Hufvudstadsbladet

Lena bakar kanelbulla­r och minns sin mamma

I går var det kanelbulle­ns dag – den svenska temadagen som vinner allt starkare fotfäste även i Finland. Lena Ahlroth firade dagen med att baka kanelbulla­r och passade samtidigt på att minnas sin mamma Lilli, som var en riktig bullamamma.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Finns kanelbulle­ns dag i din kalender? Eller struntade du gladeligen i kanelbulle­n, som bara är ett i raden av bakverk som förärats en egen dag?

Lena Ahlroth i Sjundeå bakar ofta kanelbulla­r, förstås till kanelbulle­ns dag men också annars bara, för att kanelbulla­r är gott, och för att hon vuxit upp i ett hem som ofta doftade nybakta bullar.

– Min mamma Lilli Fröberg var känd för sina legendaris­ka kanelbulla­r. Om det inte fanns nybakade bullar i köket så fanns det åtminstone en sats i frysboxen. I min barndom på 1970-talet kunde gäster dyka upp helt oväntat på gården och då måste det finnas något att bjuda på, så vi hade alltid kanelbulla­r hemma, berättar Lena Ahlroth.

Att baka kanelbulla­r enligt Lillis recept har blivit Lena Ahlroths sätt att komma ihåg sin mamma, som inte lever längre, och samtidigt också att föra traditione­n vidare.

– Bullarna hör ihop med mamma. När hon insjuknade i alzheimer märkte vi bland annat att bullarna inte längre blev som de skulle, hon började blanda ihop ingrediens­er, som kardemumma i stället för kanel.

Egentligen är det bara på sociala medier som Ahlroth skriver kanelbulla­r när hon publicerar bilder på sina bakverk, i talspråk säger hon örfilar, precis som många andra finlandssv­enskar gör.

– I år bakade jag bullar redan ett par dagar i förväg, när jag visste att barn och barnbarn skulle komma på besök. Nu när jag har blivit famo känns det ännu viktigare att föra traditione­n vidare. Än så länge är mitt första barnbarn bara en baby på tre månader, men när han blir lite större ska jag läsa böcker och baka bullar med pojken, säger farmor Ahlroth.

Trots att Lena Ahlroth älskar kanelbulla­r är dagen inte unik för henne, hon uppmärksam­mar också andra temadagar.

– Jag tycker att det är roligt med olika slags temadagar, de förgyller vardagen. Jag vill ta vara på alla chanser som erbjuds för att göra sådant som är lite festligare.

Lillis kanelbulla­r

1/2 liter mjölk 1 bit jäst 1 dl socker 150 g smör 14 dl vetemjöl

Häll den handljumma mjölken över jästen och sockret. Tillsätt det smälta smöret och knåda in mjölet.

Kavla ut degen, bre på smör, socker och kanel. Rulla ihop, skär i bitar och placera på en plåt. Grädda i 225 grader.

Det står inte hur länge degen ska jäsa eller gräddas, hur man formar bullarna, eller hur man penslar med ägg och strör över pärlsocker – för det bara vet man.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hemlighete­n bakom goda kanelbulla­r stavas smör. – Det ska vara äkta smör i bullarna, tycker Lena Ahlroth.
FOTO: PRIVAT Hemlighete­n bakom goda kanelbulla­r stavas smör. – Det ska vara äkta smör i bullarna, tycker Lena Ahlroth.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lena Ahlroth bakar kanelbulla­r för att sätta en guldkant på vardagen, men bullarna är också ett sätt att komma ihåg hennes mamma och att föra släktens traditione­r vidare.
FOTO: PRIVAT Lena Ahlroth bakar kanelbulla­r för att sätta en guldkant på vardagen, men bullarna är också ett sätt att komma ihåg hennes mamma och att föra släktens traditione­r vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland