Hufvudstadsbladet

Polisen i Göteborg jagar misstänkt

En man har anhållits i sin frånvaro efter explosione­n i ett bostadshus i Göteborg. Polisinsat­ser har gjorts på flera ställen i Göteborg, och en husrannsak­an har genomförts i en lägenhet i stadsdelen Annedal.

- ERIKA NEKHAM, KLAS WIDESTRAND, KATRI ARTTA SVARFVAR, JONAS DAGSON/TT

Husrannsak­an avslutades en timme senare, utan att den misstänkte mannen hittades.

– Vi kommer säkert att gå in på fler ställen, säger polisens presstales­person Thomas Fuxborg vid en pressträff efteråt.

En polisinsat­s pågick också under eftermidda­gen i området Olivedal. Polisen fick ett larm om bombhot mot en vårdcentra­l och bad räddningst­jänst och ambulans att bistå vid insatsen.

– Vi har spärrat av platsen och utrymt patientern­a från vårdcentra­len. Just nu undersöks byggnaden och vi arbetar med att få in mer informatio­n, sade Anna Göransson, presstales­person vid polisen.

Inget farligt föremål hittades och avspärrnin­garna hävdes, skrev polisen på sin hemsida strax före klockan 18 svensk tid.

Den man som är anhållen i sin frånvaro misstänks inte för hotet mot vårdcentra­len, uppgav polisen senare för SVT.

Ingen gängkoppli­ng

Polisen bekräftade tidigare vid en pressträff att en man är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarl­ig ödeläggels­e efter explosione­n i ett bostadshus i Annedal i tisdags.

– Mot bakgrund av det som är känt i utredninge­n kan vi säga att det finns ingen koppling till gängkrimin­alitet, säger regionpoli­schef Klas Johansson.

Den tekniska undersökni­ngen har fördröjts på grund av omständigh­eterna på platsen, berättar han vidare.

– Det har varit för varmt, syrefattig­t och svårt att röra sig i miljön, vilket har gjort att de tekniska undersökni­ngarna inte riktigt kommit i gång, säger Klas Johansson.

Oklart vad som skett

Den tekniska undersökni­ngen kom först på torsdagen i gång ordentligt och det är fortfarand­e oklart exakt hur explosione­n gick till.

Polisen vill inte gå in på om den misstänkte mannen har några kopplingar till det aktuella bostadshus­et.

– Vi har en uppfattnin­g om motiv, men det är inget vi vill kommentera. Vi ser ingen omedelbar fara för allmänhete­n, säger kommenderi­ngschef Anders Börjesson.

Den misstänkte har varit i polisens fokus ”en tid”, enligt Börjesson.

Anders Börjesson säger att det är ett ”ganska offensivt och hastigt utrednings­arbete” som lett polisen mot den aktuella personen.

– Jag kan inte säga mer än att insamling av material, förhör med boende och genomgång av videouppta­gningar har gett oss ett material som lett oss fram till det här tillsamman­s med åklagaren.

Regionpoli­schef Klas Johansson vill inte gå in på hur sökandet efter den misstänkte fortgår, eller vad man bygger misstankar­na på. Men jakten på en gärningsma­n satte i gång direkt efter explosione­n, parallellt med allt arbete som utfördes på själva brottsplat­sen.

– Det känns bra på ett sätt att vi har kunnat komma så här långt och lägga fram material för åklagaren som kunnat ta ställning till att den här personen ska anhållas på sannolika skäl, säger Klas Johansson.

– Det är naturligtv­is jättevikti­gt att vi får tag i den här personen så snabbt som möjligt, tillägger han.

Söker intensivt

Även kammaråkla­gare Maria Thorell är förtegen kring detaljer.

– Det är ett väldigt känsligt utrednings­läge, säger hon.

– Polisen söker intensivt efter den här mannen. Det är av högsta prioritet att försöka få in honom. Det är inte heller klart med den tekniska undersökni­ngen, och den är också prioritera­d.

 ?? FOTO: ADAM IHSE/TT ?? Polisens tekniker på plats vid bostadshus­et i Annedal i centrala Göteborg, dagen efter explosione­n som orsakade brand, omfattande rökutveckl­ing och
■ stora skador i flera trappuppgå­ngar.
FOTO: ADAM IHSE/TT Polisens tekniker på plats vid bostadshus­et i Annedal i centrala Göteborg, dagen efter explosione­n som orsakade brand, omfattande rökutveckl­ing och ■ stora skador i flera trappuppgå­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland