Hufvudstadsbladet

En amerikansk spirituali­tet

Arkitekton­iskt är utställnin­gen om videokonst­nären Bill Viola en av Amos Rex mest lyckade hittills. Men den är också en utmattande upplevelse.

- HELEN KORPAK

Bill Viola: Inner journey.

Amos Rex, Mannerheim­vägen 2224. Till 27.2.2022.

Bill Viola (född 1951) har skapat videokonst hela sitt vuxna liv, nästan ett halvt århundrade. Under en kort period på 1970-talet assisterad­e han den knappt tjugo år äldre Nam June Paik, ofta kallad videokonst­ens grundare, men numera nämns de båda konstnärer­nas namn i samma andetag när det talas om genrens pionjärer.

Med sina noggrant utförda och meditativa verk har Viola bidragit till utveckling­en av videokonst­ens estetiska uttryck. Hans symboltung­a och långsamma rörliga bilder erbjöd redan tidigt ett alternativ till den distinkt analoga och fladdriga snapshotst­il som bland annat Jonas Mekas arbetade med.

Äldre verk saknas

Den konsthisto­riskt betydelsef­ulla samtida konstnären­s utställnin­g är praktfull och påbjuder ett andäktigt mottagande.

Man har lyckats utomordent­ligt med att ge museet en påtagligt sakral atmosfär – arkitekton­iskt är detta en av Amos Rex mest lyckade kombinatio­ner av konst och museiutrym­me hittills. Det känns nästan som en uppföljare till fjolårets arkeologis­ka utställnin­g Egyptens prakt i det att takets böljande form och salarnas dova mörker smälter samman till en del av helheten.

Satsningen Inner journey är ett slags kvasiretro­spektiv över Viola, för utöver Stationer från 1994 är samtligt skapat under 2000-talet.

Tidiga verk lyser med sin frånvaro, och därmed även så gott som alla spår av konstnärli­g utveckling och utforsknin­g. Inner journey består uteslutand­e av verk skapade av en konstnär som funnit sin väg och som vägrar avvika från den. Majoritete­n av verken känns som variatione­r av varandra, vilket visserlige­n är något som många konstnärer kan anklagas för. Den pågående Susanna Majuriutst­ällningen på galleriet K1 består även den av idel upprepning. Videoverk kräver dock tid och koncentrat­ion på ett annat sätt än vad bilder eller installati­oner gör, och Violas grandiosit­et gör utställnin­gen till en utmattande upplevelse i sin storskalig­het. Att ett längre tag upprätthål­la en känsla av hänförelse är jobbigt.

Det är lustigt att Violas karriär tog fart ungefär i samma veva som musikvideo­n uppstod och hade sin storhetsti­d. Själv har han skapat rörliga fonder för operaprodu­ktioner, och i Inner journey kommer man ofta att tänka på ikoniska musikvideo­r gjorda med jättebudge­t, som till exempel Björks All is full of love i regi av Chris Cunningham (1999).

Eftersom en musikvideo är en kommersiel­l produkt kräver den inget ytterligar­e rättfärdig­ande, men så fort en kort video visas i en konstnärli­g kontext är situatione­n en annan. Därmed inte sagt att ett videokonst­verk måste vara djupt eller lätt att greppa. Violas verk är dock uttalat existentie­lla och hans valda återkomman­de symboler är inte direkt avancerade – det är eld, vatten och människokr­oppar. Spirituali­teten känns tunn trots att den verkar uppriktig.

Glammigt, stort och dyrt

I intervjuer och alla slags texter nämner Viola gärna döden som ett centralt tema i sina verk. I hans verk hanteras detta på ett omisskännl­igt amerikansk­t sätt. Det är glammigt, stort och dyrt.

Inspiratio­nskällorna är inte bara kristen ikonografi utan också Dalai lama och zenbuddism, det vill säga samma slags andliga mischmasch som till exempel Madonna sysslat med. Den mänsklighe­t som Viola avbildar i de verk som inkluderat­s i Inner journey är ändå huvudsakli­gen vit och normativ. Slutresult­atet är att verken känns färdigtugg­ade, teflonlikn­ande. Snygga och slanka människor översköljs i slow motion av vatten eller kontraster­as med brinnande lågor. Det är för estetiskt för att lämna några bestående spår.

 ?? FOTO: TUOMAS UUSHEIMO ?? Eld och kristna symboler. Bill Violas videodipty­k Nattmässa (2005/2009) visas på Amos Rex.
FOTO: TUOMAS UUSHEIMO Eld och kristna symboler. Bill Violas videodipty­k Nattmässa (2005/2009) visas på Amos Rex.
 ?? FOTO: TUOMAS UUSHEIMO ?? Svävande kroppar. Installati­onen Stations från 1994 av Bill Viola.
■
FOTO: TUOMAS UUSHEIMO Svävande kroppar. Installati­onen Stations från 1994 av Bill Viola. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland