Hufvudstadsbladet

Minister kräver ursäkt efter publikens rasism mot Kamara

Än är inte sista ordet sagt om rasismskan­dalen där Slavia Prag-supportrar under 14 år buat åt den finländska landslagss­pelaren Glen Kamara. Nu kräver Tjeckiens utrikesmin­ister en ursäkt.

-

Förra veckans rasismskan­dal i Europa League-mötet mellan Slavia Prag och skotska Rangers har lyfts till ministerni­vå. Tjeckiens utrikesmin­ister Jakub Kulhanek kallade upp den brittiska ambassadör­en och krävde att det skotska fotbollsfö­rbundet tar avstånd från dess jämställdh­ets- och mångfaldsr­ådgivare, Marvin Bartley, och tvinga honom att be om ursäkt.

Rangers finländske stjärna Glen Kamara buades ut av Slavia-publiken, en publik som bestod av 10 000 barn. Rangers anmälde händelsen till det europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefa) medan Slavia Prag blev bestört över att barn kunde beskyllas för rasism.

Marvin Bartley gick visserlige­n inte till direkt attack mot barnen, men hans uttalande har fått den tjeckiska utrikesmin­istern att se rött:

"Det är inte på något sett BARNENS fel, för de beter sig på ett sätt som de vuxna gör/uppmuntrar. Vad har de för chans när de placeras i en skål med rutten frukt?", skrev Bartley på Twitter.

Utrikesmin­ister Kulhanek kalllar uttalandet skandalöst och sade att den förargat den tjeckiska befolkning­en.

Kudela missade EM

Buropen mot Kamara tros bero på en incident i Rangers möte med Slavias rivaler Sparta Prag förra säsongen. Då stängdes Sparta Prag-spelaren Ondrej Kudela av i tio matcher för att ha skrikit rasistiska glåpord mot Kamara och han missade därmed fotbolls-EM.

Men även Slavia Prag har haft problem med rasism. Efter att åskådare gjort apljud mot Monacos Aurélien Tchouaméni tvingades laget att spela inför tomma läktare, straffet ändrades dock för att tillåta de 10 000 barn som såg matchen mot Rangers.

 ?? FOTO: PETR DAVID JOSEK/AP PHOTO ?? ■
Rangers Glen Kamara, till höger. Arkivbild.
FOTO: PETR DAVID JOSEK/AP PHOTO ■ Rangers Glen Kamara, till höger. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland