Hufvudstadsbladet

Miljardund­erskottet synas: ”Stor fråga – hur kan det vara så stort?”

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Riksdagens finansutsk­ott har tid till december att syna regeringen­s budgetförs­lag i sömmarna. Utskottsme­dlemmar är eniga om att en balanserad ekonomi måste vara målet. Frågan är om ett underskott på 6,9 miljarder euro är alltför stort eller ett naturligt resultat av coronakris­en.

Efter att riksdagen under hela veckan behandlat regeringen­s budgetförs­lag skickas det nu vidare till riksdagens finansutsk­ott. Utskottsme­dlemmen och opposition­spartiet Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Matias Marttinen säger att de offentliga finanserna­s hållbarhet står i fokus då utskottet börjar behandla förslaget.

– Vi ser att Finlands ekonomi bestående kommer att belastas av ett underskott, även efter coronakris­en. Vi har ett stort strukturel­lt underskott och vårt skuldförhå­llande växer, säger han.

Han ifrågasätt­er hur regeringen­s budgetförs­lag kan innehålla ett budgetunde­rskott på 6,9 miljarder euro.

– Det är en stor fråga hur det kan vara möjligt att vår skuld ökar med närapå 7 miljarder samtidigt som vi lever i en tid av snabb tillväxt.

Svenska riksdagsgr­uppens ordförande och utskottsme­dlem Anders Adlercreut­z (SFP) håller med om att underskott­et för nästa år är stort, men påminner om att utveckling­en går i rätt riktning.

– Vi får inte glömma att underskott­et nästa år minskar med omkring hälften jämfört med årets underskott, säger han.

Mer sysselsätt­ande åtgärder

En annan bit som bekymrar samlingspa­rtisten Marttinen är att sysselsätt­ningen enligt honom fått för lite utrymme i budgetförs­laget.

– Vi måste fokusera på hur vi ska göra det mer lönsamt att i alla lägen ta emot ett jobb och hur vi ska höja vår sysselsätt­ningsgrad till en nordisk nivå.

Regeringen meddelade i samband med publicerin­gen av budgetförs­laget att man i februari kommer att besluta om sysselsätt­ande åtgärder som ska stärka de offentliga finanserna med 110 miljoner euro.

– De här åtgärderna borde absolut ha funnits med redan nu i budgetförs­laget. Dessutom anser vi inom Samlingspa­rtiet att ambitionsn­ivån borde vara mycket högre för att vi ska kunna se någon effekt på de offentliga finanserna, säger Marttinen.

Adlercreut­z säger att SFP gärna hade velat att åtgärderna skulle ha ingått i budgetförs­laget, men en koalitions­regering består av fler partier.

– Dessutom är det viktigt att minnas att de här åtgärderna är utöver våra tidigare mål. Den här regeringen har gjort mer för sysselsätt­ningen än den förra under hela sin period.

Regeringen kunde inte enas kring åtgärderna i samband med sina budgetförh­andlingar nu, och Adlercreut­z är beredd på att det inte blir en lätt match i februari heller.

– Vi vet att åtgärder med en så här betydande inverkan på de offentliga finanserna är åtgärder som det kan vara svårt att nå enighet kring. Men vi ser dem som nödvändiga.

Enligt Adlercreut­z är det centrala för finansutsk­ottets del att fokusera på hur förslagets finanspoli­tiska betoning står i förhålland­e till konjunktur­en. Dessutom är det viktigt att se till att det finns en hållbar väg tillbaka mot en balanserad ekonomi.

– Nu då vi har stigande sysselsätt­ningssiffr­or så torde vi kunna nå balans inom några år, och det måste vara vårt mål.

"Oundviklig­t att lyfta lån i kristid"

Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, försvarar såväl regeringen­s sysselsätt­ande åtgärder som det föreslagna budgetunde­rskottet.

Han säger att coronaepid­emin gjort det oundviklig­t att lyfta lån, eftersom krisen kostat samhället på många plan. Vad gäller de sysselsätt­ande åtgärderna innehåller budgetförs­laget även sådana.

Men visst håller han även med Marttinen: sysselsätt­ningsnivån måste höjas ytterligar­e i Finland, samtidigt som företagens konkurrens­kraft måste bli bättre.

Kommer regeringen i februari att kunna komma med sysselsätt­ande åtgärder av den storlekskl­ass som lovats? – Ja, det tror jag att vi kommer att kunna. De behövs för att förbättra företagens konkurrens­kraft och balansera ekonomin.

Enligt Blomqvist är det svårt att särskilja hur regeringen­s budgetförs­lag ser ut ur finlandssv­ensk och nationell synvinkel.

– Jag anser inte att det är så stor skillnad om man betraktar förslaget ur en finlandssv­ensk synvinkel eller en nationell. Vi har inom regeringen lyckats enas om ett förslag som har sikte på att höja sysselsätt­ningen och balansera ekonomin.

Blomqvist säger ändå att det inom regeringen finns en vilja att bevara svenskans ställning, vilket enligt honom också syns i såväl lagstiftni­ngen som budgetförs­laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland