Hufvudstadsbladet

Iiris Suomela vikarierar för Ohisalo

Iiris Suomela, 27, träder in som vikarieran­de ordförande för De Gröna. Hon ersätter Maria Ohisalo, som blir föräldrale­dig med sitt första barn. Vikariebes­lutet fattades av partistyre­lsen på fredagskvä­llen.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Riksdagsle­damoten Iiris Suomela kommer att vikariera för Maria Ohisalo som ordförande för De Gröna under Ohisalos föräldrale­dighet, som börjar i november.

Iiris Suomela är vice ordförande för De Gröna och kommer från Tammerfors. Hon valdes på förslag av Ohisalo, som uppger att beslutet, som fattades efter en lång och god diskussion, var enhälligt.

Suomela säger att hon ser det nya uppdraget som en ära och tar emot det med glädje.

– Jag kom in i politiken som nybakad student med avsikt att bekämpa en klimatkris, men också för att arbeta för välfärdssa­mhället, säger hon.

Suomela är första resans riksdagsle­damot och valdes in från Birkaland 2019.

För Suomela blir det viktigaste uppdraget nu att lotsa partiet mot välfärdsom­rådesvalet, som hålls i slutet av januari 2022. Hon nämner särskilt hur viktigt det är att arbeta för de unga och för lågtröskel­tjänster som stöder psykisk hälsa.

– Vi har inte råd att förlora någon på grund av psykisk ohälsa. Vår arbetsmark­nad behöver precis alla. En annan utmaning är att nå ut med vårdtjänst­er till männen i det här landet, säger hon.

Iiris Suomela ser att de följande månaderna och åren är avgörande för hur den finska välfärden utvecklas.

– Trots att ekonomin ser bra ut får vi inte glömma de personer som drabbats värst, säger hon.

Ministerfr­ågan öppen

Ohisalo, som har doktorerat i samhällsve­tenskaper och forskat i frågor om fattigdom och ojämlikhet, kalllar Suomela en aktiv, modig och frispråkig politiker som vågar ta ställning och debattera, och lovar stödja henne också under sin moderskaps­ledighet, som väntas pågå till sommaren 2022.

– De Gröna vill säkra välfärdstj­änsterna för alla från småbarnen till de äldre i hela landet, säger hon om partiets övergripan­de syn på välfärdsva­let.

Den sittande partistyre­lsen valdes för en tvåårsperi­od för bara några veckor sedan, den 12 september 2021 och nu är det en av partiets tre nyvalda vice ordförande som tar över ordförande­klubban.

Ohisalo fick nu en vikarie för uppdraget som partiordfö­rande, men frågan om vem som blir inrikesmin­ister är fortfarand­e öppen. Enligt Suomela låter röster från fältet förstå att det skulle vara bra med två olika personer för de två uppdragen: ordförande­skapet och ministerup­pdraget.

– Om den åsikten ändrar står jag till förfogande, säger hon.

Beslutet om vilka personer partiet föreslår som regeringsm­edlemmar fattas gemensamt av partiets ministergr­upp och partideleg­ationen, som har 43 delegater från olika håll i landet. På följande möte, som hålls den 11 oktober, har varje deltagare en röst.

I rikspoliti­ken har De Gröna för tillfället 20 ledamöter i riksdagen, och tre ministrar i regeringen: inrikesmin­ister Maria Ohisalo, utrikesmin­ister Pekka Haavisto och miljöoch klimatmini­ster Krista Mikkonen.

I ministerfr­ågan finns flera möjliga lösningar. Om den vikarieran­de partiordfö­randen inte blir minister kan de sittande ministrarn­a byta uppgifter eller så kan partiet välja en ny minister bland sina riksdagsle­damöter.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Iiris Suomela (t.v.) och Maria Ohisalo har arbetat ihop under flera år och Suomela valdes nu till vikarie för Ohisalo
■ på förslag av Ohisalo själv.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Iiris Suomela (t.v.) och Maria Ohisalo har arbetat ihop under flera år och Suomela valdes nu till vikarie för Ohisalo ■ på förslag av Ohisalo själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland