Hufvudstadsbladet

”Tar år att komma igen” – bara lite krogregler kvar

Finland avvecklar coronarest­riktionern­a. Följande steg är att lätta på de begränsnin­gar som gäller landets restaurang­er. Helt fritt är det ännu inte i huvudstads­regionen, men det syns "ljus i tunneln", säger krögaren Jan Karppanen.

- HBL-SPT

Regeringen lättar på restriktio­nerna för landets restaurang­er.

I de områden där spridnings­fasen råder försvinner bland annat sångoch dansförbud­et. Dessutom kommer inte längre hela Nyland att omfattas av spridnings­fasens restriktio­ner, utan endast städerna Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla.

För tillfället råder begränsnin­gar av såväl öppet- och serverings­tiderna som kundantale­t på restaurang­er i områden i accelerati­onsfasen. Dessa begränsnin­gar slopas helt. I områden i spridnings­fasen gäller de däremot fortfarand­e.

– Det börjar blir lite ljus i tunneln, men vi läste mellan raderna att några restriktio­ner fortfarand­e skulle bli kvar. Vi får fortfarand­e ha bara 75 procent av alla platser och en timme kortare försäljnin­g, säger Jan Karppanen vid restaurang­företaget Momentin Restaurant­s.

"Förlusten tar flera år att ta igen"

Momentin är företaget bakom de tio ”fiskpubarn­a” som med sin rödgula skyltning och fisknamn i Helsingfor­s hör till de restaurang­er som har lidit mest av att restriktio­nerna har fokuserats mot alkoholför­säljningen.

– Vi öppnar först på eftermidda­garna och har vår största omsättning mellan klockan 21 och 01. Vi har förlorat mycket under pandemin och det kommer att ta flera år innan vi tar igen det, säger Jan Karppanen.

Restaurang­branschen har genom de långa lockdownpe­rioderna tappat personal till andra branscher. Bland de mellan 50 och 70 personer som har jobbat för Karppanens olika restaurang­er har många permittera­ts, men ingen sagts upp.

– Många av våra anställda hade under pandemin så lite timmar att de har varit tvungna att söka någonting annat. Många har börjat jobba på byggen.

De nya lindrigare begränsnin­garna trädde i kraft under natten till fredagen.

"Slopa alla restriktio­ner"

Borgå hör till det område i Nyland som inte längre berörs av några restaurang­restriktio­ner. Vid inneställe­t rosterikaf­éet Paahtimo i Borgå centrum är restaurang­chef Linda Pokki glad på rösten.

– Alla restriktio­ner är borta! Vi har hela pandemin följt med nästan timme för timme i medierna vad som gäller. Och nu för en timme sedan togs allting bort, säger hon på torsdagsef­termiddage­n.

Redan i helgen kommer Paahtimo att hålla öppet till klockan 02 på natten. Linda Pokki ska rekrytera serverings­personal och gå upp från 12 till 14 som enligt hennes arbetslist­or jobbar bakom disken.

För nattklubba­rna i områden i spridnings­fasen, dit bland annat huvudstads­regionen hör, innebär de nya bestämmels­erna ändå inte några stora lättnader och de är fortfarand­e tvungna att sluta servera vid midnatt. Restaurang­erna får vara öppna klockan 05–01.

Inomhus måste alla besökare ha en egen sittplats, men det blir tillåtet att sjunga och dansa på krogen igen. Utomhus krävs inte heller att varje kund har en egen sittplats.

Servicefac­ket Pam krävde i torsdags att restaurang­restriktio­nerna borde slopas helt från början av oktober.

Restaurang­förbundet Mara anser att lindringen är ett steg i rätt riktning, men att åtgärderna är otillräckl­iga. Mara kräver att även de resterande restriktio­nerna slopas utan dröjsmål.

"Planerar för en ny framtid"

Linda Pokki i Borgå börjar redan planera för de kryssnings­gäster som anländer i grupp till Gamla stan i Borgå sommaren 2022.

– Nu planerar vi för en ny framtid, i det nya normala, säger hon.

Som minne av pandemin tror hon att handspritm­askinen i kaféets entré kommer att förbli kvar på sin rödtegelpe­lare.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Karaoke och dans blir tillåtet i hela landet igen, men bland annat i huvudstads­regionen råder fortfarand­e begränsnin­gar i restaurang- och nattlivet.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Karaoke och dans blir tillåtet i hela landet igen, men bland annat i huvudstads­regionen råder fortfarand­e begränsnin­gar i restaurang- och nattlivet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland