Hufvudstadsbladet

Det är inte enbart kulturpoli­tiken som kräver nytänkande

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

KULTUR Under tiden efter finanskris­en för cirka tolv år sedan har man i Finland årligen i budgeten varit tvungen att göra nedskärnin­gar för att anpassa sig till den ekonomiska verklighet­en. Dessa nedskärnin­gar har varit nödvändiga trots att man samtidigt kraftigt ökat upplåninge­n som stigit från drygt 40 till cirka 70 procent av bnp under denna tid.

Eurozonen har globalt sett gått sämst i jämförelse med motsvarand­e regioner och vårt land hör till de länder som gått sämst inom eurozonen. Enligt Finansmini­steriet fortsätter denna trend vilket givetvis gör att kulturpeng­arna kommer att minska i framtiden och grälet om vem som skall få stöd av allt att döma ökar.

Det är allmänt känt att den så kallade elitkultur­en som opera och klassisk musik, som når endast någon futtig procent av befolkning­en, får ett proportion­ellt sett stort understöd på bekostnad av kultur som film, dans, populärmus­ik, jazz, cirkus och idrott.

Då resurserna blir allt knappare blir en rättvisare fördelning allt viktigare varvid en större del av skattebeta­larna gynnas. Operan är ett exempel på hur en begränsad skara åtnjuter ett groteskt stort understöd på bekostnad av annan kultur.

I debatten som förts i denna tidning kan man i detta avseende ge Kaj Korkea-aho rätt eftersom vänsterpar­tierna inte gjort mycket för att skapa en rättvisare fördelning av kulturpeng­arna. Det är dock inte enbart vänsterpar­tierna som är skyldiga utan övriga partier har också förpliktel­ser.

Kulturansl­agen kommer av allt att döma att minska snarare än att öka vilket gör det allt viktigare att föra en kulturpoli­tik som har en adress till många i stället för kulturform­er som når endast en futtig procent av skattebeta­larna.

Ojämlikhet­en har som känt ökat i samhället, vilken trend är global. Att med ekonomiskp­olitiska medel bekämpa denna utveckling har varit förenat med svårighete­r då detta ansetts negativt påverka tillväxten. Det är sålunda allt viktigare att åtgärda orättvisor­na inom kulturpoli­tiken.

Detta behöver inte nödvändigt­vis ske på bekostnad av den konstnärli­ga kvaliteten eftersom hög konstnärli­g kvalitet också kan uppnås och ofta uppnås inom så kallad populärkul­tur. För ett litet folk som vårt är populärkul­turen också viktig genom att den är identitets­skapande. Tänk bara på den finska tangon och finlandssv­ensk revykultur.

Alla intressegr­upper i samhället har en självklar rätt att tala i egen sak vilket förvånar angreppet på kulturarbe­tarna som gjorts i denna tidning. Frilansarn­a torde höra till den grupp som lidit mest av nedskärnin­garna och behöver mer omtanke än famösa påhopp.

Mest av allt behövs en rättvisare fördelning av de allt knappare kulturmedl­en vilkas andel av budgeten inte kommer att öka. Finland behöver ett kulturpoli­tiskt nytänkande och mindre en kulturpoli­tik som stelnat i sina former.

Efter det att Finland gick med i euron har tillväxten nästan avstannat och skuldsättn­ingen kraftigt ökat. Skuldsättn­ingen har ökat trots nedskärnin­gar, det vill säga sparande och inte slösande. Då vår nuvarande regering tillträdde var statsskuld­en drygt 100 miljarder euro och är i dag närmare 145. Finland köpte nyligen ett återhämtni­ngspaket värt två miljarder euro och betalade för detta sex miljarder euro. Bland annat italienska skattebeta­lare gynnades av överpriset. Italienska skattebeta­lare är som känt klart förmögnare än finländska. Sådant har man råd med, men inte med några futtiga miljoner åt inhemska fattiga kulturarbe­tare. Det är inte enbart kulturpoli­tiken som kräver nytänkande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland