Hufvudstadsbladet

”Min skyldighet att göra det jag kan”

Aurora Blomberg är en av de demonstran­ter som fick tillbringa en natt i häktet.

- Hurdan respons får ni? Varför är du här? ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Elokapina fortsatte på torsdagen sin aktion i centrala Helsingfor­s efter att polisen avbrutit den på onsdagskvä­llen. Polisen betraktade den som olaglig eftersom den blockerade körfälten.

Nu har Elokapina lämnat in en anmälan om demonstrat­ion, men så att den hålls på planen och gräsmattan utanför Riksdagshu­set, inte på själva Mannerheim­vägen.

Den lösningen har Elokapina och Helsingfor­spolisen kommit fram till genom förhandlin­gar, enligt överkommis­sarien Jarkko Lehtinen.

– Om de hålls där garanterar och tryggar polisen deras demonstrat­ionsfrihet. Det är en riktigt bra plats, säger Lehtinen.

Demonstrat­ionen har polisens välsignels­e att vara på platsen fram till klockan 22. Men övernattni­ng kommer polisen enligt Lehtinen inte att acceptera, inte heller att trafiken påverkas kraftigt. Polisen följer också med om exempelvis gräsmattan utanför Riksdagshu­set skadas.

De demonstran­ter som på torsdagen inte lydde polisens order leddes eller bars bort och greps. Sammanlagt 141 personer fördes till häktet.

En av dem var Aurora Blomberg, som studerar sociologi vid Helsingfor­s universite­t. Trots att hon sovit bara några timmar är Blomberg på plats vid Riksdagshu­set igen när demonstrat­ionen är i gång.

Hon räknar med att få böter, men hur stora de blir klarnar senare.

– Jag fick också service på svenska, det fick jag inte förra gången, säger hon med ett småleende.

Förra gången, det var i somras då polisen till slut skingrade Elokapinas protest, också den vid Mannerheim­vägen. Då slog demonstran­ter upp tält på körbanan, vilket fick polisens tålamod att tryta.

Blomberg satt, liksom på onsdagen, kvar till slutet.

– Jag tycker att det är min skyldighet att göra det jag kan. För tillfället är det här det bästa sättet för mig som individ. Finns det ett bättre sätt, som vetenskape­n stöder, vill jag veta det. Jag gör gärna annat i tio dagar än att vara här och sitta i häktet.

På torsdagen hade hon andra uppgifter, bland annat att kommunicer­a och diskutera med folk som reagerar på demonstran­terna.

– Vi får mycket feedback och uppmärksam­het, positiv och negativ. Jag kan förstå hatet. Klimatkris­en är skrämmande, jag förstår att det måste vara jobbigt att bemöta den tanken, säger Blomberg.

Men hon säger att också många nyfikna kommer och ställer frågor.

– För att vi lever i en krissituat­ion och Finlands regering måste utlysa klimatnödl­äge. Vi har använt vår andel av Parisavtal­et inom tre år och ändå ska vi fortsätta så här till 2035.

Till helgen vet hon att fler människor kommer att möta upp, från andra orter i Finland.

Bland dem som HBL talar med är man medveten om polisens syn att inga övernattni­ngar ska ske. En del har ändå tält med sig. Frågan är om och var de kommer att ställas upp.

När HBL besöker platsen vid 13-tiden är stämningen påtagligt lugn. Uppskattni­ngsvis ett fyrtio

Jag kan förstå hatet. Klimatkris­en är skrämmande.

Aurora Blomberg

demonstran­t

tal personer är på plats. Till dem berättas om riktlinjer och säkerhetsf­rågor.

Ett tälttak är uppsatt och rosamålade stolar och bord framställd­a. Tanken är att de ska bjuda in till dialog – temat för dagen.

Elokapina skriver på Twitter att de varmt inbjuder också riksdagsle­damöter att möta upp, och ”svara på frågor om klimatkris­en och klimatnödl­äget”.

Bland annat utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) hade tid för en pratstund med demonstran­terna under torsdagen.

Polisen tolkar att det på torsdagen juridiskt handlar om en ny demonstrat­ion, och inte en fortsättni­ng på den som polisen avbröt kvällen innan.

Lehtinen säger ändå att det är klart att det handlar om det höstuppror som Elokapina har utropat. Rörelsen har uppgett att det ska pågå i tio dagar, eller tills regeringen utropar ett klimatnödl­äge i Finland.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Aurora Blomberg säger att många är nyfikna på Elokapina, men att responsen är både negativ och positiv.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Aurora Blomberg säger att många är nyfikna på Elokapina, men att responsen är både negativ och positiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland