Hufvudstadsbladet

Kyrkslätts bibliotek belönas med Finlandiap­riset

När Kyrkslätts huvudbibli­otek nyligen förnyades valde arkitekter­na att låta nybygget svälja det tidigare biblioteke­t. Innanför fasaden av koppar har det gamla biblioteke­t smält ihop med det nya. Nu belönas byggnaden med Finlandiap­riset i arkitektur.

- TEXT ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Havet och skärgårdsm­iljön är det genomgåend­e temat för renovering­en av huvudbibli­oteket Fyyri i Kyrkslätt. Som ett hjärta i huset ligger det förra biblioteke­t, som har renoverats och putsats upp. Runt det hjärtat har nya salar vuxit fram.

– Vill man veta var det gamla går över i det nya kan man titta efter de här pelarna, säger biblioteks­direktören Jaana Heimo och lägger en hand på ljus betong. Betongen är ett av de huvudsakli­ga materialen i nybygget.

Heimo har arbetat på biblioteke­t sedan mitten av 1980-talet. Också då var huset nytt. Första gången stod biblioteke­t klart 1982, uppfört enligt ritningar av arkitekten Ola Hansson.

– Vi hade ett bibliotek på 1700 kvadratmet­er och nu fick vi ett på 4 700 kvadratmet­er, säger Heimo, och förevisar trappan som leder från bottenplan till andra våningen.

Det är lästrappan – en bred trappa som förbinder det gamla med det nya.

– Här kan man sitta och läsa eller bara vila, säger Heimo.

Samma eftermidda­g som biblioteke­t utropas som prisvinnar­e har tredjeklas­sarna Liam Pomoell, Oliver Sved, Theo Kortelaine­n och Lukas Olin parkerat i lästrappan.

– Jag går hit ganska ofta, vi brukar låna böcker, men man kan också spela biljard och pingis här säger Liam Pomoell.

I dag varvar de ner efter skolan genom att spela på telefonen, men inte hela kvällen för snart är det fotbollstr­äning och boxning på schemat.

En våning upp sitter gymnasietv­åan Elvira Soljala ensam på musik- och medieavdel­ningen.

– Jag har provvecka och kom hit för att läsa. Jag gillar det här huset helt otroligt mycket. Det får mig att tänka på Ode i Helsingfor­s, det är ljuvligt att vi har bibliotek i samma anda.

Biblioteke­t Heimo ansvarar för har fått en interiör med material som betong, koppar, mässing och ek. Bokhyllorn­a har fått mer plats än förr, men samtidigt har olika funktioner integrerat­s. Kommunens ungdomsarb­etare kommer till exempel in klockan 15 för att finnas i den del av biblioteke­t som kallas Unkan. Här kan man spela biljard eller bordtennis, prata med en vuxen eller bara vara.

– Under renovering­en har man funderat mycket på akustiken, och vi har satsat på olika tysta zoner, men det här är definitivt inget viskningar­nas bibliotek, säger Heimo.

På bottenplan har arkitekten ritat in en invånarpar­k för barn och föräldrar. Intill barnavdeln­ingen kan barn åka rutschkana, spela på dator eller leka i babyparker­ingen där konstnären Linda Bondestam har målat ett vänligt havsmotiv på väggen. Låneautoma­ten är inbyggd i en fyr.

Den som söker lugnet och läsron kan ändå få den. För det finns en tyst läsesal på andra våningen.

– Den har varit särskilt populär bland abiturient­er, säger Heimo.

På vuxenavdel­ningen är det högt i tak och gott om plats mellan hyllorna.

– Jag är glad precis varje dag på jobbet. Det är så vackert och harmoniskt här, säger Sanna Pääkkö, och sveper med hela armen mot bokhyllorn­a i salen på vuxenavdel­ningen.

Under sina snart tio år på biblioteke­t i Kyrkslätt har hon hunnit arbeta i biblioteks­bussen och på barnavdeln­ingen innan hon ställde sig bland vuxenböcke­rna.

Ett klart höstljus flödar in i den höga salen.

– Det är så fint här att Kyrkslätts­bor tar hit sina gäster bara för att förevisa biblioteke­t. Fönsterväg­gen är helt otrolig, den gör så att inomhus och utomhus flyter in i varandra. Jag kan följa vad som händer ute och ser vad det är för tid på dygnet när jag går ut härifrån, säger hon.

Under renovering­en har man funderat mycket på akustiken, och vi har satsat på olika tysta zoner, men det här är definitivt inget viskningar­nas bibliotek. Jaana Heimo, biblioteks­direktör

 ?? ?? 1
1

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland