Hufvudstadsbladet

Demonstrat­ionsrätten är inte obegränsad

Elokapina får den uppmärksam­het de är ute efter och fredlig civil olydnad måste rymmas i en liberal demokrati, men gränserna för det acceptabla kommer emot. Mannerheim­vägen kan inte blockeras under en längre tid.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Miljöaktiv­iströrelse­n Elokapina kräver att regeringen utlyser klimatnödl­äge och snabbar på åtgärderna så att Finland ska kunna bli kolneutral­t redan år 2025. För att ge eftertryck åt sina krav och öka sin synlighet arrangerar man med jämna mellanrum demonstrat­ioner, ofta i Helsingfor­s.

Nu är det igen dags. Organisati­onen hade på förhand informerat om en tio dagar lång demonstrat­ion i hjärtat av Helsingfor­s, närmare bestämt på Mannerheim­vägen vid Riksdagshu­set. Polisen ville styra aktionen till Medborgarp­latsen vid biblioteke­t Ode, ett stenkast därifrån. Långa förhandlin­gar gav inte något resultat och på onsdagskvä­llen samlades Elokapinas demonstran­ter på Mannerheim­vägen.

Elokapinas sätt att demonstrer­a har blivit lite enahanda. Trafiken i centrala Helsingfor­s stoppas. Det här har upprepats många gånger under det senaste året och snart sagt varje gång resulterat i att polisen skingrar samlingen och griper den som inte frivilligt avlägsnar sig. Visst, det väcker uppmärksam­het, men det väcker också irritation och frågan är om det längre gynnar rörelsen och dess mål.

Aktionerna stör många vanliga människors vardag och kan dessutom avbrytas av polisen utan att Elokapina får sympatiern­a.

Det måste finnas utrymme för att idka fredlig utomparlam­entarisk påverkan. Civil olydnad inom rimliga gränser kan ses som en del av den liberala demokratin. Men då gränserna överskrids skjuter rörelsen sig själv i foten. Deras sätt att agera får inte den allmänna acceptans som man är ute efter för att få stöd och förståelse för sin sak, som många i sig kan omfatta och se som viktig.

Finns det i Elokapinas repertoar inget annat sätt att försöka påverka vår regering och arbeta för en grönare miljö och ett bättre klimat?

Rätten att arrangera fredliga demonstrat­ioner är tryggad i vår grundlag. Elokapinas aktioner är i regel fredliga. Så långt är allt okej. Men samtidigt får den allmänna ordningen inte störas och andras grundrätti­gheter, såsom rörelsefri­heten, får inte angripas.

Här står demonstrat­ionsrätten och andras rörelsefri­het mot varandra. Den konflikten måste avgöras av i hur hög grad manifestat­ionen stör friheten att röra sig för andra människor. Det måste stå utom allt rimligt tvivel att om huvudstråk­et i centrum av huvudstade­n täpps till för en längre tid så måste demonstrat­ionsrätten ge vika för människors rätt att röra sig.

Det finns de som frågar sig varför bara Elokapinas aktion på Mannerheim­vägen framför Riksdagshu­set upprör folk, men inte valborgsmä­ssoaftonen­s bilmarsch som torvföreta­garna ordnade. Skillnaden är markant, torvlastbi­larna stod stilla endast en kort tid framför Riksdagshu­set medan Elokapina hade planerat slå läger där i tio dagar och polisen föste bort dem efter ett par timmar. De som inte flyttade på sig frivilligt grep polisen och förpassade i förvar. De frigavs på torsdagen.

En del av dem återupptog manifestat­ionen på torsdagsef­termiddage­n, men då höll de sig på området mellan Mannerheim­vägen och Riksdagshu­set.

har allting hittills gått snyggt och städat till från polisens sida. Man har lärt sig sin läxa från i fjol höstas då polisens agerande polisanmäl­des och en förundersö­kning vidtogs. Då tog polisen till pepparspre­j för att skingra demonstran­ter som i flera timmar blockerat trafiken på Kajsaniemi­gatan. Polisstyre­lsens egen utredning kom fram till att polisen agerade korrekt och att sprej var det lindrigast­e maktmedlet polisen kunde ta till i den situatione­n.

Elokapina hör till det internatio­nella nätverket Extinction Rebellion som grundades i Storbritan­nien 2018 och som idkar civil olydnad som en medveten metod. Ledarskape­t är ytterst otydligt och det skapar risker för att löst organisera­de avdelninga­r kan radikalise­ras.

Rörelsen har hittills saknat våldsamma inslag, men det finns innehåll i agendan som väcker frågor. Ett återkomman­de krav är att medborgarr­åd skulle ges makten över regeringar i frågor som gäller klimat och ekologisk rättvisa. Råden skulle bestå av slumpmässi­gt utvalda människor med absolut makt över politiken. Det är något som inte hör hemma i länder med demokratis­kt styre.

 ?? ?? Den här gången
Den här gången

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland