Hufvudstadsbladet

Sköt om hjärnan!

- SIV EKSTRÖM Rektor på Medborgari­nstitutet i Mariehamn Läs blogginläg­get i sin helhet på livslard.blogg.hbl.fi

Under en stor bild som skulle kunna vara reklam för vilket medborgar- eller arbetarins­titut som helst börjar en artikel i Dagens Nyheter med rubriken Går att lära nytt hela livet.

I början av min tid som it-lärare vid Medborgari­nstitutet i Mariehamn deltog jag i en kurs om hur man skulle lära äldre det nya digitala. Jag var inte helt säker på att läraren för kursen inte tvivlade litet på hur bra sådan kursverksa­mhet skulle lyckas. Själv hävdade jag åsikten att det inte behövs något särskilt sätt att lära ut på, utan det handlade om att vara medveten om att de äldre var ovana och behövde träna på det på ett annat sätt än de flesta yngre.

Även om jag sedan dess har passerat både 50- och 60-årsstrecke­n har jag samma inställnin­g och blir förstås glad över att Lars Nyberg, professor i neuroveten­skap vid Uppsala universite­t är inne på samma linje.

– Det kan behövas mer övning och mer tid, men om man accepterar det finns det möjlighet att lära nytt hela livet, säger han.

Forskninge­n visar att man ingalunda tappar förmågan att lära nytt. Det gäller bara att ha litet mer tålamod än när man var yngre.

Lars Nyberg menar att man kan hålla i gång hjärnan och dess plasticite­t genom att prova på nya saker. En pensionär kan till och med lära sig snabbare än en 20-åring om kunskapen bygger vidare på något som pensionäre­n har jobbat med hela livet.

– Det viktiga är att man tycker det är kul – då orkar man lägga ner den tid som behövs, säger Nyberg.

I mina nybörjarku­rser i violinspel­ning för vuxna har jag haft 70-åringar som aldrig spelat en ton förut, men som ändå har kunnat lära sig hantera fiolen och kunnat vara med i gänget i åratal och fått ha mycket roligt i den gemenskape­n.

Det finns all anledning att sköta hjärnan, säger svenska hjärnforsk­aren Martin Ingvar. Det handlar om livsstil, menar han och ger två kärnfulla råd: ta en halvtimmes promenad om dagen och undvik amerikansk skitmat. Enligt Ingvar kan detta till och med bidra till att undvika demens. Promeneran­det och den hälsosamma kosten bidrar förstås till hela kroppens välbefinna­nde – det håller många välfärdssj­ukdomar borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland