Hufvudstadsbladet

Suomela ska rädda De Grönas januarival

Kommunalva­let blev en besvikelse för De Gröna och nu satsar partiet stort på valet av beslutsfat­tare till de nya välfärdsom­rådena i januari. Det är en orsak till att just Iiris Suomela kommer att vikariera som partiordfö­rande.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Kommunalva­let blev en besvikelse för De Gröna och nu satsar partiet stort på valet av beslutsfat­tare till de nya välfärdsom­rådena i januari. Att just Iiris Suomela blev vikarie för partiordfö­randen har motiverats med det. Men en annan orsak var att Atte Harjanne inte ville åta sig uppgiften.

I november blir De Grönas ordförande Maria Ohisalo mammaledig och i fredags valde partistyre­lsen riksdagsle­damot Iiris Suomela från Tammerfors till Ohisalos vikarie. Valet gjordes bland de tre vice ordförande­na – vid sidan av Suomela alltså Atte Harjanne från Helsingfor­s och Hanna Holopainen från Villmanstr­and. Alla tre är första periodens riksdagsle­damöter. Harjanne fick mest röster i valet av vice ordförande. Men enligt uppgift var han ovillig att ta det ansvar som ordförande­vikariatet innebär.

I offentligh­eten har det hetat att Suomela var lämpligare eftersom hon ställer upp i valet av beslutsfat­tare till de nya välfärdsom­rådena. I Helsingfor­s ordnas inget val eftersom staden fortsätter ansvara för vården.

Till sin politiska profil påminner Iiris Suomela mer om Maria Ohisalo än Atte Harjanne gör. En förklaring till att kommunalva­let inte gick bra för De Gröna har varit att partiet har varit mer vänsterpro­filerat än tidigare. I De Grönas ungdom hade en del av de aktiva ett förflutet i Liberala folkpartie­t och den traditione­n har synts som en företagarv­änlighet och en ekonomisk politik som har skiljt sig från vänsterpar­tiernas. Atte Harjanne har ansetts företräda den linjen.

Suomela, 27, är en aktiv samhällsde­battör. Hon har anslutit sig till De Gröna för att klimatförä­ndringen oroade, men också för att hon vill värna om välfärdsst­aten. Suomela var en av två som startade kampanjen för en samtyckesl­ag, som kräver samtycke inför sexuellt umgänge.

Medborgari­nitiativet kom till riksdagens behandling 2019 men eftersom strafflage­n i sin helhet ska förnyas väntar riksdagen med sin behandling. Det var meningen att lagförslag­et skulle överlämnas våren 2021, nu väntas det komma till riksdagen i höst.

Suomela är en orädd debattör och aktiv på sociala medier. Hon tar sin plats i det offentliga rummet utan problem, och påminner på det sättet om tidigare partiordfö­rande Ville Niinistö, som i dag är Europaparl­amentarike­r.

Vem som ska vikariera Maria Ohisalo som inrikesmin­ister är ännu oklart, beslutet fattas om en vecka, 11.10. Det verkar uppenbart att De Gröna vill dela upp vikariaten och alltså välja någon annan till minister än Suomela. I fredags efter partistyre­lsemötet sa Suomela att hon står till förfogande även som minister om partiet ändå stannar för att inte dela upp posterna.

En orsak till att man hellre väljer två olika personer är än en gång valet i januari. De Gröna vill att Suomela ska kunna ägna sig helhjärtat åt välfärdsom­rådesvalet.

Spekulatio­nerna kring ministerka­ndidaterna florerar. Det talas om ministerro­tation, som kunde betyda att miljöminis­ter Krista Mikkonen skulle bli ny inrikesmin­ister och någon ur riksdagsgr­uppen i stället skulle ta emot miljöminis­terposten. Inrikesmin­istertabur­etten är krävande och Maria Ohisalo har varit en återkomman­de måltavla för opposition­ens kritik när det gäller flyktingpo­litiken, den interna säkerheten och polisens anslag.

Det finns många miljöpolit­iker i De Grönas riksdagsgr­upp, men frågan är ändå hur klokt det är med ett byte på miljöminis­terposten i en regering med en så här ambitiös klimatpoli­tik, där en del beslut fortfarand­e saknas.

Då det gäller regeringen­s interna arbete är en öppen fråga även vem som ska företräda De Gröna i den så kalllade kvintetten, med regeringsp­artiernas ordförande. De tar de svåraste besluten och kvintetten är väsentlig för regeringen­s funktionsd­uglighet. Medlemmarn­a måste vara ministrar, så om Iiris Suomela inte blir minister kommer hon inte på fråga.

Man brukar uppfatta det som problemati­skt om en partiordfö­rande för ett regeringsp­arti inte själv sitter med i regeringen. Det bäddar för dubbla budskap och linjer. Å andra sidan är De Gröna föregångar­e när det gäller att decentrali­sera beslutsfat­tandet, och det handlar om en period på ungefär ett halvt år. Många systerpart­ier har två ordförande.

Den sittande riksdagen slår troligen rekord när det gäller riksdagsbe­bisar och troligen slår också regeringen rekord. Riksdagsle­damöterna har sedan våren 2019 redan fått kring 20 barn. Iiris Suomela hör till dem, hon blev mamma för ett knappt år sedan.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland