Hufvudstadsbladet

Nobelprist­agare avslöjade en av naturens hemlighete­r

Årets Nobelpris i medicin/fysiologi går till forskarna David Julius och Ardem Patapoutia­n, båda verksamma i Kalifornie­n i USA. De får priset för att ha avslöjat receptorer för temperatur och beröring.

- ROLAND JOHANSSON/TT ANJA HAGLUND/TT ERIKA NEKHAM/TT

Gunilla Karlsson Hedestam, vice ordförande i Nobelkommi­ttén, påpekar att det var länge helt okänt, ett mysterium, hur vi människor känner av vår omgivning och kan uppfatta exempelvis hetta och kyla, och känna smärta. De underligga­nde mekanismer­na hade gäckat forskarna i decennier.

Men i slutet av 1990-talet var David Julius hemlighete­n på spåren. Han studerade hur vi upplever chilipeppa­r, närmare bestämt ämnet kapsaicin i pepparfruk­ten. Det är kapsaicin som framkallar känslan av hetta när vi äter chili.

Egentligen är det smärta vi känner eftersom kapsaicine­t aktiverar de nervceller som normalt registrera­r smärta. Men hur kunde ämnet påverka cellerna? David Julius fann efter långvarigt sökande en bit dna i vår arvsmassa som de facto gjorde cellerna kapsaicink­änsliga.

Dna-fragmentet kodade för en jonkanal, en tidigare okänd receptor. Julius hade upptäckt en sensor som aktiveras vid smärtsamma temperatur­er en bit över 40 grader Celsius.

Upptäckten ledde sedan vidare till upptäckten av ytterligar­e receptorer, sådana som känner av kyla, eller andra temperatur­intervall. Ardem Patapoutia­n byggde vidare och fann receptorer som känner av mekaniskt tryck, och förmågan att känna beröring på huden. De är med andra ord livsviktig­a.

Viktig för överlevnad­en

– Det är något vi tar för givet varje dag. Vi tänker inte ens på att vi har känseln, men vi använder den hela tiden och utan den överlever vi inte, säger Thomas Perlmann, sekreterar­e i Nobelförsa­mlingen vid Karolinska institutet.

I går avslöjade Nobelförsa­mlingen pristagarn­as namn. Perlmann säger att forskarna var väldigt glada när han fick tag på dem telefonled­es.

Nobelförsa­mlingen lyckades överraska många med sitt val.

– Jag tror att vi lyckades överraska även vinnarna själva. Jag fick tag på dem i sista stund. De var överraskad­e och mycket mycket glada, säger Thomas Perlmann.

– De är bägge makalösa forskare som har öppnat upp de här dörrarna för det här sinnet, känseln, på ett sätt som är helt enastående.

Ardem Patapoutia­n säger i en intervju på på Nobelprise­ts hemsida att han haft avgörande hjälp av många människor i sin omgivning, men att det också handlar om att ställa rätt frågor.

– Inom vetenskape­n, även om vi fokuserar på de stora problemen, måste vi ställa de avgörande frågorna på rätt plats och vid rätt tidpunkt, när redskapen för att besvara dem finns tillgängli­ga, säger Patapoutia­n.

Gunilla Karlsson Hedestam påpekar att receptorer­na fungerar som varningskl­ockor när omgivninge­n blir mycket varm eller kall, eller när vi utsätts för hårt tryck utifrån.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/AFP-LEHTIKUVA ?? Årets Nobelpris i medicin/fysiologi går till David Julius och Ardem Patapoutia­n.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/AFP-LEHTIKUVA Årets Nobelpris i medicin/fysiologi går till David Julius och Ardem Patapoutia­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland