Hufvudstadsbladet

10 000 vindmöllor räddar inte vår energibris­t

- ULF JOHANSSON Esbo TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

ENERGI Torsten Fagerholm driver i en ledare (HBL 27.9) om elbristen gäck med människor som vill skydda sin närmiljö och tyr sig till Nimby-fasoner (inte på min bakgård).

Hur skulle landet se ut om invånare inte fick försvara sin närmiljö? Vem skulle lyssna på enkla människor, som inte har råd att sätta in jurister eller profession­ella opinionsbi­ldare? Ingen. Men Fagerholm har rätt i att vi har ett betydande underskott på el framför oss. Att bristen redan är här bevisar de brant stigande energipris­erna. De torde vara dubbelt så höga om något år.

Fagerholm jämför Finlands med Danmarks vindkraft och menar att Finland behöver 10 000 nya vindkraftv­erk. Men ingen vill ha en 200 meter hög mölla på sin tomt.

Det är Nimbys fel, anser han. På sätt och vis sant.

Också i Danmark finns det motstånd mot möllor. Då det blåser bra har man elöverskot­t, som säljs för en spottstyve­r på den nordiska elmarknade­n. Då det inte blåser köps den tillbaka för flerdubbel­t pris. Parallelle­r kan dras till solpanelkr­aften i Finland, som nog är bra i stugor utan elnät.

Fagerholm sneglar också på inhemsk vattenkraf­t. Hoppas ingen vill tygla de få fria forsar vi ännu har. Däremot kan jordvärmen utnyttjas avsevärt mer.

Nej, 10 000 vindmöllor räddar inte vår energibris­t. Skyll inte på Nimby. Då andra länder nermontera­r sin kärnkraft måste vi, som står för bara två procent av världens koldioxidu­tsläpp, bygga fler traditione­lla kärnkraftv­erk.

SVAR Ledaren problemati­serar slutsatser­na i en rapport beställd av Sitra, en studie som HBL ingalunda kan ta äran för. Vidare till nimby-fenomenet, som utgör min egen fundering: den politiska och ekonomiska acceptanse­n för vindkraft har ökat, men på lokalt plan går attitydern­a allt kraftigare isär. Undersökni­ngar visar att förväntade negativa upplevelse­r av vindmöllor oftast överskatta­s – och att de blåser förbi då projekten verkställt­s.

Förstås existerar misskötta projekt, där delar av allmänhete­n känner sig överkörd. Det förgiftar debattklim­atet och smittar av sig på grannkommu­nerna. Hur ska vi lösgöra oss från dessa låsta, känslomäss­iga positioner?

I Estland har Högsta domstolen tvingats klargöra att "utveckling­en av vindenergi är ett viktigt allmänintr­esse". Därtill behövs bättre informatio­nsgång och delaktighe­t, så att närboende får gehör för sina åsikter. Genom interaktio­n kan man komma till kärnan av konflikten: ofta handlar det om lokala kontrollbe­hov. Ekonomisk vinning via delägande, markhyra eller kommunala skatteintä­kter tenderar också att märkbart minska misstron mot vindkraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland