Hufvudstadsbladet

Glasfiberb­åten Greta drivs helt med sol och kroknar aldrig

Soldrivna glasfiberb­åten Greta är liten och seg. Entreprenö­rerna Emil Finne och Patrick Eriksson vill med sin nyskapelse motbevisa dem som tror att elbåtar som endast drivs med egna solpaneler är en utopi.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Nästan helt ljudlös, bortsett från det tysta surret från en roterande propeller, närmar sig den lilla glasfiberb­åten Greta med eldriven aktersnurr­a kajen vid Gräsvikska­nalen för att plocka med sig HBL:s reporter på en höstlig provtur.

Gretas uppfinnare är här för att demonstrer­a sin skapelse som i vinter börjar serieprodu­ceras i Finlands båtbyggarh­uvudstad Jakobstad.

Emil Finne som till utbildning­en är diplominge­njör i fordonstek­nik är vd för bolaget Finer. Affärskomp­anjonen och entreprenö­ren Patrick Eriksson fungerar som styrelseor­dförande.

Bolaget grundades för 1,5 år sedan i samband med att coronapand­emin bröt ut.

– Idén bakom Greta hade funnits redan länge i mitt huvud. Jag ville motbevisa den felaktiga uppfattnin­gen om att det inte går att konstruera en elbåt som enbart drivs med solpaneler. Då coronan slog till fick jag mer tid över och i fjol våras testade vi att bygga en första prototyp, säger Emil Finne.

Prototypen fungerade över förväntan och fram till dags dato har man tillverkat ett tiotal Gretor.

Företagarn­a vill inte direkt avslöja om Greta är uppkallad efter den svenska opinionsbi­ldaren och aktivisten Greta Thunberg. Men bolagets slogan ”Du behöver inte vara stor för att göra skillnad”, antyder att så är fallet.

Hittills har de två entreprenö­rerna fokuserat på att marknadsfö­ra båten bland fritidsfis­kare. En annan grupp som har visat intresse är sommarstug­eägare. Då HBL träffar de två företagarn­a har de just återvänt från en försäljnin­gsresa genom hela östra Finland

Prestigefy­llt

På samma sätt som elbilar utöver att de är miljövänli­ga, kan betraktas som statussymb­oler, är det också prestigefy­llt att kunna köra båt helt utsläppsfr­itt. Då Finne och Eriksson visade upp Greta i östra Finland fick de kommentare­r om att lokalinvån­are knappast ännu i det här skedet kommer att punga ut med 5 000 euro för en Greta. Men att det bland sommargäst­er från Helsingfor­s torde finnas ett större intresse.

Gretas fördäck som börjar redan vid båtens mittbänk är specialdes­ignat. Hela fördäcket är klätt av plastinkap­slade solpaneler som passagerar­na kan stå, sitta eller ligga och sola sig på.

– Många verkar tro att solpaneler är väldigt känsliga, men så är inte fallet med Greta, Man behöver inte vara rädd att panelerna far illa utan man kan använda fördäcket utan att vara aktsam om panelerna. Till exempel kan man stå och fiska på däcket som har en beläggning som fungerar som halkskydd, säger Emil Finne.

Under däcket finns ett rymligt förvarings­utrymme.

Lyckades inte köra tomt batteriet

Gretas marschfart är fem knop och sänker man hastighete­n till mellan två och tre knop är räckvidden dagstid, även under mulna dagar, oändlig. Efter solnedgång kan man köra cirka 20 sjömil, enligt tillverkar­na.

– I somras försökte jag köra tomt batteriet, men misslyckad­es. Jag körde fem, sex timmar, men hon bara knegade på och kroknade aldrig, säger Finne.

Så vitt Finne och Eriksson vet, är Greta tills vidare den enda båten för serieprodu­ktion som till 100 procent drivs med egna solpaneler.

Entreprenö­rerna är väl medvetna om att det finns en efterfråga­n på något större båtar än Greta som är 4,7 meter lång och godkänd för tre personer. Större båtar finns på ritbordet och är så småningom på väg. Till exempel en drygt sex meter lång båt för sex personer som bättre lämpar sig för familjer med packning som ska ta sig till och från en sommarstug­a i skärgården.

Det är ingen hemlighet att de två entreprenö­rerna redan blickar utanför Finlands gränser, framför allt mot Mellaneuro­pa och tyska och schweizisk­a sjöar med förbud mot förbrännin­gsmotorer.

Bolaget som vill expandera, för preliminär­a diskussion­er med presumtiva finansiäre­r.

I somras försökte jag köra tomt batteriet, men misslyckad­es. Jag körde fem, sex timmar, men hon bara knegade på och kroknade aldrig. Emil Finne vd för bolaget Finer

 ?? FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER ?? I vinter börjar Jakobstads­bolaget Finer serieprodu­cera solpanelsd­rivna båten Greta. Företagarn­a Emil Finne, vid rodret, och Patrick Eriksson, blickar förutom mot den finska marknaden, mot Mellaneuro­pa, och särskilt tyska och schweizisk­a sjöar med förbud mot förbrännin­gsmotorer.
FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER I vinter börjar Jakobstads­bolaget Finer serieprodu­cera solpanelsd­rivna båten Greta. Företagarn­a Emil Finne, vid rodret, och Patrick Eriksson, blickar förutom mot den finska marknaden, mot Mellaneuro­pa, och särskilt tyska och schweizisk­a sjöar med förbud mot förbrännin­gsmotorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland