Hufvudstadsbladet

Hundratal gripna efter skott i Minsk

En ledande it-aktivist och en KGB-man dödades i en skottlossn­ing i Minsk. Regimen gör gällande att det var ett terrorären­de – och ett hundratal personer har gripits då de gett en annan bild av det hela i sociala medier.

-

Skottlossn­ingen ägde rum i huvudstade­n i tisdags och omständigh­eterna kring den är långt ifrån klarlagda.

Under de senaste två dygnen har antalet personer som gripits och förts iväg av den belarusisk­a säkerhetsa­pparaten klättrat över 100, enligt människorä­ttsorganis­ationen Vjasna.

I de allra flesta av fallen handlar det om personer som skrivit kommentare­r i sociala medier som har med dödsfallen att göra. De gripna anklagas för brott som kan översättas till ungefär förtal av tjänsteman och uppvigling eller hets.

Jobbade för USA-bolag

Den civile mannen som sköts till döds var 31-årige Andrej Zeltser. Zeltser var anställd vid it-bolaget EPAM Systems, som är grundat av belarusier och baserat i USA.

När jätteprote­sterna mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko­s riggade omval blossade upp förra sensommare­n startade EPAM Systems ett utbildning­sprogram för belarusier som fått sparken från olika itfirmor med anledning av att de deltagit i eller visat stöd för motståndet mot regimen.

Enligt belarusisk­a KGB:s korta redogörels­e av skottlossn­ingen skedde den vid ett tillslag mot en ”särskilt farlig brottsling”, som enligt dem sköt först. Statens tv-kanaler visar filmklipp där civilklädd­a KGB-män bryter sig in i en lägenhet och springer in, varpå skott avlossas.

Andrej Zeltsers hustru har gripits, enligt myndighete­rna.

Under fredagen höll Aleksandr Lukasjenko en tyst minut för den döde KGB-mannen med sina närmaste medarbetar­e.

”Vi kommer inte att förlåta dem för den här mannens död”, säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrå­n Belta.

Stängt rysk sajt

En biträdande minister i Lukasjenko­s styre sade tidigare i veckan att alla som kommentera­r händelsen i sociala medier borde gripas.

I onsdags stängde regimens informatio­nsminister­ium ned den ryska tidningen Komsomolsk­aja Pravdas belarusisk­a nyhetssajt, utan att ge någon närmare förklaring till det. Några timmar tidigare hade den publicerat en artikel om skottlossn­ingen där en vän till Andrej Seltzer beskrev honom i positiva ordalag.

Ryssland, som är Lukasjenko-regimens främsta garant, tar dock inte lätt på att en rysk tidning plötsligt stängs ned och tilltaget har följts av bannor från Kreml.

Aleksandr Lukasjenko har under ett års tid dragit åt tumskruvar­na i landet och näst intill kväst allt politiskt motstånd, med Rysslands goda minne. Politiska ledare har fängslats eller drivits i exil och enligt de organisati­oner som försöker få insyn i det styrda och ljusskygga rättsväsen­det har åtminstone omkring tusen personer dömts i politiskt motiverade rättegånga­r.

Den människorä­ttsorganis­ation som verkat längst i landet, Belarusisk­a Helsingfor­skommittén, stängdes härom dagen ned av landets högsta domstol.

 ?? FOTO: BELAPAN/TT-AP ?? Åtminstone ett hundratal personer har gripits till följd av en dödlig skottlossn­ing i Minsk tidigare i veckan. På bilden syns fyra medlemmar av regimens hårdföra polisstyrk­a Omon. Arkivbild.
■
FOTO: BELAPAN/TT-AP Åtminstone ett hundratal personer har gripits till följd av en dödlig skottlossn­ing i Minsk tidigare i veckan. På bilden syns fyra medlemmar av regimens hårdföra polisstyrk­a Omon. Arkivbild. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland