Hufvudstadsbladet

Spelarfack­et sågar Fifas planer

Internatio­nella spelarfack­et, Fifpro, riktar skarp kritik mot Fifas förslag om att spela fotbolls-VM vartannat år.

- LINNÉA ENGHOLM/TT

Det internatio­nella fotbollsfö­rbundet styrs av ekonomiska intressen, snarare än vad som är bäst för fotbollen. Fifpros riktar svidande kritik mot Fifas förslag om att spela herrarnas fotbolls-VM vartannat år, i stället för vart fjärde som i dag.

– Det handlar mycket om transaktio­ner där förslag, oavsett om de är bra eller dåliga för fotboll, har mycket liten grund för ett samtal eller samråd, eftersom allt är anpassat till olika tävlingars kommersiel­la intressen, säger Fifpros generalsek­reterare Jonas BaerHoffma­nn.

Han spår också att dessa kommersiel­la intressen bara skulle gynna de allra rikaste inom fotbollen.

– Alla innovativa idéer samlas bara på toppen av pyramiden, säger han.

– De verkar vilja tjäna så mycket pengar som möjligt och sen hoppas att det rinner ner lite till de som är på botten av pyramiden. Jag tycker inte att det fungerar speciellt bra.

Bra och dåligt

Sedan Fifas förslag om VM vartannat år fått spridning har många kritiserat förslaget eftersom det skulle sätta ännu större press på redan tätt matchade spelare, en kritik som Arsène Wenger – arkitekten bakom förslaget – slagit ifrån sig:

– Många av de negativa reaktioner­na kom eftersom de inte har sett hela konceptet. VM vartannat år är bara rimligt om du ser hela förslaget, sade Wenger för ett par veckor sedan och poängterad­e att hans förslag också innefattar ett minskat antal landslagsf­önster och längre vila efter varje mästerskap.

"Måste på trycket"

Enligt Fifpro är det alldeles för mycket press på fotbollssp­elare som matchkalen­dern ser ut i dag. En undersökni­ng som facket presentera­t visar att en del spelare spelar två matcher i veckan upp till 80 procent av tiden.

– Siffrorna visar att vi måste lätta på trycket på spelarna i den högsta toppen, säger Baer-Hoffmann enligt Reuters.

För att garantera att spelarna får vila vill Fifpro att man inför en minst fyra veckor långt uppehåll mellan säsongerna och en två veckor lång paus mitt i säsongen. Dessutom föreslår man att en obligatori­sk paus införs för spelare som spelat ett visst antal matcher i följd, reformer som man menar är nödvändiga om VM vartannat år ska vara på kartan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland