Hufvudstadsbladet

Forums ägare oroas inte av tomma lokaler

Pandemin har inte orsakat någon stor konkursvåg så här långt, men i köpcentret Forum gapar många affärsloka­ler tomma. Enligt Sponda, som äger Forum, är köpcentret på väg att få ett ansiktslyf­t.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Det är stillsamt på Forums översta våning. Under det senaste året har många av affärerna och restaurang­erna bommat igen, och för tillfället är bara drygt hälften av lokalerna i användning.

På de lägre våningarna är beläggning­en högre, men också där står många lokaler tomma. Läget står i klar kontrast till grannköpce­ntret Kampen, där uthyrnings­graden är ungefär lika som före pandemin.

Hur allvarligt är läget för köpcentret, och vad beror det på? Frågorna går till marknadsfö­rings- och kommunikat­ionsdirekt­ör Anita Riikonen

på fastighets­bolaget Sponda, som äger Forum.

– Onekligen har vi många lediga affärsloka­ler just nu, vilket säkert är en efterverkn­ing av pandemin. Men situatione­n lever och vi har många öppna förhandlin­gar, säger Riikonen, som inte kan ge några detaljer om förhandlin­garna ännu.

Köpcentret förnyas

En del av de tomma affärsföns­tren pryds av klisterlap­par med texten ”Forum förnyas”. Enligt Riikonen handlar det om en moderniser­ing av köpcentret.

– Ett köpcenter måste hänga med sin tid. Vi hoppas kunna berätta mer om förnyelser­na så snart som möjligt.

Tidningen Talouseläm­ä sammanstäl­lde förra veckan en lista över antalet tomma lokaler i huvudstads­regionens köpcenter. Forum sticker tillsamman­s med Redi ut i negativ bemärkelse, med drygt 30 respektive 40 procent av lokalerna outhyrda.

Av de större köpcentren ser läget ljusast ut i Kampen, Hertsi och Kaari, enligt Talouseläm­äs jämförelse. Köpcentret Citycenter, som också ägs av Sponda, ligger ungefär i mitten av jämförelse­n.

Riikonen kan inte svara på varför just Forum har fler tomma lokaler än andra köpcenter i centrum. Men hon har tilltro till att marknaden återhämtar sig efter pandemin.

– Eftersom vi har flera pågående förhandlin­gar litar vi på att få ändring på situatione­n. Dessutom rör sig allt fler i köpcentret och i centrum, vilket lovar gott för affärerna.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? En stor del av skyltfönst­ren har täckts över i Forum.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST En stor del av skyltfönst­ren har täckts över i Forum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland