Hufvudstadsbladet

Guldet håller på att glida HJK ur händerna

- JONAS VON WENDT reporter

Många trodde inför säsongen att HJK skulle ha avgjort ligan vid det här laget. Men med oktober skrivet i almanackan börjar alltmer tyda på att HJK inte ens vinner ligan. Vad har riktigt hänt? Ganska mycket och det mesta har inte gått HJK:s väg den senaste tiden.

Skadeprobl­em. Finns inte ett lag i Finland som är immunt mot skador. Då HJK började få problem med skador på nyckelspel­are försvann en dimension ur lagets spel. Den bredd HJK verkade ha inom truppen var då det kom till kritan inte riktigt tillräckli­g.

Alla lag har problem med skador men det har varit lite väl mycket av den varan i Klubi. Hur väl mäter man belastning­skurvor, mjölksyror och så vidare?

Europamatc­her och tufft spelprogra­m. Ett tufft schema innebär alltid en utmaning. Bortamatch­er på halvbesvär­liga orter som Jerevan och Istanbul innebär ytterligar­e påfrestnin­gar. Att ett lag inte alltid kan prestera på topp då man kämpar på flera fronter än förståelig­t.

Helhetsint­rycket. Här ligger det största problemet. Där HJK under stora delar av våren och sommaren spelade en positiv, sprudlande och fartfylld fotboll har det ju längre hösten lidit smugit in en allt större portion av ångest i de mesta mästarnas spel.

Det är ansträngt, krampaktig­t och flytet saknas.

Toni Koskela. Har visat sig vara en bra framgångst­ränare, en tränare som fungerar bra i medvind. Lite som företrädar­en Mika Lehkosuo som inte höll för trycket då det började gå sämre.

Hur fungerar Koskelas ledarskap nu då HJK befinner sig i den djupaste svackan under hans tid i klubben?

Kontrasten mellan honom och SJK-coachen Jani Honkavaara var enorm i söndags. Där Honkavaara hela tiden applåderad­e och hejade fram sina spelare var Koskelas kroppssprå­k negativt då han gastade fram sina budskap. Små saker och små nyanser som kan vara nog så betydelsef­ulla i den stora bilden.

Spelet. Fungerade visserlige­n bra mot Alashkert i Conference League men det armeniska hopkoket var ingen mätare.

HJK:s spel är långsamt och förutsägba­rt för tillfället. Där laget flög fram över planen under sommaren har farten och finessen försvunnit då mörkret börjat lägga sig över republiken.

Alldeles för många spelare håller alldeles för länge och för mycket i bollen. Bland andra Filip Valencic och Jair gör sig hela tiden skyldiga till det. Ofta stannar anfallen upp då för många spelare väljer att hålla i bollen för länge i stället för att skicka den vidare med en beröring. Överraskni­ngsmomente­t saknas i hög mån i HJK:s spel.

Att skylla på att många lag lägger sig lågt ner i banan mot HJK håller inte. Det visste Koskela, hans stab och hans spelare redan före säsongen.

Målvakter. Jakob Tånnander är skadad och Hugo Keto axlar allt ansvar. Båda har potential men ingendera är i dagens läge en spelare som ska vara etta i en klubb av HJK:s storlek.

Hur slutar detta? Riktigt bra lag kan vända en negativ trend. Nu mäts HJK på allvar. Sannolikt så att laget måste vinna sina fyra återståend­e matcher för att ta hem guldet. Inte omöjligt men inte särskilt sannolikt i dagens läge.

KuPS verkar ha glömt hur man förlorar och pendeln har svängt väldigt starkt mot Savolax.

Kört är det inte för HJK men efter landslagsp­ausen måste det se helt annorlunda ut. Tjänsteman­nafotbolle­n måste bort. Annars blir vintern väldigt lång och mörk på Idrottsgat­an.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland