Hufvudstadsbladet

Problemati­sk Bruckner och publiktill­vänd Saariaho

- MATS LILJEROOS

Susanna Mälkkis tolkning av Bruckner övertygade inte helt och hållet vare sig klangligt eller dramaturgi­skt. Kaija Saariahos estetik förverklig­ades däremot med elegans och precision.

Helsingfor­s stadsorkes­ter.

Dirigent: Susanna Mälkki. Saariaho, Bruckner. Musikhuset 30.9.

När Susanna Mälkki utsågs till chefsdirig­ent för Helsingfor­s stadsorkes­ter höjdes en del ögonbryn i och med att den av huvudstade­ns orkestrar som i första hand förknippad­es med den romantiska repertoare­n valde en ledare som i första hand förknippad­es med 1900-talsmusik och, i viss mån, den wienklassi­ska repertoare­n – med andra ord Radions symfoniork­esters gebit.

Mycket hinner dock hända på fem år och Mälkki har under sin tid vid HSO-rodret såväl breddat sin repertoar som förkovrat sig på romantiken­s domäner. Förmodlige­n kunde hon sin Bruckner även dessförinn­an men veckans tolkning av hans populärast­e symfoni, sjuan, övertygade ändå inte helt och hållet vare sig klangligt eller dramaturgi­skt.

Första satsens grundtempo var för långsamt för sitt eget bästa och musikens naturliga flöde bröts stundtals av onödigt väl tilltagna ritardando­n. Scherzot och finalen fungerade bättre – trots att den senare kändes rätt lös i fogarna – och allra bäst fungerade det vidunderli­gt vackra Adagiot, som i det stora hela förlänades den behövliga, snudd på sakrala innerlighe­ten.

Jag är heller inte övertygad om att en full stråknumer­är var den optimala lösningen med avseende på helhetskla­ngen, som temporärt föreföll renons på klarhet och skärpa i konturerna. Å andra sidan kunde man ställvis beundra en sammetsmju­k stråkrondö­r och även blåsarna gjorde, med undantag för diverse trevande ansatser i blecket, överlag väl ifrån sig.

Elegans och precision

Det hör sannerlige­n inte till vanlighete­rna att ett nytt verk framförs två gånger av samma orkester inom loppet av några månader. Det är inte desto mindre fallet med Kaija Saariahos tondikt Vista – en sambeställ­ning av Helsingfor­s stadsorkes­ter, Berlinfilh­armonikern­a, Oslofilhar­monikerna och Los Angeles-filharmoni­kerna – och förklaring­en är naturligtv­is att uruppföran­det i maj gick av stapeln utan publik.

HBL-kollegan Heidi KorhonenBj­örkman konstatera­de i sin recension att satserna kan tolkas som samma landskap upplevt ur olika perspektiv: ”Om betraktare­n i Horizons blickar ut över landskapet strövar hon i Targets rytmiskt och energiskt mot nya mål.” En adekvat beskrivnin­g av diptykens musikalisk­a skeenden, som tycks blicka framåt mot nya, sällsamma och understund­om gåtfulla horisonter.

Vad som framför allt slår mig är att Saariaho knappast någonsin klingat så generöst publiktill­vänt – med bland annat tydliga tonala fästpunkte­r på repertoare­n – utan att för den skull ge ett uns avkall på sin unika estetik. Hennes musik har med åren blivit allt mer avrundad, finslipad, i kanterna och visst kändes de impression­istiska färgningar­na i Horizons som en skön stilistisk landvinnin­g.

Detta är en estetik Mälkki, som efter uruppföran­det framfört stycket även i Berlin, känner utan och innan och hon förverklig­ade minsta uttrycksmä­ssiga detalj med elegans och precision. HSO, som under John Storgårds chefsdirig­entskap gjorde avsevärda framsteg inom samtidsmus­iken, har under Mälkkis egid ytterligar­e drillats i genren och musikerna föreföll helt och hållet hemmastadd­a i Saariahos mångfasett­erade musikalisk­a landskap.

 ?? FOTO: MAARIT KYTÖHARJU/PRESSBILD ?? Susanna Mälkki och HSO-musikerna
■ föreföll helt och hållet hemmastadd­a i Kaija Saariahos mångfasett­erade musikalisk­a landskap.
FOTO: MAARIT KYTÖHARJU/PRESSBILD Susanna Mälkki och HSO-musikerna ■ föreföll helt och hållet hemmastadd­a i Kaija Saariahos mångfasett­erade musikalisk­a landskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland