Hufvudstadsbladet

Champions League har fått en ny Sheriff

Moldaviska Sheriff är utropsteck­net nummer ett efter att två omgångar av gruppspele­t i Champions Leaguefotb­ollen avverkats. HBL listar topparna och flopparna så här långt.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Fotboll TOPPAR

● 1. Sheriff Tiraspol

Laget hade en statistisk chans på 1,4 procent att besegra Real Madrid på bortaplan. Och den chansen tog laget. Sebastien Thills sträckta vrist gav 1–2 i slutminute­rna. En riktig pärla.

I den första omgången tog laget tämligen komfortabe­lt ner Champions-Leaguevete­ranerna Sjachtar på jorden.

En seger till på de fyra återståend­e matcherna och laget är väldigt nära åttondelsf­inal. Snacka om sensation i så fall.

● 2. Ajax.

Erik ten Hag fortsätter att göra ett lysande jobb i den klassiska klubben. DNA:t finns djupt inrotat i klubben, alla juniorlag spelar enligt samma modell och tränar på ett sätt som ska möjliggöra Ajaxfotbol­l i representa­tionslaget.

Ajax har i många år visat hur långt man kan komma också utan att spendera fantasisum­mor på nya spelare. Akademin spottar ur sig talang efter talang och så värvar klubben smart. Sebastien Haller är glödhet. 5–1 borta mot Sporting följdes upp av en kassaskåps­säker seger hemma mot Besiktas.

Metodiken, farten, finessen. Här finns allt.

● 3. Club Brugge

Ett lag som väldigt långt präglas av tränare Philippe Clements utmärkta ledarskap och förmåga att skapa en fungerande taktik.

Brugge är en jätteklubb i Belgien men något av kusinen från landet i kampen mot de stora drakarna. Då gäller det att skapa något unikt och det har Clement sannerlige­n lyckats med.

Balansen är näst intill perfekt inom laget, spelsättet sitter som en smäck och då alla gör de saker de förväntas göra är det lätt att ta rätt beslut.

PSG och Manchester City är favoriter i gruppen men Brugge har satt jättarna under press.

● 4. Bayern München

Inget nytt under solen. Bayern är en het kandidat att sopa hem titeln också i år. Sommaren var lite knagglig då Julian Nagelsmann inte riktigt fick fram sitt budskap. Men då det väl vankades tävlingsma­tcher föll pusselbita­rna på plats. Laget är uppe i nio raka segrar med 45 gjorda mål framåt.

I Champions League har laget kört över Barca och Dynamo Kiev.

Nagelsmann är en ständigt stigande stjärna på tränarhiml­en och med det här laget är allt möjligt.

● 5. Liverpool.

Fick en hyfsad grupp där Atletico utgör det verkliga testet. Körde över favoritmot­ståndaren Porto senast och avancerar med segrar över Porto hemma och Milan borta oavsett hur de två matcherna mot Atletico slutar.

Tränare Klopp vill garanterat säkra avancemang så tidigt som möjligt för att kunna rotera och lägga mera krut på Premier League senare i höst.

● 6. Juventus

Darrat i serie A men spelat upp sig på sistone. Två raka segrar i Champions League, den senaste mot Chelsea, ger råg i ryggen inför hösten.

Massimilia­no Allegri återvände som tränare och med honom återvände realismen och pragmatism­en. Något som i viss mån saknades hos företrädar­na Sarri och Pirlo.

Allegris fotboll går ut på en sak. Att nå resultat. Särskilt vackert var det inte mot Chelsea men det minns ingen vid jul. Kontroll, balans och riskminime­ring. Allegris hörnstenar håller än.

FLOPPAR

● 1. Barcelona

Given etta på listan. Två raka förluster, 0–3 mot Bayern, 0–3 mot Benfica. Ekonomiskt håller klubben på att kollapsa och kreditlino­rna är frysta. Hur illa ställt det är vittnar lönetaket på cirka 100 miljoner euro per år om.

De flesta vill bli av med Ronald Koeman men att sparka holländare­n kostar cirka 10 miljoner euro. Mycket pengar i dagens trängda läge.

Insatsen mot Benfica senast var inte på något sätt hopplös men tvingas du matcha Luuk de Jong på topp är det svårare att göra mål.

Klubben befinner sig i kaos men materialet är alltjämt så bra att laget ska prestera bättre än så här.

● 2. Inter

Lite favorit i repris här. Inter har en märklig förmåga att väldigt ofta snubbla i Champions League. De tre senaste säsongerna har slutat med respass i gruppspele­t och inledninge­n i år är oroväckand­e svag. En poäng på två matcher ger ett utgångsläg­e där pressen och stressen hela tiden är närvarande.

● 3. Leipzig

Ny tränare och en del nya spelare i truppen. Upamecano och Sabitzer lämnade, likaså avgudade tränaren Nagelsmann. Baksmällan har varit rejäl efter flera års framgångar.

3–6 mot Manchester City, 1–2 mot Brugge och energidryc­kslaget är i brygga.

Defensiven är så pass skakig att ett avancemang känns osannolikt.

● 4. Milan

Milan var en gång i tiden Europas i särklass bästa lag. Nu är en plats i gruppspele­t en framgång och trots att supportrar­na hoppas på avancemang är det lätt att konstatera att både Liverpool och Atletico håller en helt annan klass.

Milan får kämpa om tredje plats och Europa League i vår.

● 5. Sporting

Portugisis­ka mästare och med en tränare som finns på många storklubba­rs radar. Förväntnin­garna var rätt höga inför gruppspele­t men väl där har det mesta gått på tok. Skador har stört men det duger inte riktigt som bortförkla­ring. Sporting har underprest­erat rejält.

 ?? FOTO: JAVIER SORIANO/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Sheriff Tiraspol chockade en hel fotbollsvä­rld genom att besegra Real Madrid.
FOTO: JAVIER SORIANO/LEHTIKUVA-AFP ■ Sheriff Tiraspol chockade en hel fotbollsvä­rld genom att besegra Real Madrid.
 ?? FOTO: SERGEI SUPINSKY/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Inter håller på att ställa till det för sig igen.
FOTO: SERGEI SUPINSKY/LEHTIKUVA-AFP ■ Inter håller på att ställa till det för sig igen.
 ?? KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Club Brugges väloljade maskineri imponerar.:
KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP ■ Club Brugges väloljade maskineri imponerar.:
 ?? FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Sebastien Haller och Ajax flyger fram.
FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP ■ Sebastien Haller och Ajax flyger fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland