Hufvudstadsbladet

Superstjär­nan Hegerberg tillbaka

Ada Hegerberg är tillbaka i Lyons matchtrupp – för första gången sedan i januari 2020. Därmed kan den norska superstjär­nan göra comeback i tisdagens Champions League-möte med Häcken i Göteborg.

-

Ada Hegerberg har 20 jobbiga månader bakom sig. I januari 2020 slet hon av korsbandet och åkte sedan även på en stressfrak­tur i skenbenet.

Efter tre operatione­r var hon tillbaka i träning med Lyon för ett par veckor sedan, och nu är hon alltså med i den trupp som förbereder sig för gruppspels­premiären i Champions League mot Häcken.

2018 mottog Hegerberg, som första kvinna, Ballon d' Or som världens bästa spelare och hon har gjort 144 mål på 117 matcher i Lyon. Redan 2016 blev hon utsedd till Europas bästa av Uefa och året efter världens bästa av BBC. Hegerberg har också blivit uppmärksam­mad för att hon bojkottar det norska landslaget. Hon har anklagat såväl landslagsl­edning som förbund för att använda sig av härskartek­niker.

– Det finns inte plats för mig i landslaget just nu. Så enkelt är det. Jag har i alla fall gjort mitt för att påpeka det jag inte tycker varit bra nog, men jag menar att norska förbundet har en jäkla lång väg att gå, sade Ada Hegerberg 2017 till VG och har inte ändrat sitt beslut sedan dess.

Lyon har vunnit Champions League sju gånger, senaste gången 201920, då Hegerberg saknades.

Nytt format

I alla år har det varit vinna eller försvinna från start.

Men inte längre. Den här veckan går damfotboll­en in i sitt första historiska Champions League-gruppspel.

– Nu känns det som att det blir på riktigt, säger Chelseas Jonna Andersson.

Det är en historisk upplaga av Champions League som startar på tisdagen. Europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefa) har fyrdubblat prispengar­na på damsidan – cirka 24 miljoner euro skjuts in i turneringe­n – och dessutom är upplägget helt nytt.

Tidigare har det på damsidan varit utslagsmat­cher direkt, men från och med i år har man, precis som på herrsidan, infört ett gruppspel för de 16 inkvalade lagen.

 ?? FOTO: BERIT ROALD/NTB-TT ?? ■
Ada Hegerberg är tillbaka.
FOTO: BERIT ROALD/NTB-TT ■ Ada Hegerberg är tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland