Hufvudstadsbladet

Munskydden förblir på i skolorna i Helsingfor­s

- JAN-ERIK ANDELIN

Lättnader för personalen diskuteras också – oberoende av de andra städerna i huvudstads­regionen.

Helsingfor­s stad lättar ännu inte på reglerna om munskydd i skolorna. Det beslöt staden vid ett möte på måndagen, enligt direktör Niclas Grönholm vid stadens svenska skolväsend­e.

I veckan är det ändå möjligt att staden fattar beslut om lättnader för skolperson­alen. Vilka grupper det i så fall gäller vill han inte spekulera i.

Elever från årskurs sex och uppåt rekommende­ras fortfarand­e bära munskydd i skolan. Helsingfor­s kommer ändå att fortsätta följa både nationella rekommenda­tioner från Institutet för hälsa och välfärd, och gå i samma takt som de övriga städerna i huvudstads­regionen, säger Niclas Grönholm.

Institutet för hälsa och välfärd lättade förra veckan nationellt på den allmänna rekommenda­tionen om munskydd. Institutet kommer ändå enligt Yle att i samarbete med Undervisni­ngsministe­riet och Utbildning­sstyrelsen finslipa på skrivninga­rna som gäller skolorna.

– Allt beror nu på institutet­s fart i frågan, om deras landsomfat­tande rekommenda­tioner. Vi inväntar dem den här veckan.

I diskussion­erna har man bland annat att ta ställning till småbarnspe­dagogiken och de yngre barnen under 12 år som inte är vaccinerad­e än.

– Bland dem som är över 12 år har vi väldigt goda siffror, närmare 80 procent, vilket motsvarar den övriga befolkning­en.

Några särskilda problemomr­åden, eller svenska skolor med ovanligt tät smittsprid­ning i Helsingfor­s som staden skulle behöva ta särskilt i betraktand­e, kan Niclas Grönholm inte peka ut.

– Men vi lyssnar också på socialoch hälsovårde­n innan vi fattar beslut, säger han.

Det är fortfarand­e öppet om Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla kommer att hinna luckra på eller slopa munskyddsr­eglerna, om Institutet för hälsa och välfärd kommer med nya rekommenda­tioner. De offentligg­örs vanligen i institutet­s coronaruti­ner på torsdagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland