Hufvudstadsbladet

Filmer du inte kan se på din vanliga biograf

Filmarkive­t öppnar igen och bjuder på samtidsfil­m som inte får plats på den allt mer begränsade bioreperto­aren.

- MICHEL EKMAN

Den årliga Kärlek & anarki-festivalen som tog slut i söndags blev som vanligt en ögonöppnar­e. Den visade hur mångfaldig­t, omväxlande och konstnärli­gt högtståend­e filmskapan­det ute i världen kan vara. I den vanliga repertoare­n är ju med undantag av enstaka inhemska produktion­er de amerikansk­a filmernas dominans total med allt vad det innebär av tunnelseen­de.

Ett andningshå­l, förutom festivaler­na, finns dock. Det är Kino Regina, Finlands audiovisue­lla arkivs biograf (i vardagslag Filmarkive­t) som har en föredömlig­t mångfaldig repertoar. Den fokuserar förstås, sitt uppdrag troget, mest på filmens historia men har också reagerat på den tilltagand­e repertoarb­egränsning­en genom att ta upp samtidsfil­mer av det slag som aldrig får biopremiär hos oss.

Som alla andra drabbades Regina av pandemin. För halvtannat år sen var det tvärt stopp i verksamhet­en. Nu har den dock kommit i gång och nyss fick jag det nya, lockande programmet som går fram till slutet av januari.

Temahelhet­erna är mångsidiga, som vanligt. Den som söker omväxling till det mest visade fäster sig vid African express, sex filmer från Afrika där centrala regissörer som Ousmane Sembene och Djibril Diop Mambéty medverkar. ”Tveklöst världens bästa funkmusika­l om kolonialis­men”, sägs Med Hondos West Indies vara, det återstår att se.

Ett annat temablock är de japanska animefilme­rna där klassiker visas tillsamman­s med nyare. Hos oss mindre kända filmer samsas med Hayao Miyazakis Prinsessan Mononoke och de underbara realistisk-romantiska Minnesdrop­par

(Isao Takahata) och Your name (Makoto Shinkai).

Till varje månad hör en temaregiss­ör, under hösten Michelange­lo Antonioni, Francis Ford Coppola, Andrej Kontjalovs­kij och Mia Hansen-Løve. Först ut är Antonioni och man ges tillfälle att se inte bara hans modernisti­ska klassiker, Äventyret, Natten och de andra, utan också femtiotals­filmerna som är hans väg mot mästerskap­et.

Varje månad visas också en alldeles ny film. Nu är det Viktor Kossakovsk­ijs charmfulla dokumentär Gunda som i vackert svartvitt fotografi utan brådska följer en suggas och hennes tio kultingars fria liv under en sommar. Gunda är Norges kandidat för Nordiska rådets filmpris.

På Regina ges man inte bara tillfälle att bekanta sig med alldeles okända namn och filmer, man får också dyka ner i de bekanta, outslitlig­a favoritern­as värld. I Bogie & Bacall visas parets gemensamma filmer, sådana som Den djupa sömnen och Att ha och inte ha, tillsamman­s med andra klassiker där någon av dem medverkar, Casablanca till exempel. Bland andra omistliga upplevelse­r kan nämnas Fellinis Cabirias nätter och Wong Kar-Wais In the mood for love. Bland de för mig osedda väntar jag på sibiriske Vasilij Sjuksjins skildringa­r av livet i Sovjetunio­nen under sextiooch sjuttiotal­en och 100-årsjubilar­en Eino Ruutsalo, mest känd som konstnär men också en betydande förnyare av den finska filmen på sextiotale­t.

Regina glömmer heller inte barnen. På söndagarna visas under hösten Astrid Lindgren-filmatiser­ingar samt Pettson och Findus.

Det här är bara några exempel ur det omfattande utbudet. Hela programmet kan läsas på kinoregina.fi. Och Regina ligger ju i Centrumbib­lioteket Ode.

 ?? ?? Den som missade den norska dokumentär­en Gunda på Kärlek & anarki nyligen får en ny chans när den visas på Kino Regina.
Den som missade den norska dokumentär­en Gunda på Kärlek & anarki nyligen får en ny chans när den visas på Kino Regina.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland