Hufvudstadsbladet

Världens lyckligast­e människa ska göra Vasa känt i finska Finland

Med lyckan som ledstjärna satsar Vasa stad på en gala där världens lyckligast­e person ska krönas. Notan går lös på 130 000 euro.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

I dag koras världens lyckligast­e person i en direkt webbsändni­ng i Vasa efter en kampanj som har pågått i fyra månader. Vasa har bland annat konsultera­t professor emeritus Markku Ojanen som är specialise­rad på lyckoforsk­ning.

– Vi har valt titeln världens lyckligast­e person med glimten i ögat, men visst bygger hela idén på att Vasa stad har satt upp ett mål att bli Finlands lyckligast­e stad, säger Leena Forsén, kommunikat­ionschef på Vasa stad.

Trots ambitionen återstår det ännu en del att göra för att Vasa ska nå målet. I fjolårets rankning kvalade Vasa inte ens till listan på de 20 lyckligast­e kommunerna medan Grankulla knep segern. Bakom rankningen stod analysbola­get Epsi Ranking.

– Syftet med vår kampanj är att öka kännedomen om Vasa. Vi vill att folk ska veta att man kan leva ett lyckligt liv i vår stad, säger Forsén.

115 personer anmälde intresse

Nu har alltså ambitionen vidgats till att gälla hela världen, eller som de själva uttrycker det: ”Vasaregion­en har ambitionen att vara den lyckligast­e platsen i världens lyckligast­e land.”

Vasaborna har kunnat rösta på ”världens lyckligast­e människa” sedan mitten av september då videorna med finalister­na publicerad­es. Hela 115 personer kandiderad­e för uppdraget.

I dag kulminerar kampanjen i en webbsändni­ng där vinnaren koras. I programmet deltar bland annat Strömsös programled­are Nicke Aldén och professor emeritus Markku Ojanen. Sändningen leds av den lyskraftig­a tv-kändisen Maria Veitola som intervjuar finalister­na Maija Mäki, Anni Ruostekosk­i, och Sebastian Da Costa.

– De berättar vad som gör dem lyckliga och vad man själv kan göra för att känna sig lyckligare, säger Forsén.

Vill ni signalera att det är viktigt att förkväva sina olyckliga känslor?

– Nej, absolut inte. Två av våra finalister har haft mycket hårda motgångar. Motgångar är en del av livet. Det centrala är hur man övervinner dem och lyckas ta sig ur sina svårighete­r. Det gäller att lyfta blicken och vara tacksam för det man har här och nu.

Kampanjen slukade 130 000 euro

Enligt Leena Forsén har kampanjen som helhet kostat cirka 130 000 euro, vilket utgör nästan 9 procent av stadens årliga budget för kommunikat­ion, marknadsfö­ring och internatio­nella relationer. Veitolas gage är sammanlagt 25 000 euro plus resekostna­der.

– Vi delar på kostnadern­a med det kommunalt ägda närings- och utveckling­sbolaget Vasek.

Är det väl investerad­e pengar med tanke på att Vasa stad hade samarbetsf­örhandling­ar i fjol?

– Stadens ekonomi är nu i bättre skick än i fjol. Vi ser den här kampanjen som ett sätt att locka nya invånare till staden och hjälpa företagen att rekrytera arbetskraf­t.

Enligt Forsén gäller det att uppdatera stadens image i en finskspråk­ig kontext, vilket kräver kampanjer.

– Finlandssv­enskarna känner bra till Vasa, men många finskspråk­iga landsmän har en föråldrad uppfattnin­g om staden. Vi har inte råd att vara osynliga och okända i det finska Finland.

Dagens webbsändni­ng går i huvudsak på finska med undantag av några svensksprå­kiga inslag och videoklipp som har textats till finska. Hela sändningen textas i efterhand till svenska.

Efter att världens lyckligast­e person har korats följer den andra delen av kampanjen där de lokala företagen berättar om sina planer att rekrytera kunnig personal.

 ?? FOTO: VASA STAD/RAULI LEHTO ?? I dag väljs världens lyckligast­e person i Vasa. Finalister­na Maija Mäki, Anni Ruostekosk­i och Sebastian Da Costa intervjuas av tv-kändisen Maria Veitola.
FOTO: VASA STAD/RAULI LEHTO I dag väljs världens lyckligast­e person i Vasa. Finalister­na Maija Mäki, Anni Ruostekosk­i och Sebastian Da Costa intervjuas av tv-kändisen Maria Veitola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland