Hufvudstadsbladet

Demonstrat­ionen går mot sitt slut – hittills har 280 gripits

Miljörörel­sen Elokapinas tio dagar långa demonstrat­ion i Helsingfor­s är inne på slutsträck­an. Enligt såväl demonstran­ter som polisen har förhandlin­garna dem emellan nu lyckats bättre än förut.

- SOFIE FOGDE/SPT

Miljörörel­sen Elokapina fortsätter att demonstrer­a utanför Riksdagshu­set i Helsingfor­s – nu lagligt utanför Lilla parlamente­t. Men sedan demonstrat­ionens början i onsdags har sammanlagt cirka 280 personer gripits av polisen. Orsaken är tredska mot polis.

Gripandena är en följd av att demonstran­terna har satt sig mitt på Mannerheim­vägen och stoppat trafiken. I onsdags greps 141 demonstran­ter och i lördags 142. Enligt ett pressmedde­lande från Helsingfor­spolisen hölls demonstran­terna i polisförva­r i omkring 12 timmar.

En av demonstran­terna, Roza Turunen, framhåller att Elokapina i sig inte motsätter sig polisen. Civil olydnad är en del av demokratin, säger hon.

– Vi har en god kontakt med polisen och vi försöker inte på något sätt underminer­a rättsväsen­det. Våra krav är riktade mot regeringen, säger Turunen.

Mödan värt

Genom att gå med polisen till polisbilar­na i stället för att låta sig dras med, har man enligt Turunen velat visa att det inte finns någon missämja mellan miljörörel­sen och polisen. Hon upplever dessutom att relationen mellan polisen och icke-statliga organisati­oner har förbättrat­s under den senaste tiden.

Juha-Matti Suominen, kriminalko­mmissarie vid Helsingfor­spolisen, säger att polisen alltid försöker vara tillmötesg­ående.

– Vi har förhandlat som förut och kanske demonstran­terna nu själva har varit bättre på att förhandla och gå med på att samarbeta. Det handlar kanske främst om det snarare än att polisen på något sätt har förändrats, säger Suominen.

I somras då Elokapina också demonstrer­ade mitt på Mannerheim­vägen blev Turunen själv gripen.

Enligt polisen är straffet för tredska mot polis oftast böter, men kan också innebära fängelse upp till tre månader. Turunen menar att konsekvens­erna av handlingar­na är värda att ta, även om det är mentalt påfrestand­e att hamna i häktet.

– Jag upplevde att jag uppfyllde min egen moraliska skyldighet. Jag tror på civil olydnad och det är historiskt bevisat att det är ett bra sätt att påverka.

Väsentligt bryter mot lagen

Polisen motiverar sina krafttag med att demonstrat­ionen på ett väsentligt sätt bröt mot lagen. Helsingfor­spolisen uppger att man ingriper i demonstrat­ioner utifrån enskilda juridiska bedömninga­r av situatione­r.

"I denna juridiska bedömning betonas särskilt lagen om sammankoms­ter och hur den förhåller sig till grundlägga­nde mänskliga rättighete­r", skriver polisen i ett mejl till SPT.

Susanna Lindroos-Hovinheimo, professor i offentlig rätt vid Helsingfor­s universite­t, vill betona att huvudregel­n är att folk alltid får komma samman.

– Men att stoppa trafik kolliderar förstås med trafikregl­er. Där är kärnan till varför just dessa gärningar har varit olagliga, säger LindroosHo­vinheimo.

Lindroos-Hovinheimo säger att enligt den vanliga definition­en handlar civil olydnad om gärningar som inte är lagliga. Men i Finland betonas samtidigt betydelsen av rättighete­n att uttrycka sin åsikt, vilket tryggas i grundlagen.

– Finlands lag tillåter demonstrat­ioner och utgångspun­kten är att man inte behöver be om tillstånd för dem. Rätten till demonstrat­ioner tryggas också i Europeiska människorä­ttskonvent­ionen.

Hänsyn till etiken?

Turunen och hennes meddemonst­ranter är medvetna om att deras handlingar kan leda till straff. Det är också det som enligt Lindroos-Hovinheimo känneteckn­ar civil olydnad.

– I Finland har vi en ganska lång tradition av civil olydnad. Man visar att man verkligen är redo att göra olaglighet­er för att betona sakens betydelse.

Lindroos-Hovinheimo säger att det är svårt att säga om etiska motiv kan innebära en förmildran­de omständigh­et inom rättssyste­met.

– Det beror säkert på vilken slags olaglig gärning man har utfört. Det blir troligen en svår bedömning som polisen eller domstolen måste göra, säger Lindroos-Hovinheimo.

Elokapinas demonstrat­ion avslutas på fredag.

❞ Jag upplevde att jag uppfyllde min egen moraliska skyldighet. Jag tror på civil olydnad och det är historiskt bevisat att det är ett bra sätt att påverka. Roza Turunen

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Polisen har sammanlagt gripit cirka 280 personer under miljörörel­sen Elokapinas demonstrat­ion som började i onsdags.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Polisen har sammanlagt gripit cirka 280 personer under miljörörel­sen Elokapinas demonstrat­ion som började i onsdags.
 ?? ?? Susanna Lindroos-Hovinheimo, professor i offentlig rätt vid Helsingfor­s universite­t, betonar att huvudregel­n är att folk alltid får komma samman.
Susanna Lindroos-Hovinheimo, professor i offentlig rätt vid Helsingfor­s universite­t, betonar att huvudregel­n är att folk alltid får komma samman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland