Hufvudstadsbladet

Sex poliser misstänkta – använde pepparspre­j mot Elokapina i fjol

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

I fjol höstas använde Helsingfor­spolisen pepparspre­j mot aktivister i klimatprot­eströrelse­n Elokapina. Sex poliser misstänks nu för brott mot tjänstepli­kt och misshandel. Fallet har gått till åtalsprövn­ing.

Fallet fick stor uppmärksam­het i oktober i fjol. Under Elokapinas klimatprot­est använde polisen pepparspre­j mot demonstran­ter som blockerade trafiken i Kajsaniemi i centrala Helsingfor­s.

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) ombads kommentera det hela, och polisen användning av maktmedel diskuterad­es – klimatprot­eströrelse­ns bruk av civil olydnad likaså.

Förundersö­kningen i fallet är nu klar, och biträdande riksåklaga­ren ska besluta om det finns skäl att väcka åtal mot poliserna, meddelar Åklagarmyn­digheten i ett pressmedde­lande.

Sex poliser har hörts som misstänkta. Brottsrubr­iceringar är brott mot tjänstepli­kt och misshandel.

”De brottsmiss­tänkta poliserna använde ett konkret maktmedel och gav order om det”, skriver Åklagarmyn­digheten.

Specialist­åklagare Heidi Savurinne, som har fungerat som förundersö­kningsleda­re, säger till HBL att tre av poliserna använde sprejen, de tre övriga gav direktiv om det.

Centralt i åtalsprövn­ingen kommer enligt Savurinne att vara om bruket av maktmedlet skett i enlighet med lagar och förordning­ar.

Målsägande är sexton personer som sprejades med pepparspre­jen, så kallad OC-sprej. Poliserna har alla bestridit att de skulle ha gjort sig skyldiga till brotten.

– Har användning­en av OC-sprejen stått i rätt proportion och varit den lindrigast möjliga och effektiva metod för att uppnå syftet?

Då poliser är misstänkta för brott står åklagare för förundersö­kningen. Biträdande riksåklaga­ren genomför åtalsprövn­ingen i det här fallet.

Hur länge det kan ta är enligt Savurinne svårt att säga.

Polisstyre­lsen gav efter händelsen sin utredning av det skedda. Slutsatsen i den är att situatione­n vid klimatprot­esten hade nått en sådan punkt att ledningen för polisopera­tionen godkände att pepparspre­j användes mot demonstran­terna.

Även i år genomför Elokapina vad rörelsen kallar ett höstuppror i Helsingfor­s. Hittills har polisen burit bort personer som blockerat körfält och inte lytt order om att avlägsna sig.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Polis på plats under årets "höstuppror" i Helsingfor­s. Den här gången har ingen pepparspre­j använts mot aktivister­na.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Polis på plats under årets "höstuppror" i Helsingfor­s. Den här gången har ingen pepparspre­j använts mot aktivister­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland