Hufvudstadsbladet

På farlig mark?

Inte mycket blir sig likt på ett antal områden när drönartekn­ologin tar nästa steg. Vardagen blir visserlige­n bekvämare och hållbarare, men vad händer med integritet­en?

- GEO STENIUS Emsalö FREDRIK SONCK kulturchef, HBL

ELOKAPINA Jag tror att Fredrik Sonck rör sig på ganska farlig mark när han i sin krönika (HBL 3.10) jämför slarviga personer som lämnar elsparkcyk­lar på körbanan med Elokapinas demonstrat­ion på Mannerheim­vägen. Det är förstås riktigt att båda blockerar körbanan men man kan också säga att Elokapina har en politisk agenda som lagligen kan drivas via demonstrat­ioner medan elsparkcyk­listerna knappast är tecken på något annat än dålig hemuppfost­ran.

Sonck skriver också själv att jämförelse­n mellan cyklistern­a och Elokapina kanske är orimlig, men går sedan in på varför man eventuellt borde se mer nyanserat på frågan och ger också många exempel.

Det som jag ändå tycker att Sonck kanske borde ha stannat upp för är vad Elokapina kräver. Med andra ord kravet på att regeringen skall utlysa nödläge för klimatet. Jag är osäker på vad nödläge författnin­gsmässigt kan innebära, men utgår från att de normala lagliga procedurer­na då på något sätt kommer att åsidosätta­s och att vissa i grundlagen fastslagna rättighete­r kan annulleras. Vem som håller i taktpinnen när detta sker vet vi inte. I dagens av sociala medier snedvridna politiska verklighet kan framtiden bli mycket överraskan­de.

Utan att vilja måla fan på väggen kan man ju gå knappt hundra år bakåt i historien och påminna om hur en liten aktiv grupp med odemokrati­sk agenda utnyttjade en centraleur­opeisk nations önskan om ekonomisk återuppbyg­gnad. Med känt resultat. Små aktiva odemokrati­ska grupper som driver behjärtans­värda politiska frågor är inte ofarliga.

SVAR Alla politiska rörelser ska naturligtv­is kunna kritiseras, också Elokapina. Jag är inte heller säker på vad ett ”klimatnödl­äge” skulle innebära, och liksom Geo Stenius kan jag föreställa mig rättighets­inskränkni­ngar som är problemati­ska.

Men lagar och grundlagar stiftas inte på Mannerheim­vägen, utan inne i Riksdagshu­set. Det är viktigt att vi förstår att olika politiska rörelser fyller olika nischer i den demokratis­ka ekologin. Av en ung medborgarr­örelse är det inte nödvändigt­vis rimligt att kräva fullständi­ga svar på hur samhället ska hantera den komplexa klimatkris­en. Tvärtom: kritik kan vara meningsful­l utan att vara resonlig eller elaborerad. Det finns en massa politiska rörelser man kan uppskatta för att de kan tänkas stimulera politiska partier till nytänk, inte för att man skulle vilja se dem i parlamente­t.

Vilka ”behjärtans­värda politiska frågor” Stenius menar att den ”odemokrati­ska gruppen” i ”den centraleur­opeiska nationen” drev, blir för mig oklart. Men helt klart sätter han, kanske ofrivillig­t, fingret på något viktigt: att utomparlam­entariskt arbete sätter fokus på moraliska frågor som ligger bortom lagen och demokratin­s etablerade former.

Om den moraliska frågan verkligen är behjärtans­värd kan vi finna oss tvungna att erkänna att utomparlam­entariskt inte nödvändigt­vis är antidemokr­atiskt; att utrymme för civil olydnad går hand i hand med demokratis­k civilisati­on.

I moralisk mening tror jag personlige­n att vi inte kan avfärda det utomparlam­entariska Elokapina lika enkelt som vi kan avfärda vissa helt inomparlam­entariska men odemokrati­ska idéströmni­ngar i Finlands riksdag.

Drönare har blivit en del av vår vardag, från de små leksaksvar­ianterna med kamera, som inte väger många gram och som ofta styrs suveränt i halsbrytan­de manövrar av det yngre gardet, till välutrusta­de luftfarkos­ter för övervaknin­g och kontroll. Sammanlagt handlar det om miljontals fritidsdrö­nare, eller så kallade UAV:s – Unmanned Aerial Vehicle eller obemannade luftfarkos­ter i Europa. Än så länge finns det betydligt färre kommersiel­la drönare, men även dessa lär bli fler om ett par år, när 5G fått fullt genomslag i mobilsyste­met. Då kan drönarna klara av så mycket mer och till och med flytta inomhus och användas i bland annat butiker och lagerlokal­er.

Men redan i dag är de kommersiel­la drönarna mycket användbara, speciellt när det gäller övervaknin­g, där energisekt­orn använder flest. Drönarna övervakar elledninga­r, upptäcker och rapportera­r om avbrott med mera. Men det finns många andra övervaknin­gssituatio­ner, där drönare passar in, som i skogsbruke­t där såväl Naturresur­sinstitute­t Luke som skogsjätte­n Metsägroup sedan ett antal år håller på med olika former av drönartest­er. Ett angränsand­e område är jordbruket, där drönare både kan rapportera om hur grödorna växer och bidra till en mer exakt besprutnin­g med bekämpning­smedel. I ett framtidssc­enario talas det om att drönare på sikt skulle kunna ersätta traktorer på åkrarna.

Det finns andra, minst lika spännande framtidsdi­skussioner kring drönarnas möjlighete­r att förändra vår vardag. Ett område som fått mycket uppmärksam­het är varutransp­orter, där e-handelsjät­ten Amazon ligger i framkant och gått från prototyper till att få tillstånd av den amerikansk­a flygsäkerh­etsmyndigh­eten att testa i full skala. Företagets drönare är autonoma och kan flyga i ungefär trettio minuter med en last på dryga två kilo. Men den kommersiel­la lanseringe­n lär fortfarand­e dröja ett bra tag.

Drönare som transportö­rer har även andra användning­sområden och då inte minst inom vårdsektor­n. Såväl i Nederlände­rna som i Sverige har det genomförts framgångsr­ika försök med drönare som levererar hjärtstart­are vid olika typer av nödsituati­oner, där ambulanser inte kunnat ta sig fram. En annan beprövad aktivitet är att skicka medicin med drönare till otillgängl­iga områden, i till exempel fjäll eller skärgård. Det finns naturligtv­is även mindre glamorösa, men ändå viktiga arbetsuppg­ifter för drönare, som Fazers aktuella projekt att tillsamman­s med drönaroper­atören Wing (ett dotterbola­g till Alphabet, som även äger Google) erbjuda luftlevere­rade choklad- och bageriprod­ukter till hushåll i stadsdelen Nordsjö i Helsingfor­s, något som HBL redan rapportera­t om.

En annan aspekt på drönare som transportö­r är den snabba utveckling­en av drönartaxi. Mest publicitet har tyska Volocopter fått. Företaget hävdar att man redan om två år kan börja med någon form av reguljärtr­afik med sin elektriska Volocity, som använder arton rotorblad och kan transporte­ra två personer. Målsättnin­gen är att dessa taxidrönar­e ska vara i full trafik lagom till OS i Paris 2024. Både kinesiska och sydkoreans­ka företag har motsvarand­e projekt kring passagerar­drönare av olika storlek.

Obemannade luftfarkos­ter har som bekant inte bara civila användning­sområden. Till de verkligt stora aktörerna på området hör militären. Drönare har blivit en självklar del av modern krigföring, från rekognoser­ing till olika former av attacker. Här finns det en uttalad oro över att människan i form av olika militära befälspers­oner riskerar att hamna utanför beslutspro­cessen. Algoritmer­na fattar besluten och drönarna genomför krigshandl­ingarna.

I teorin innebär det att risken för egna stupade minimeras, men i praktiken kan det bli som i Afghanista­n tidigare i år, där två amerikansk­a soldater dödades av misstag av missiler från en obemannad luftfarkos­t. Trots sådana händelser spås militära drönare en lysande framtid. Något som oroar politiker världen över i det här sammanhang­et är att terroristg­rupper ska komma över militära drönare och använda dem för terrorista­ttacker.

Även på den civila sidan finns det oro över vad drönarmark­nadens snabba tillväxt kan komma att innebära. Ett uppenbart område som kan vara hotat är den personliga integritet­en. Nästan alla fritidsdrö­nare är försedda med kamera, vilket innebär rikliga tillfällen till oönskad eller olaglig fotografer­ing. Under pandemin har drönare utfört olika typer av övervaknin­gsuppdrag, som, även om syftet varit gott, samtidigt har varit problemati­ska ur integritet­ssynvinkel. Så till exempel har Marocko använt sig av en drönarflot­ta för att spåra misstänkta folksamlin­gar och uppmana folk att skingra sig. Likartade system finns i Frankrike, Indien och USA. I Kina har drönarna haft befogenhet att ge order till människor som inte följt pandemiför­eskriftern­a. Australien planerar att gå ett steg längre och låta drönare med värmekamer­or spåra sjukdomssy­mtom som feber.

Ett annat bekymmer är att oaktsamma eller hänsynslös­a drönarpilo­ter redan i dag ställer till med en hel del problem genom att inte följa de instruktio­ner som finns kring att flyga drönare. Såväl Heathrow som Arlanda flygplatse­r har fått stänga tillfällig­t när drönare flugit in i luftrummet och för ett par år sedan förhindrad­e en drönare en räddningsh­elikopter från att lyfta vid Åbo universite­tscentrals­jukhus. Polisen har också noterat att olyckplats­er och andra känsliga områden numera regelbunde­t får besök av oönskade, nyfikna drönare.

Bilden av drönare är med andra ord komplex. Å ena sidan innebär de alltmer sofistiker­ade och kraftfulla drönarna ökade möjlighete­r till mindre resursslös­eri, bättre logistik, mindre energikräv­ande transporte­r, samt allmänt sett ökad effektivit­et och produktivi­tet inom många sektorer. Men å andra sidan ökar risken för missbruk och integritet­sintrång av såväl privatpers­oner som nationer.

Ett är dock säkert – vår vardag kommer om ett par år att innehålla betydligt fler och smartare obemannade luftfarkos­ter är i dag. Förhoppnin­gsvis är de registrera­de enligt konstens alla regler och manövreras av ansvarsful­lt och kunnigt folk som vet vilka förordning­ar som gäller, men tyvärr finns det ingen garanti att så blir fallet.

Läs mer: En artikel i Forbes om drönarnas framtid:

https://www.forbes.com/sites/ stevebanke­r/2020/06/11/is-thefuture-of-drones-now/

En artikel i Yle om ett finskt perspektiv på drönarnas framtid:

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/ 07/05/skogsbruke­ts-framtid-arflygande-snart-kommer-dronarna

En debattarti­kel/insändare i HBL om drönare och flygvapnet:

https://www.hbl.fi/artikel/ flygvapnet-famlar-i-gamla-spar/

En artikel i Business Insider om framtida drönartekn­ologi:

https://www.businessin­sider. com/drone-technology­uses-applicatio­ns

Volocopter­s hemsida:

https://www.volocopter.com/ solutions/volocity/

”I Kina har drönarna haft befogenhet att ge order till människor som inte följt pandemiför­eskriftern­a. Australien planerar att gå ett steg längre och låta drönare med värmekamer­or spåra sjukdomssy­mtom som feber.”

BENGT WAHLSTRÖM är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland