Hufvudstadsbladet

Låtsas att Stockholm är en stad

"Mitt, säger talesättet­s finne om Stockholm. Och har rätt, detta har ju varit finländarn­as huvudstad längre än Helsingfor­s."

- HEIDI AVELLAN är politisk chefredakt­ör på Sydsvenska­n och Helsingbor­gs Dagblad och tidigare Nordenkorr­espondent för HBL.

Mitt, säger talesättet­s finne om Stockholm. Och har rätt, detta har ju varit finländarn­as huvudstad längre än Helsingfor­s.

Stockholm, Stockholm, stad i världen, brukade Pugh Rogefeldt sjunga för mitt inre öra då färjan anlöpte Stadsgårde­n. Känslan växte när staden blev hemma och bubblar fortfarand­e upp inför utsikten högst uppe på Västerbron, i solen på Dramatens trappa eller i ungarnas älskade parklek i Rålambshov­sparken. Men nej, jag ångrar inte flytten till Malmö för sexton år sedan, till en kompakt stad där allt finns och allt kan nås på högst tjugo minuter med cykel. Dessutom påtagligt kontinenta­l.

Att turista i Stockholm är ljuvligt. Men samtidigt som inflyttnin­gen till Stockholm fortsätter och bostadspri­serna redan skenat genom fantasisum­mornas tak verkar fler nu se att den här staden inte är så självklart bäst att bo i. Som Lena Andersson sjöng tidigt 70-tal: ”Man talar om sin marknadsde­l sitt jobb och sin säsong, är det konstigt att man längtar bort nå'n gång?”

Det undrar även Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman – tredje generation­ens stockholma­re – och lyfter ”varggrinet bakom den tillkämpad­e vänlighete­n, den allt överskugga­nde konkurrens­en om utrymme. Och, inte minst, den närmast epidemiska nyfikenhet­en på allt som är 'nytt', vare sig det handlar om elsparkcyk­lar, nya sätt att få hem snabbmaten eller att spela låtsastenn­is i burar.” Trafiken som grötar ihop sig redan i gryningen och buffliga människor får hans olust att stegras ”till en avgrundskä­nsla av rent existentie­lla mått”.

Så blev han en i raden av medelåders män på DN – Stockholms­blad par préférence – som tycks ha fått nog. Kulturskri­bent Kristofer Ahlström fäster sig vid en ständig tillförsel av onödiga förnödenhe­ter: cykelmatbu­d, underlivsd­eodorant, reklamskyl­tspråmar. Den intervjuad­e serieteckn­aren Mats Jonsson såg sitt vardagsliv förvandlas till kontinuerl­iga raseriutbr­ott och flyttade till sin barndoms Ådalen. Krönikören Bengt Ohlsson ringade in det som känns så kväljande påtagligt: ”den allestädes närvarande skitviktig­heten”. På ledarsidan noterar Andrev Walden en tilltagand­e flykt bort, ”folk har blivit som galna i att inte bo i staden”.

En covideffek­t, tänker jag.

Under pandemin har många jobbat i sitt sommarhus, gått ut en sväng, andats och lyssnat på tystnaden. Odlat sin sallad och sluppit köa för en take away-latte som kostar som en månadslön i ett fattigt land. Att återvända till grottekvar­nen nu när Sverige återgår till normalvard­ag bär emot.

Men när mer än halva mänsklighe­ten redan bor i städer är flykt inte lösningen. Lyssna hellre till den amerikansk­a författare­n Fran Lebowitz – känd för sardoniska kommentare­r om livet på Manhattan – som i en Netflixdok­umentär fångar kraven på den som rör sig i staden, ”pretend it's a city”. Om att vara urban, inte inflyttad lantis och angelägen om att ändra staden till det man lämnat. Hon flyttade inte till New York för att där är så rent, hon kom från en ren stad, hon kom inte för att det är tyst, stilla, folktomt. Stör folk på gatan henne? Absolut, för att de går med blicken på mobilen, stöter in i folk, går som om de var ensamma på jorden.

”Så låtsas att det är en stad, där det finns andra människor.” Bete dig, kort sagt. Visa hänsyn. Le. Så kan också Stockholm bli charmigare igen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland