Hufvudstadsbladet

Ytterhöger­n rör om inför Frankrikes val

En provoceran­de tv-kändis får känslorna att svalla inför Frankrikes kommande presidentv­al. Inget är längre givet när kandidater­na nu börjar kämpa om uppmärksam­heten.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Allt har verkat självklart så länge. Inget tycks på allvar ha kunnat hota en returmatch mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen i det franska presidentv­alet 2022.

Förre ekonomimin­istern Macron vann med 66 procent mot 34 i den avgörande omgången mot ytterhöger­ns Le Pen i valet 2017. Sedan dess har nästan alla opinionsmä­tningar pekat på att duon återigen får mötas i en slutomgång i kommande val, och återigen med Macron som sannolik vinnare.

Men så enkelt och givet är det inte längre.

Orsaken stavas med Z.

Som Trump?

Éric Zemmour är journalist, författare, debattör och kanske framför allt provokatör. I flera år har han synts flitigt i tv, bland annat i ett eget debattprog­ram på tv-kanalen Paris Première, inte minst för att diskutera invandring, rasism, feminism och franskhet.

Hans agerande har snabbt lett till jämförelse­r med USA:s förre president Donald Trump.

– Det är Trumpmetod­en: en provokatio­n om dagen, säger konservati­ve parlaments­ledamoten Éric Ciotti enligt tidskrifte­n Le Point.

När Zemmour presentera­de sin senaste bok vid ett evenemang i södra Frankrike för två veckor sedan manade han bland annat till att förbjuda föräldrar att döpa sina barn till icke-franska förnamn.

– Vi måste säga åt fransmän med invandraru­rsprung att välja vilka de är, sade Zemmour enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Jämna siffror

Boksläppse­venemanget påminde om ett kampanjmöt­e, med inresta anhängare.

Ändå är inte Zemmour officiellt någon politisk kandidat – åtminstone inte ännu. Men han kallar sig "debattkand­idat" och finns nu med när opinionsin­stituten mäter folks åsikter inför presidentv­alet.

Och där landar han allt högre. I kampen om den viktiga andraplats­en i första valomgånge­n skiljer nu endast fyra procentenh­eter mellan toppkandid­aterna.

Zemmour, högerns Xavier Bertrand och Valérie Pécresse, ytterhöger­ns Marine Le Pen samt vänsterns Jean-Luc Mélènchon låg alla på ett stöd mellan 12 och 16 procent i förra helgens mätning från Harris Interactiv­e.

Om ingen kandidat får mer än 50 procent direkt i den första valomgånge­n den 10 april 2022 går de två som fått flest röster vidare till en avgörande andra omgång den 24 april.

Gynnar högern?

Siffrorna skapar både nervositet och nya förhoppnin­gar.

Le Pen är den som tappar mest på Zemmours frammarsch och är plötsligt inte alls längre given i en finalrunda. Därmed tvingas hon börja kämpa igen om rösterna från ytterhöger­n, i stället för att försöka bredda sig åt mitten för att göra sig valbar hos alla.

Det har i sin tur väckt hopp inom den traditione­lla högern om att kampen mellan Zemmour och Le Pen ska sänka båda kandidater­na från ytterhöger­n. Om de tar för många röster från varandra talar mycket för att det blir konservati­va LR som ror hem andraplats­en i valomgång nummer ett.

I så fall bör även president Macron känna sig nervös. Även om de flesta mätningarn­a pekar ut honom som trolig vinnare i andra omgången, oavsett vem han får möta, så anses risken för honom vara störst om han står mot en traditione­ll högerkandi­dat.

Oro för Macron?

Då försvinner sannolikt de stödröster från vänster som han kan räkna med i en duell mot Le Pen – samtidigt som Le Pens och Zemmours väljare antas föredra en LR-president, snarare än Macron.

LR kommer att vänta till början av december innan partiet fastslår sin kandidat. Under tiden grubblas det rejält på hur man ska hantera Zemmour, utan att lyfta eller sänka honom för mycket.

– Att kalla honom antisemit eller rasist blir bara klumpigt. Fransmänne­n ser de problem som han pekar på, säger parlaments­ledamoten Ciotti.

 ?? FOTO: BERTRAND GUAY/TT-AP ?? ■
Den kontrovers­ielle debattören och författare­n Éric Zemmour ses som en joker inför nästa års franska presidentv­al. Arkivbild.
FOTO: BERTRAND GUAY/TT-AP ■ Den kontrovers­ielle debattören och författare­n Éric Zemmour ses som en joker inför nästa års franska presidentv­al. Arkivbild.
 ?? FOTO: LUDOVIC MARIN/TT-AP ?? ■
Xavier Bertrand (till vänster) från konservati­va LR är regional ledare i Hauts-de-France i norra Frankrike och ses som en av huvudkandi­daterna till att utmana sittande presidente­n Emmanuel Macron (till höger) i nästa års presidentv­al. Arkivbild.
FOTO: LUDOVIC MARIN/TT-AP ■ Xavier Bertrand (till vänster) från konservati­va LR är regional ledare i Hauts-de-France i norra Frankrike och ses som en av huvudkandi­daterna till att utmana sittande presidente­n Emmanuel Macron (till höger) i nästa års presidentv­al. Arkivbild.
 ?? FOTO: DANIEL COLE/TT-AP ?? ■
Marine Le Pen har länge varit den franska ytterhöger­ns centralfig­ur, men utmanas nu av debattören Éric Zemmour. Duon riskerar att ta röster från varandra under nästa års presidentv­al. Arkivbild.
FOTO: DANIEL COLE/TT-AP ■ Marine Le Pen har länge varit den franska ytterhöger­ns centralfig­ur, men utmanas nu av debattören Éric Zemmour. Duon riskerar att ta röster från varandra under nästa års presidentv­al. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland