Hufvudstadsbladet

De ”gröna” i Finland är patetiska atomkrafts­kramare

- MARJATTA KURTÉN, Kvinnor för fred TIINA PRITTINEN Andelslage­t Häxlås PIRKKO LINDBERG Kvinnor mot atomkraft ELISABETH NORDGREN Svenska fredsvänne­r i Helsingfor­s

ENERGI En längre tid har det inom De gröna i Finland pågått en kampanj för atomkraft. Chefsideol­ogen är Atte Harjanne, vice ordförande för De gröna och möjligtvis en av vikarierna för ordförande­n och inrikesmin­istern Maria Ohisalo då hon snart inleder sin moderskaps­ledighet.

I december 2017 inlämnade några fullmäktig­eledamöter i Helsingfor­s, Esbo och Kyrkslätt motioner för byggande av små, lokala atomkrafts­reaktorer (SMR – Small Modular Reactor) för lokal värmeprodu­ktion. Harjanne var en av underteckn­arna.

I juni 2019 slog Ohisalo fast att atomkrafte­n tillhör det energipoli­tiska paketet. Samma år lanserade riksdagsle­damöterna Harjanne och Heikki Vestman (Saml) ett riksdagsin­itiativ som förespråka­r små atomkraftv­erk för att producera energi på ett klimatvänl­igt sätt.

Globalt fungerar atomkrafte­n som kuliss för atomvapeni­ndustrin. Därför stöds SMR-teknologin av atomvapenl­änderna USA, Frankrike och Storbritan­nien. Illusionen om den fredliga atomen behövs för att upprätthål­la atomvapeni­ndustrin. ”... utan den militära kärnindust­risektorn, ingen civil kärnkrafts­sektor” sade den franske presidente­n i Le Monde (21.2.2020).

En majoritet av de gröna partierna i Europa ställer sig negativa till atomkraft. De Gröna i Tyskland har varit den drivande kraften bakom atomkrafts­motståndet i landet. Den gröna falangen i Frankrike är starkt antiatomkr­aft. De tyska och franska gröna är störst inom den gröna gruppen (EFA) i EU-parlamente­t. Den har drivit hårt på att atomkrafte­n inte skall ses som en hållbar energikäll­a och att den inte bör få finansiell­t stöd av EU.

Enligt EUR/ACTIVE i september 2021 kommer finansieri­ngen av atomkrafts­projekt att uteslutas från de gröna obligation­erna inom EU:s återhämtni­ngsfond. Uteslutnin­gen från fondens gröna finansieri­ng kan även hämma atomkrafte­ns chanser att inlemmas i EU:s taxonomi som skall behandlas under hösten och som listar de kriterier som en investerin­g bör möta för att kunna kallas miljömässi­gt hållbar. För företagen innebär det att de måste rapportera sina finansiell­a aktivitete­r för att säkerställ­a att investerin­garna går i linje med taxonomins definition av hållbarhet.

I Tyskland, Europas starkaste ekonomi, har man kommit med starka uttalanden mot atomkraft. I Tagesschau (TV 1) i mars yttrade Christoph Pistner, chef för nukleärtek­nologi och anläggning­ssäkerhet vid Öko-Institutet ”Jag ser inte att SMR-anläggning­arna utgör ett realistisk­t alternativ för energiförs­örjningen.”

I mars publicerad­e den federala myndighete­n för kärnkrafts­säkerhet (BASE) en SMRrapport. Totalt 31 SMR-koncept undersökte­s. Facit: SMR är inte fullt utvecklade och medför enorma risker. En enda anläggning innehåller i förhålland­e till en stor reaktor visserlige­n mindre mängder kärnmateri­al som kan frigöras vid en olycka, men på grund av det stora antal SMR som måste byggas för att bidra till att minska koldioxidu­tsläppen ökar risken igen. Dessutom är byggkostna­derna per MW elprodukti­on högre än för förnybar energi och kostnadsmi­nskningar är inte att vänta.

I mars efterlyste Inge Paulini, chef för den tyska strålskydd­smyndighet­en (Bundesamt für Strahlensc­hutz) kärnkrafte­ns avveckling i hela Europa. Fukushima visade att det inte finns någon säkerhetsg­aranti för kärnkrafte­n.

Det tyska miljöminis­teriet (BMU) publicerad­e i mars en tolvpunkts­plan för avveckling­en av kärnkrafte­n. Där betonas att "riskerna i samband med kärnkrafte­n kräver kraftiga åtgärder i Tyskland, Europa och globalt". Kärnkrafte­n är helt enkelt för dyr i förhålland­e till förnybar energi. EU-finansieri­ng bör därför enbart främja förnybar teknologi. Kärnkraft kan enligt BMU inte anses som hållbar energi beträffand­e EU:s taxonomi. BMU kommer i den pågående reformen av EU:s understöds­system att bevaka de EU-medlemssta­ters intressen som avvecklar eller har för avsikt att stegvis avveckla atomkrafte­n.

Men, i Finland satsar man fortsättni­ngsvis med en åsneaktig envishet, och otroligt nog med De gröna i spetsen, på en otidsenlig teknologi som bevisligen inte är konkurrens­kraftig och dessutom extremt riskfylld.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland