Hufvudstadsbladet

Kontrovers­ielle konstnären Vilks och två poliser döda i trafikolyc­ka

Konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser omkom på söndagseft­ermiddagen i kollision med en lastbil på svenska E4:an. Det är oklart vad som orsakade kollisione­n.

- HBL-TT

Olyckan inträffade vid halv fyratiden på söndagseft­ermiddagen svensk tid när en lastbil krockade med en civil polisbil som poliserna och Lars Vilks färdades i. Både lastbilen och polisernas fordon fattade eld i samband med krocken.

Polisen bekräftar för TT att Lars Vilks färdades i bilen.

– Vi utgår från att det är skyddspers­onen och de två poliserna, och vi har underrätta­t anhöriga om det, sade polisens presstales­person Calle Persson.

Lars Vilks sambo bekräftar för DN att Vilks har omkommit.

Lastbilsch­auffören fördes med ambulans till sjukhus där han vårdas.

Det är oklart vad som orsakade krocken. Kvällspost­en hänvisar till uppgifter om att polisfordo­net kom över i det mötande körfältet och kilades fast under lastbilen.

Utredninge­n om polisens agerande vid olyckan leds av en åklagare vid särskilda åklagarkam­maren. Olyckan utreds som vållande till annans död, men det finns ingen misstänkt person.

Muhammedte­ckningarna

Lars Vilks betraktade­s allmänt som en kontrovers­iell konstnär och har varit särskilt omdebatter­ad sedan 2007 då flera svenska tidningar publicerad­e teckningar av honom där Muhammed framställd­es som rondellhun­d. Teckningar­na väckte omfattande protester och Vilks blev ett hatobjekt för militanta islamister.

Vilks hade livvaktssk­ydd sedan 2010. Då åtalades amerikansk­an Colleen LaRose, känd som Jihad Jane, anklagad för att ha försökt rekrytera personer att mörda Vilks. Den 11 december samma år inträffade terrordåde­t i Stockholm där Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds, efter att ha skickat brev till TT och Säpo och angett Vilks Muhammedte­ckningar som ett av motiven till dådet.

I samband med ett framträdan­de i Köpenhamn 2015 var Vilks förmodad måltavla för en terroratta­ck där en person sköts ihjäl och flera skadades. Lars Vilks resonerade i intervjuer kring att hans ofta provoceran­de konst inverkat på privatlive­t.

– Det ligger självklart i konstens natur att utmana auktoritet­er. I mitt fall har en lång rad osannolika omständigh­eter skapat ett långvarigt och besvärligt läge. Att konstnärer ska utmana är mer en regel än något som jag ska rekommende­ra, sade han i en intervju med Marianne Lindberg de Geer för Expressen.

Nimis – utan tillstånd

Lars Vilks föddes 1946 i Helsingbor­g. Han utbildade sig i konsthisto­ria vid Lunds universite­t och doktorerad­e 1987.

På 1970-talet började Vilks arbeta med skulpturer, efter att först ha försökt sig på måleri men enligt egen utsago inte ha haft tillräckli­g talang. 1980 uppförde han drivvedsko­nstverket Nimis på stranden i det skånska naturreser­vatet Kullaberg. Då verket hade uppförts utan tillstånd återkom ständigt juridiska processer mellan Vilks och de berörda myndighete­rna.

2016 eldhärjade­s en dryg fjärdedel av konstverke­t. När Vilks inledde arbetet med att återuppbyg­ga det dömdes han för förseelse mot områdessky­dd.

Sina politiska åsikter ville han inte dryfta mer än nödvändigt, trots att han ofta omhuldades av rasistiska organisati­oner och av Sverigedem­okraterna. I en intervju med Aftonblade­t 2012 uppgav han att han inte utnyttjade sin rösträtt.

– Man får vara glad för det stöd man får. Men Sverigedem­okraterna är en omöjlig politisk hållning för mig. De är ett populistis­kt parti, sade han och fortsatte:

– Många tror att jag hatar muslimer och invandrare, men jag har inget problem med människor från andra länder. Jag är själv estländare, sade han.

 ?? FOTO: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBOR­GBILD-TT ?? Lars Vilks med drivvedsko­nstverket ”Nimis” på stranden i det skånska naturreser­vatet Kullaberg 1999.
FOTO: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBOR­GBILD-TT Lars Vilks med drivvedsko­nstverket ”Nimis” på stranden i det skånska naturreser­vatet Kullaberg 1999.
 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Konstnären Lars Vilks, som hade livvaktssk­ydd sedan 2010, och två poliser omkom när bilen de färdades i krockade med en lastbil på E4 i Markaryd.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Konstnären Lars Vilks, som hade livvaktssk­ydd sedan 2010, och två poliser omkom när bilen de färdades i krockade med en lastbil på E4 i Markaryd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland