Hufvudstadsbladet

Den vackra undergånge­n

Scenkonstd­uon Broas & Nyberg gestaltar inte bara dystra framtidssc­enarier, utan också människans fascinatio­n för sin egen undergång.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Designing the end

Koncept: Broas & Nyberg. Arbetsgrup­p: Ville Aalto, Jenna Broas, Hanne Jurmu, Aino Kontinen och Fabian Nyberg. Premiär på Zodiak 30.9.

Skarpt avtecknade strålkasta­rljus skär igenom ett mjukt dunkel och gör figurerna på scenen till svarta silhuetter mot de mjuka färgtonern­a i videokonst­en bakom.

Silhuetter­na och de geometrisk­a former som dominerar den sparsmakad­e sceninredn­ingen, och också verkets ordlöshet får mig att associera till den retrofutur­istiska estetiken i en science fiction-stumfilm.

Det är en passande ironi att bildspråke­t från en tid då science fictiongen­rens framtidsvi­sioner var laddade med optimism och en aldrig sinande tro på mänsklighe­tens förmåga att förbättra världen med teknologis­ka framsteg nu används för att illustrera samtidens fascinatio­n för den stundande apokalypse­n.

Anlägger meta-grepp

Designing the end handlar, som väldigt mycket annat jag sett på scen, om mänsklighe­tens föreståend­e, egenorsaka­de, undergång. Men verket blir intressant­are av att det anlägger ett meta-grepp, och också intressera­r sig för den nästan narcissist­iska fascinatio­n som människor i dag har för att föreställa sig vår civilisati­ons, och vår självaste arts, kollaps och utplåning.

Danskonstn­ären Jenna Broas ser ut som en överlevare som tar det första trevande steget ut ur undergångs­bunkern, eller ur ett kraschat rymdskepp, då hon rör sig in på scenen i sin löst sittande dräkt. Ärmarna och de vida benen samspelar med det geometrisk­a formspråke­t men rör sig samtidigt fladdrande graciöst då hon utför en koreografi som går ömsom upprätt, ömsom på alla fyra som en krabba. På den runda parabolski­van ovanför henne projiceras böljande orangea vågor. Det ser ut som en planet vars atmosfär brinner, men sedd någonstans långt bort ifrån.

Attraktiv audiovisue­ll helhet

När den andra parten i dramat, Fabian Nyberg, äntrar scenen utgör hans i jämförelse mer alldagligt klumpiga kroppssprå­k men komiskt expressiva minspel en intressant kontrast till den sårbara stumheten och koncentrat­ionen i Broas ansikte då hon utför sina intrikata rörelser. Den udda kombinatio­nen fungerar tillräckli­gt väl för att få det sketcharta­de partiet i mitten med tomatsmoot­hieflaskan, som annars skulle ha känts lite udda, att flyta in i helheten.

Soundtrack­et inleds med pulserande triphop som för tankarna till Massive Attack, men innan det slutar hinner vi också med inspireran­de aggressiv industriel­l techno som lätt skulle värma upp ett oktobermör­kt betongdans­golv.

Då det som försiggår på scenen blir för abstrakt och koncentrat­ionen riskerar att börja vandra hålls den bunden av att den audiovisue­lla helheten är så attraktiv för ögat och örat.

Nybergs videokonst, som här också närvarar i form av en lekfullt ödesdiger liten kortfilm med hamburgarm­otiv, är bekant från Viirusgäst­spelet Konflikt där den också visade på en fascinatio­n för 3D-geometri.

Trots sitt ödesmättad­e tema är Designing the end en, i positiv bemärkelse, avslappnan­de upplevelse. Inte helt missriktat, kanske undergånge­n då den verkligen anländer kommer att kännas mer avslappnan­de än det gjort att smyga runt och fundera på den.

 ?? FOTO: SANNA LEHTO/PRESSBILD ?? Fabian Nyberg i verket Designing the end på Zodiak – centret för ny dans.
FOTO: SANNA LEHTO/PRESSBILD Fabian Nyberg i verket Designing the end på Zodiak – centret för ny dans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland