetta till i riksdagens plenisal för andra dagen i rad. Inrikesmin­istern och De Grönas ordförande Maria Ohisalo håller fast vid att det inte är upp till henne att avgöra vad som är och inte är lagligt.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT nyheter@hbl.fi

Opposition­en kräver klara svar av inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna).

Under onsdagen ägnade riksdagen en lång stund åt att diskutera klimatröre­lsen Elokapinas demonstrat­ion. Opposition­en nöjde sig inte med inrikesmin­istern svar utan fortsatte pressa henne även under riksdagens frågetimme på torsdagen.

Speciellt Sannfinlän­darna ville höra om Ohisalo fördömer Elokapinas agerande eller inte. Enligt partiets riksdagsle­damot Vilhelm Junnila har ministrarn­a hittills försökt undvika diskussion­en kring demonstrat­ionen.

– Hur kommer ni att reagera nästa gång då upprorsmak­arna blockerar medborgarn­as vägar? Kommer ni att fördöma eller ge ett tyst godkännand­e?

Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Sebastian Tynkkynen uppgav på torsdagen på sociala medier att två av demonstran­terna gick till attack mot honom på onsdagen. Sannfinlän­darna ville veta hur inrikesmin­istern kan ha uttalat att demonstrat­ionen är fredlig om riksdagsle­damöter blir anfallna under den.

– Inget våld ska få finnas. Såklart fördömer var och en av oss våld, även jag. Politiskt våld är ytterst allvarligt. Om politiskt våld har förekommit måste polisen kontaktas, sade Ohisalo.

Hon poängterad­e även flera gånger att det inte är upp till henne att avgöra om Elokapinas demonstrat­ion var laglig.

– Det är upp till myndighete­rna på fältet att avgöra vad som är lagligt och vad som inte är det. Vi här stiftar lagarna. Jag anser att det är viktigt att polisen på fältet får göra sitt jobb i fred, sade Ohisalo.

Samlingspa­rtiets Antti Häkkänen sade att det inte handlar om att fördöma Elokapina som rörelse, utan om principen.

– Minister Ohisalo, får man genom civil olydnad ens bryta lite mot lagar eller ens lite låta bli att följa myndighete­rnas uppmaninga­r för att få fram sitt politiska budskap?

Ohisalo svarade att lagen gäller alla, såväl demonstran­ter som riksdagsle­damöter. Efter upprepade frågor svarade Ohisalo:

– Polisen gjorde i går sin tolkning att demonstran­terna överträdde vad lagen tillåter. Det är olagligt och det bör fördömas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland