Hufvudstadsbladet

Tre miljarder nya träd hjälper inte om vi inte tar hand om skogen

EU-REVISORERN­A: Europas skogar har degraderat­s trots att skogstäcke­t har ökat under de 30 senaste åren. EU-kommission­en och medlemslän­derna måste ta skogsskydd­et på allvar, säger Europeiska revisionsr­ätten.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

EU-ländernas skogsbruks­metoder har inte förbättrat den biologiska mångfalden i Europas skogar. Tvärtom, och då illegal avverkning dessutom förekommer fortsätter de europeiska skogarnas tillstånd att försämras, trots att skogsareal­en i sig har ökat.

Det noterar Europeiska revisionsr­ätten i sin granskning av EU:s skogsstrat­egi 2014–2020. Revisorern­a uppmanar EU-kommission­en och medlemslän­derna att hantera skogsresur­serna så att skogens biologiska mångfald gynnas och så att den genuint bidrar till att hejda klimatförä­ndringarna.

EU-revisorn Samo Jereb påpekar att EU och dess medlemslän­der har förbundit sig till FN-konvention­en om biologisk mångfald och till FN:s hållbarhet­smål Agenda 2030. Det förutsätte­r att skogarna hanteras annorlunda än i dag.

– Skogen ska axla en viktig roll som kolsänka när EU siktar på klimatneut­ralitet, men då behövs också klara regler för hur skogsråvar­an kan användas som energikäll­a, sade Jereb när Europeiska revisionsr­ätten presentera­de sin granskning på måndagen.

Kommission­en har lagt fram en ny skogsstrat­egi till 2030. Den beaktar flera av de rekommenda­tioner revisorern­a lag lagt fram.

– Avgörande är ändå om rekommenda­tionerna verkligen implemente­ras, säger Jereb.

I granskning­en prickas kommission­en för att inte ha vidtagit tuffare åtgärder för skogsskydd på de områden där EU har full behörighet. Till exempel anser revisorern­a att skogsbruks­åtgärderna måste justeras så att de bättre gynnar den biologiska mångfalden och hejdar klimatuppv­ärmningen.

Revisorern­a föreslår att kommission­en tar fram en åtgärdspla­n för att granska att skogsskydd­et ligger i linje med EU:s mål. Det är inte särskilt populärt i länder som Finland. Här påpekar man gärna att Bryssel inte har mandat att lägga sig i skogspolit­iken eftersom den främst är en nationell angelägenh­et.

– Det spelar egentligen ingen större roll om kommission­en eller medlemslän­derna bär ansvaret för hur skogen hanteras. Det viktiga är att alla jobbar åt samma håll, säger Jereb.

EU-revisorern­a varnar för att fortsätta med business as usual eftersom Europa är beroende av att dess skogar hyser en stor biologisk mångfald och binder mycket kol.

– Målet att plantera tre miljarder nya träd till 2030 är fint, men mycket viktigare är att vi ser till att de redan existerand­e skogarna mår bra, säger Jereb.

Revisorern­a anser vidare att EU-kommission­en och medlemslän­derna borde intensifie­ra åtgärderna mot illegal avverkning i Europa. Den som säljer virke som har avverkats illegalt i EU löper i dag ingen reell risk att åka fast i och med att bara 0,4 procent av aktörerna granskas.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? EU-länderna måste ompröva sina skogsbruks­metoder för att Europas skogar ska hysa en större biologisk mångfald och binda mer kol,
■ säger Europeiska revisionsr­ätten. Bilden är från en utdikad skog i Virdois.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA EU-länderna måste ompröva sina skogsbruks­metoder för att Europas skogar ska hysa en större biologisk mångfald och binda mer kol, ■ säger Europeiska revisionsr­ätten. Bilden är från en utdikad skog i Virdois.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland