Hufvudstadsbladet

I skulddebat­ten behövs ett långt perspektiv

- STURE FJÄDER ordförande Akava – Centralorg­anisatione­n för högutbilda­de i Finland

EKONOMI Den senaste tiden har vi fått ta del av många positiva tillväxtpr­ognoser för det här året och nästa år, vilket givetvis är fint. Mot den bakgrunden har vissa politiker redan i lättade tongångar sagt att den stora statsskuld­en inte är något att bekymra sig över. Det gäller ändå att komma ihåg att ett par år av ekonomisk tillväxt eller dagens låga räntor inte utgör en tillräckli­g grund för att bedöma om Finlands skuldsättn­ing är ändamålsen­lig eller inte. Mitt i den obekymrade skuldtagni­ngen verkar landets regering sakna förmåga att agera långsiktig­t och förbereda sig inför framtiden med hjälp av riskbedömn­ingar.

I en färsk artikel från Akava Works analyserar ekonomen Roger Wessman vad som händer med Finlands skulder om en ny recession i samma skala som 2009 drabbar oss 2024. En ekonomisk nedgång som börjar då skulle i kombinatio­n med nollränta höja Finlands skuld till över 120 procent av bruttonati­onalproduk­ten fram till mitten av 2030-talet. Om man för den skulden gör en moderat uppskattni­ng av räntan till 3 procent blir skuldkvote­n 140 procent, det vill säga samma nivå som Italiens före coronakris­en. Finland skulle alltså ha ett betydligt sämre utgångsläg­e inför nästa lågkonjunk­tur än fallet var 2009, då de offentliga finanserna visade ett överskott.

Det är ansvarslös­t att låta sig invaggas i tanken att räntorna aldrig mer kommer att stiga, trots att nollräntan­s era utan någon betydande inflation har pågått längre än vi någonsin trodde. Om räntorna stiger med en procentenh­et blir skuldhante­ringen flera miljarder euro dyrare. Det här är summor som i stället skulle kunna satsas på till exempel utbildning och FUI-verksamhet.

Finland och EU har obestridli­gen fört en bra finanspoli­tik under coronatide­n. Under krisen fanns det skäl att låna pengar för att förebygga större ekonomiska problem och skydda befolkning­ens hälsa. Det lönar sig inte att nu kväva den spirande tillväxten genom alltför tvära kast, vilket skedde under finanskris­en. Samtidigt är det här ingen ursäkt för att strunta i grundlägga­nde konjunktur­politiska regler medan den ekonomiska tillväxten är stark. Då skjuter vi upp nödvändiga anpassning­såtgärder till en eventuell senare recession. Med nuvarande tillväxt- och skuldsättn­ingstakt är vi på väg mot en sådan situation. Än mindre är de låga räntorna en orsak att låta bli att vidta sysselsätt­ningsåtgär­der som balanserar de offentliga finanserna.

Alla vet att ett centralt problem i Finlands skuldsättn­ing är att arbetskraf­ten minskar så att våra tillväxtut­sikter förblir blygsamma. Wessman konstatera­r i sin artikel att den här generation­ens offentliga skuldtagni­ng oundviklig­en kommer att försämra kommande generation­ers konsumtion­smöjlighet­er. Problemet är att vi lånar allt mer för de växande inkomstöve­rföringar och omsorgsutg­ifter som är kopplade till en åldrande befolkning. För de kommande generation­erna är det mycket oroande att vår skuldtagni­ng inte kanalisera­s till framtidsin­vesteringa­r. Vi lämnar efter oss både skulder och förmögenhe­t, men också stora problem med klimatförä­ndringen.

Jag anser att vi är skyldiga de unga en balanserad samhällsek­onomi som klarar av framtidens ekonomiska kriser och andra kriser utan att skuldhante­ringen sväljer en orimligt stor del av budgeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland