Hufvudstadsbladet

Världens lyckligast­e stad?

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Helsingfor­s strategi för de närmaste fyra åren är klar, men den väntar på godkännand­e. Den nordiska skolan finns med och den svenska och tvåspråkig­a servicen uppmärksam­mas. Borgmästar­e Juhana Vartiainen­s ledarskap verkar mer samarbetsi­nriktat än föregångar­en Jan Vapaavuori­s.

Sällan ser man så genuint glada miner som när Helsingfor­s nya strategi presentera­des i veckan. Förutsättn­ingarna är de bästa tänkbara, nästan myste borgmästar­e Juhana Vartiainen (Saml) när han tillsamman­s med de tre biträdande borgmästar­na presentera­de den strategi som har förhandlat­s fram på två månader.

Redan det att alla fyra var med är en skillnad från den tidigare perioden, då Jan Vapaavuori (Saml) ensam presentera­de strategin för världens bäst fungerande stad. Formellt är förslaget till strategi Vartiainen­s, men alla fyra borgmästar­partier har deltagit. Det var en fin gest av Vartiainen att de biträdande borgmästar­na fick berätta om sina ansvarsomr­åden. Under den förra perioden var klimatet ansträngt mellan borgmästar­en och de biträdande borgmästar­na.

SFP har ingen borgmästar­e, inte heller Sannfinlän­darna, men båda sitter med i stadsstyre­lsen. Inom SFP är man nöjd över många skrivninga­r och att hela strategin andas öppenhet och välkomnand­e, betonar möjlighete­rna, och beaktar både svenskan och det faktum att Helsingfor­s är en stad med allt fler språk. I den förra strategin fanns bara en mening om tvåspråkig­heten med, nu är de flera, och mer konkreta. Finskan och svenskan som nationella språk har naturligtv­is en annan position än alla andra språk. Mångspråki­gheten måste beaktas på olika sätt, till exempel med tanke på informatio­nsgången.

Nu finns alltså den nordiska skolan inskriven i strategin (HBL 30.9). En sådan har aktualiser­ats för länge sedan, men trots stort intresse stötte planerna på olika problem. Först sågs den som en del av den svenska utbildning­en, trots att en stor del av eleverna skulle vara finskspråk­iga. Sedan var problemet att lagen inte tillåter skolor med tvåspråkig administra­tion. Nu finns den nordiska skolan alltså med i strategin för Helsingfor­s under den här fullmäktig­eperioden och den bör kunna avancera. Det är en konkret vinst för alla som är intressera­de av tvåspråkig­heten och att befrämja den.

Det är glädjande och viktigt att svenskan och stadens tvåspråkig­het uppmärksam­mas. Det är ett tecken på att det i stadens ledning finns stöd för att stärka tvåspråkig­heten och det går att hänvisa till formulerin­garna i strategin när olika beslut fattas.

Bland annat finns det nu svart på vitt att huvudstade­n ska utveckla servicen på svenska med målet att den ska fungera lika smidigt som den finska. Svårighete­rna att rekrytera svenskkunn­ig personal noteras och därför ska personalen få undervisni­ng i svenska samtidigt som rekryterin­gen ska utvecklas. Nu väntar vi på de konkreta handlingar­na.

Tre stora delområden uppmärksam­mas i strategin.

Det är segregatio­nen, som är en megatrend globalt och ofta syns tydligt i städer. Även i Helsingfor­s, trots att vi hittills har klarat oss bättre än många andra. Huvudstade­n förbinder sig att motverka den här utveckling­en på olika sätt – bland annat utvecklas Malmgården, Gamlas, Malm och Mellungsby. Dessutom ska service byggas ut så att närmaste bibliotek ska finnas på 15 minuters cykel-, gång- eller kollektivt­rafiksavst­ånd.

Det åldrande Helsingfor­s är ett annat delområde som måste beaktas, och som påverkar på många sätt. Det kräver service och personal.

Helsingfor­s tänker införa en terapigara­nti redan nästa år och ska fästa särskild uppmärksam­het vid unga med drogberoen­de.

Den tredje specifika utmaningen är uppvärmnin­gen, där Helsingfor­s nu går in för att höja ambitionsn­ivån och vara klimatneut­ralt redan 2030, inte 2035, och utsläppsfr­itt 2040.

Samtidigt är det värt att notera en satsning på att trots tätare bebyggelse bevara naturen, till exempel byggs inte bostäder på Vårdö.

Fler Helsingfor­sbarn ska delta i småbarnspe­dagogiken i framtiden, och höjda hyror för skolor och daghem ska inte belasta resurserna för undervisni­ngen.

Bland de fyra borgmästar­partierna – Samlingspa­rtiet, De Gröna, SDP och Vänsterför­bundet – råder helt uppenbart åtminstone i det här skedet ett samförstån­d och en god anda. Det är positivt, särskilt om man inte glömmer bort de mindre partierna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland