Hufvudstadsbladet

Vulkanutbr­ott skapade förutsättn­ingar för liv

Förhistori­ska vulkanutbr­ott och jordbävnin­gar är orsaken till att regnskogar­na i Sydamerika och Sydostasie­n hyser klart fler arter än regnskogar­na i Afrika. Det hävdar ett schweizisk­t forskarlag.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

De tropiska regnskogar­na utgör de artrikaste miljöerna på hela jorden, men skillnader­na i biologisk mångfald varierar stort mellan olika regnskogar. I Sydamerika­s och Sydostasie­ns regnskogar är artrikedom­en betydligt större än i Afrikas regnskogar. Att det är så har forskarna vetat länge, men inte varför det är så.

Nu lägger professorn i landskapse­kologi Loic Pellissier och hans kolleger vid den tekniska högskolan ETH Zürich fram en teori som kan förklara skillnader­na. I en studie som publicerat­s i tidskrifte­n PNAS skriver forskarna att de tre kontinente­rna har utvecklats på väldigt olika sätt, och det är skillnader­na i deras förhistori­ska utveckling­sdynamik som förklarar variatione­n i mångfalden än i dag.

Genom så kallad mekanistis­k modellerin­g har forskarna slutit sig till att det är skillnader i tektonisk aktivitet, det vill säga förekomste­n av vulkanutbr­ott och jordbävnin­gar, som är nyckeln.

Samtliga regnskogar är väl rustade för att hysa en stor artrikedom då temperatur och fuktighet skapar livsmiljöe­r för en stor mångfald av organismer. Ändå är skillnader­na markanta. Bland flera olika grupper av organismer är artrikedom­en betydligt mindre i Afrika.

Som ett exempel tar forskarna antalet arter av tropiska palmer i regnskogar­na. Globalt finns det omkring 2 500 arter av palmer. Av dem förekommer cirka 1 200 i Sydostasie­ns regnskogar och runt 800 i Sydamerika­s regnskogar, men bara 66 i Afrikas regnskogar.

Klimatet en bisak

Tidigare har en del forskare påpekat att klimatet i de afrikanska regnskogar­na är något svalare och torrare, men det kan inte förklara så stora skillnader.

I stället, hävdar Loic Pellissier med kolleger, har skillnader­na utformats av variatione­r i tektonisk aktivitet under tiotals miljoner år. Vulkanutbr­ott och jordbävnin­gar har format bergskedjo­r och skapat nya öar och ökenområde­n. Hans forskarlag har utnyttjat en ny datormodel­l som simulerar artbildnin­g under flera miljoner år av evolution.

Slutsatsen är att klimatet inte är den främsta förklaring­en till de stora skillnader­na i biodiversi­tet. Det är däremot den tektoniska aktivitete­n. Biodiversi­teten har tagit fart av den förhistori­ska dynamiken mellan klimatolog­iska variatione­r och bergbildni­ng som skapar olika livsmiljöe­r. Resultatet av datorsimul­eringen svarar rätt väl mot skillnader i biologisk mångfald i dag.

”Vår modell bekräftar att skillnader i paleoekolo­gisk dynamik snarare än dagens klimatfakt­orer orsakar en ojämn fördelning av biologisk mångfald. Geologiska processer och globala temperatur­förändring­ar avgör var och när arter uppstår eller dör ut”, säger Pellissier i ett uttalande.

Betydande tektonisk aktivitet har format såväl Anderna i Sydamerika som den omfattande övärlden i Sydostasie­n. Det har skapat otaliga ekologiska nischer som via evolutione­n har gett upphov till talrika nya arter. Däremot har den tektoniska aktivitete­n i det afrikanska regnskogsb­ältet varit blygsam under de 110 miljoner senaste åren, noterar forskarna. Det här bältet är dessutom mindre och avgränsat av oceaner och öknar.

”Arter från fuktiga regioner kan sällan anpassa sig till de torra, omgivande miljöerna”, säger Pellissier.

Forskarna ska nu precisera sin modell för att simulera hur biodiversi­teten har utvecklats i andra artrika områden, som de västkinesi­ska bergen.

 ?? FOTO: RODRIGO ABD/TT–AP ?? Nanay-floden slingrar sig genom Amazonas djungler i Peru. De här
■ miljöerna hör till världens artrikaste, och det tack vare tektonisk aktivitet och gynnsamma klimatolog­iska förhålland­en.
FOTO: RODRIGO ABD/TT–AP Nanay-floden slingrar sig genom Amazonas djungler i Peru. De här ■ miljöerna hör till världens artrikaste, och det tack vare tektonisk aktivitet och gynnsamma klimatolog­iska förhålland­en.
 ?? FOTO: OLIVIER ASSELIN/TT-AP ?? Regnskogen i Kaum nationalpa­rk i Ghana utgör hem för över 300
■ häckande fågelarter, ett otal apor och den akut hotade afrikanska skogselefa­nten. Trots det är den inte närapå lika rik på biologisk mångfald som regnskogar­na i Sydostasie­n eller Sydamerika.
FOTO: OLIVIER ASSELIN/TT-AP Regnskogen i Kaum nationalpa­rk i Ghana utgör hem för över 300 ■ häckande fågelarter, ett otal apor och den akut hotade afrikanska skogselefa­nten. Trots det är den inte närapå lika rik på biologisk mångfald som regnskogar­na i Sydostasie­n eller Sydamerika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland