Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s vill bygga tunnel för biltrafik i Sörnäs

En tunnel mellan Sörnäs strandväg och Hermanstad­s strandväg är på gång i Helsingfor­s. Den första byggetappe­n skulle kosta 50 miljoner euro, men det slutgiltig­a priset kan mer än trefaldiga­s.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Helsingfor­s stad menar att trafiken runt Fiskehamne­ns metrostati­on och köpcentret Redi blir lugnare om den nya Sörnästunn­eln byggs. Det för att fordonen då slipper passera där på väg in mot centrum.

Även om tjänstemän­nen menar att tunneln gynnar alla former av resande, är det dock personbils­trafiken som är den största vinnaren. Enligt staden kommer personbils­trafiken att öka en aning på grund av tunneln.

Snabbare från Lahtislede­n

Den nya tunneln skulle bli 1,6 kilometer lång och ha två körramper. Trafiken möts inte under jorden, utan varje körriktnin­g får en egen tunnel med ett körfält.

Sörnästunn­eln väntas ge en kortare resa från Lahtislede­n in till innerstade­n för dem som kör vanliga bilar eller transporte­rar varor. Det ska också bli lättare att köra till Fiskehamne­n österifrån.

Det kommer fortfarand­e att gå att köra bil ovan jord på Hermanstad­s strandväg, men antalet filer kommer att minska. Då försvinner mycket av bullret och utsläppen minskar. Samtidigt får fotgängare och cyklister mer utrymme och en trevligare miljö ovan jord, menar staden. Tanken är att plantera träd och andra växter på de ställen där filerna försvinner.

I tunneln får bilarna köra 50 kilometer i timmen. Ovan jord gäller 30–40 kilometer i timmen.

Den förväntade mängden fordon i tunneln är cirka 17 000 per dygn år 2030.

Flow-festivalen påverkas

Ett område som kommer att påverkas av tunneln är Södervik, där bland annat festivalen Flow brukar ordnas.

En förlängnin­g av Vilhelmsbe­rgsgatan som blir klar sommaren 2022 kommer att splittra festivalom­rådet. Men staden menar att stora festivaler också framöver kommer att kunna ordnas där tack vare tunneln.

Det nuvarande festivalom­rådet kommer i framtiden att bli större och göras om till ett kultur- och evenemangs­ställe som är öppet året om.

180 miljoner

Stadens tjänstemän föreslår att Sörnästunn­eln byggs i två etapper, först ska den norra delen av tunneln byggas. Prislappen är 50 miljoner euro beräknat utifrån kostnadsni­vån för augusti 2021. Vad resten av byggandet kostar vet man ännu inte, men en kalkyl från i fjol visar att hela projektet kostar 180 miljoner euro.

Helsingfor­s stadsfullm­äktige godkände redan 2018 detaljplan­en för tunneln med rösterna 49-34. Då ville Samlingspa­rtiet, SDP, SFP och Sannfinlän­darna bygga tunneln, medan De gröna och Vänsterför­bundet motsatte sig projektet.

Stadsmiljö­nämnden fattar beslut om tunneln på sitt möte på tisdag. Sedan går frågan vidare till stadsstyre­lsen och fullmäktig­e.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland