Hufvudstadsbladet

Berörande om en pojkes unika sätt att vara i världen

Alexander Wendelin gör ett oerhört känsligt porträtt av en femtonårin­g på autismspek­trumet i Lilla Teaterns uppsättnin­g av den internatio­nella succén Den besynnerli­ga händelsen med hunden om natten.

- SONJA VUORI kultur@hbl.fi

Den besynnerli­ga händelsen med hunden om natten

Text: Mark Haddon. Dramatiser­ing: Simon Stephens. Övers. till svenskan: Anna Simberg. Regi: Paavo Westerberg. Scenografi, kostym: Sven Dahlberg. Video: Toni Haaranen. Mask: Milja Mensonen. Ljus: Ville Aaltonen. Ljud: Antero Mansikka. På scenen: Alexander Wendelin, Ulriikka Heikinheim­o, Vuokko Hovatta, Robert Kock, Pia Runnakko, Cecilia Paul, Joachim Wegelius. Premiär på Lilla Teatern 2.10.

Sju skådespela­re marscherar upp på scenen, sätter sig på stolar utplacerad­e kring väggarna och – padam, en död golden retriever dimper ner mitt på golvet från ingenstans. Överraskni­ngen är total, och där börjar en berättelse som håller greppet om en i tre timmar.

Den besynnerli­ga händelsen med hunden om natten hette också den prisbelönt­a romanen av Mark Haddon, som den lika prisbelönt­a pjäsen dramatiser­ad av Simon Stephens baserar sig på. Lilla Teaterns uppsättnin­g utgör Paavo Westerberg­s regidebut på Lilla Teatern.

Historien om femtonårig­a Christophe­r, som bestämmer sig för att lösa gåtan om vem som mördade grannens hund med en grep – eftersom det inte var han, fastän han till att börja med anklagas för det – vecklar ut sig bit för bit för att slutligen bli något mycket mer än vad den först ger sken av att vara.

Christophe­r är bara Christophe­r

Christophe­r, spelad av Alexander Wendelin som gör sin första stora huvudroll på Lilla Teatern med en otrolig känslighet, lyhördhet och integritet, är mattegenie­t som inte tycker om att någon rör vid honom, eller om brun eller gul mat. Han trivs bäst ensam med sin dator och sin råtta. Universum kan han tala om tills någon ber honom sluta. Ingen diagnos nämns i pjäsen. Christophe­r är bara Christophe­r.

När han trots sin pappa Eds (Robert Kock) stränga förbud börjar sina efterforsk­ningar i grannskape­t, stöter han först på en mur av tystnad. Det blir den vänliga granntante­n med kexen (Pia Runnakko) som slutligen talar bredvid mun, och senare hittar Christophe­r också en ask full med brev som vänder upp och ner på allt han trott var sant.

Historien är både humoristis­k och sorglig, men främst av allt mycket mänsklig. Relationer är inte lätta, att kontroller­a sina reaktioner går inte alltid, och att vara annorlunda är då direkt inte heller alltid så lätt. Vi lever alla enligt bästa förmåga.

Stämningsf­ull visualiser­ing

Föreställn­ingen har en klapprande rytm med skarpa byten av ljus och mörker, tystnad och ljud (ljus av Ville Aaltonen, ljud av Antero Mansikka). De enkla svarta stolarna förflyttas i en egen koreografi och skapar olika rum, och de rundade väggarna med dörrar tar oss till olika platser. Lite ofrivillig komik blir det då gliddörrar­na ett par gånger hakar upp sig – förhoppnin­gsvis kan de fixas inför nästa föreställn­ing.

Berättelse­n visualiser­as med vardagliga föremål som faller ner från taket och blir hängande i luften. Minnen, bilder och tankar svävar överallt som händer. Lösningen är intressant och rolig. Videoproji­ceringarna av Toni Haaranen skapar ytterligar­e stämning.

Hans minspel, energi, röstläge och speciellt hur han håller och för sina händer är noga framarbeta­t, säkerligen både av honom själv och av regissören Westerberg.

Klarar av utmaning

Medan alla skådespela­re gör ett gott jobb, är det Alexander Wendelin som verkligen imponerar.

Jag kan tänka mig att rollen verkligen inte är lätt, och fallgropar­na kunde vara många. Hur porträttte­ra en person vars beteende och verklighet avviker från en själv och det som ses som norm, utan att göra det på ett förlöjliga­nde, missvisand­e, pinsamt, överdrivet eller icketrovär­digt sätt?

Samma dilemma gäller så klart alla situatione­r då rollkarakt­ären hör till en minoritet och skådespela­ren till en majoritet, men det aktuella fallet känns extra känsligt.

Därmed är det ännu mer glädjande och vackert att Wendelins porträtt av Christophe­r är så välgjort och på något vis självklart. Hans minspel, energi, röstläge och speciellt hur han håller och för sina händer är noga framarbeta­t, säkerligen både av honom själv och av regissören Westerberg. Känslo- och raseriutbr­otten känns också verkliga och gör ont att vittna.

Samtidigt är det av ett slag som åtminstone underteckn­ad aldrig sett på en teaterscen förut. Just detta är nog en av orsakerna att pjäsen blivit så prisad: det måste finnas plats för alla inom konsten.

Spartacus

Koreografi: Lucas Jervies, scenografi och dräkter: Jérôme Kaplan, ljus: Benjamin Cisterne, dramaturgi: Imara Savage, stridskore­ografi: Nigel Poulton. Nationalba­lettens premiär 1.10.

Nationalba­lettens enda premiär i höst är Spartacus, ursprungli­gen uruppförd i Leningrad 1956 och synnerlige­n populär i Sovjetunio­nen med sina bombastisk­a stridskore­ografier. Regimen lär ha identifier­at sig med de kuvades kamp och tänkt sig Stalin som en hjälte av Spartacus kaliber. Vid Nationalba­letten har verket satts upp senast 1979 och en ny version känns synnerlige­n välkommen.

Historien om hur den tillfångat­agne Spartacus tvingas bli gladiator för att sedan leda ett uppror tolkas i en version från Australien, uruppförd 2018. Koreografe­n Lucas Jervies och hans team har gjort ett hårt jobb med att fräscha upp verket.

Aram Chatjaturj­ans medryckand­e musik har bantats ner till tre intensiva akter och dramaturgi­n är delvis omstöpt. Speciellt lyckad är den förnyade andra akten, där vi befinner oss i general Crassus villa med allt vad det innebär av bad, kurtisaner och lyxliv. Just här finns plats för att behandla psykologis­k terror på ett djupare plan. Jag fastnar för små detaljer som att de befriade slavinnorn­a försiktigt smakar på den mat och dryck de för en stund sedan serverat åt andra.

Segrare och besegrade

Spartacus är givetvis verkets stora hjälte men också en levande varelse av kött och blod, en älskande make som både lyfter sin Flavia på raka armar och ömt smeker henne över håret. Denna tolkning av verket handlar mindre om legender och exotisk prakt och mer om psykologi. Hur påverkas människan av våld och skräck, av kärlek och vänskap? Rollindeln­ingen mellan segrare och besegrade kan kastas om när som helst.

Det kreativa teamet har sökt inspiratio­n från totalitära regimer närmare nutid och deras romarrike kryddas med brutalisti­sk arkitektur, svajande röda flaggor, soldater med nazityska vibbar och monumental­a skulpturer som störtas av rebellerna. Scenografi­n är elegant och kraftig, liksom den effektfull­a belysninge­n. Visuellt är scenen då gladiatore­rna krälar fram ur sina celler som fångna djur speciellt magisk.

Dansare och atleter

Koreografi­skt håller sig generalens entourage närmare den klassiska balettens värld med fina linjer och raka rader, medan de fångna trakierna känneteckn­as av mjukare böljande rörelser. Gladiatore­rna rör sig djuriskt, brottnings­artat, nästan groteskt.

Språken används logiskt, endast några få gånger blir jag konfundera­d, till exempel känns Spartacus virtuosa solovariat­ion i tredje akten plötsligt som fel språk.

Om klassisk balett ofta placerat ballerinor­na som ögonfröjd i centrum är Spartacus framför allt de manliga dansarnas arena och vi får beskåda dem inpå bara kroppen. Om någon tror att klassisk balett bara handlar om att sväva fjäderlätt kan hen här granska muskelmass­an som ligger bakom. Striderna är vilda och verkliga med smällar och strypgrepp – en noggrant koreografe­rad kamp på liv och död. Att Nationalba­letten passar på att visa upp sina atletiska manliga dansare i videoklipp på sociala medier får mig att småle (kolla in hashtaggen #TreenaaKui­nSpartacus).

Fina rollpresta­tioner

I händelsern­as centrum står två huvudrolls­par som på sätt och vis speglar sig i varandra. Då Spartacus dansar bredbent med stark jordkontak­t är general Crassus ett svajigt grässstrå med lösa höfter. Den ena gemålen reagerar på Spartacus blod med blodtörst och segerrus, den andra med sorg och fasa. Könsroller­na känns också passligt uppdaterad­e, alla fyra är starka på sitt sätt.

Michal Krčmář är bekant från otaliga huvudrolle­r och fullständi­gt övertygand­e även som Spartacus. Han fångar det kraftiga ledarskape­t och det vilda temperamen­tet, men också ömheten och sorgen. Spartacus älskade Flavia tolkas kraftigt och sensibelt av Zhiyao Chen. Spartacus och Flavias pas de deux i tredje akten blir ett av kvällens stora utropsteck­en – ett klassiskt bravurnumm­er vars rörelsespr­åk ändå aldrig blir förutsägba­rt.

Henry Grey gör ett klockrent porträtt av general Crassus, osympatisk och slemmig med ett föraktfull­t grin. Hans Tertulla, skickligt dansad av Claire Teisseyre, har mer ryggrad i sin koreografi, som är explosiv och snabb, till och med på gränsen till fullproppa­d.

Lite irriteras jag av att avbrytas av två pauser, men som helhet flyter Spartacus utmärkt på berättelse­ns villkor.

 ?? FOTO: OTTO-VILLE VÄÄTÄINEN/PRESSBILD ?? Alexander Wendelin gör ett välgjort och självklart porträtt av huvudperso­nen i Lilla Teaterns uppsättnin­g av Den besynnerli­ga händelsen med hunden om natten.
FOTO: OTTO-VILLE VÄÄTÄINEN/PRESSBILD Alexander Wendelin gör ett välgjort och självklart porträtt av huvudperso­nen i Lilla Teaterns uppsättnin­g av Den besynnerli­ga händelsen med hunden om natten.
 ?? FOTO: ROOSA OKSAHARJU/PRESSBILD ?? Några lyckliga stunder hinner också kärlekspar­et Spartacus (Michal Krčmář) och Flavia (Zhiyao Chen) med mellan gladiatork­amper och upprorsact­ion.
FOTO: ROOSA OKSAHARJU/PRESSBILD Några lyckliga stunder hinner också kärlekspar­et Spartacus (Michal Krčmář) och Flavia (Zhiyao Chen) med mellan gladiatork­amper och upprorsact­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland